Muzeul Național de Artă Contemporană prezintă o expoziție de anvergură dedicată Lettrismului
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-contemporana-prezinta-o-expozitie-de-anvergura-dedicata-lettrismului/

În perioada 15 martie-3 iunie, MNAC va găzdui o expoziţie dedicată Lettrismului cu opere atât cunoscute, cât şi inedite ale artiştilor lettrişti, precum: Roberto Altman, Jean-Louis Brau, Françoise Canal, Jean Paul Curtay ş.a.m.d.

Un articol de Andrada Văsii|13 martie 2013

Între 15 martie şi 3 iunie 2013, MNAC prezintă o expoziţie de anvergură cu « bandes lettristes » – un ansamblaj de lucrări lettriste realizat de François Letaillieur (expus de curând la Palais de Tokyo) – o panoramă istorică şi tematică cu peste o sută de lucrări, documente şi filme. Unele lucări au fost prezentate anterior la Centrul Pompidou din Paris şi la Reina Sofia din Madrid (precum filmul realizat de Jaques Baratier).

Expoziţia include atât opere cunoscute cât şi opere inedite ale artiştilor lettristi: Roberto Altman, Jean-Louis Brau, Françoise Canal, Jean Paul Curtay, Guy Debord, Alain De Latour, François Dufrêne, Antoine Grimaud, Isidore Isou, Aude Jessemin, Maurice Lemaître, François Letaillieur, Marc’O, Gabriel Pomerand, Poucette, François Poyet, Roberdhay, Ralph Rumney, Roland Sabatier, Alain Satié, Jacques Spacagna, Florence Villers, Rosie Vronski, Gil Wolman.

LETTRISMUL nu a fost până acum prezentat în România, deşi unul dintre cei doi fondatori ai săi este de origine română.
Isidore Isou (Botoşani 1925 – Paris 2007) şi Gabriel Pomerand (Paris 1925 – 1972) realizează prima lor manifestare lettristă la Paris pe 8 ianuarie 1946.

Crezul lettristilor este că scrierea ar trebui să fie muzică, pictură sau film, că istoria culturală şi socială ar trebui rescrisă şi că viaţa se poate schimba prin doua obiective divergente : trăind arta sau prin arta trăitului. Îşi spun “lettrişti” pentru că folosesc litera ca “sunet” sau ca “imagine”. Poezia devine muzicală iar scrierea devine pictură lizibilă, ilizibilă sau imaterială.

În prezent recunoaşterea mondială a Internaţionalei Situaţioniste cu Debord şi critica sistemică situează lettrismul în relaţie cu alte mişcări artistice postbelice care repun în discuţie sensurile şi valorile vieţii. Lettrismul este inseparabil de istoria “poeziei vizuale” şi a “poeziei sonore” a acelor timpuri. Aşa cum Dadaismul s-a născut din Primul Război Mondial, Lettrismul se naşte din al Doilea Război Mondial şi rămâne o referinţă importantă până astăzi pentru tinerii artişti.

Info: 

Lettrists, Isou & Co
Curator : François Letaillieur
Coordonare generală : Ruxandra Balaci, Director Artistic MNAC
15.03-03.06.2013
vernisaj, 15.03.2013

 

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.