Nicole Kidman – curiozități (esențiale)…
https://www.ziarulmetropolis.ro/nicole-kidman-50/

S-a născut la Honolulu, în Hawaii, a fost pasionată de balet în adolesccenţă, a fost căsătorită de două ori, are patru copii, trei nomonalizari la Oscar si un premiu Oscar pentru rol principal. Nicole Kidman împlineşte, astăzi, 51 de ani…

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2018

Nicole Kidman a fost căsătorită de două ori, prima dată cu Tom Cruise, iar apoi cu cântăreţul de muzică country Keith Urban şi are patru copii: Isabella şi Connor, adoptaţi în timpul căsniciei cu Cruise, şi Sunday Rose şi Faith Margaret născuţi de o mamă surogat.

Perioada de timp dintre prezentarea filmului ”Moulin Rouge” la Festivalul de Film de la Cannes până la câștigarea Oscarului pentru rolul din ”The Hours”, a fost una foarte ciudată în viața mea deoarece a existat o coliziune totală între succesul profesional și eșecul personal. Acum însă mă simt realizată din punct de vedere personal, iar aceasta este cea mai importantă realizare. – Nicole Kidman

* * *

Totul despre Nicole Kidman

Nicole Kidman s-a născut la 20 iunie 1967, la Honolulu, în Hawaii. La scurt timp după naștere, familia s-a mutat la Washington DC, iar când mica Nicole avea trei ani, au revenit cu toții la Sydney, în Australia.Nicole Kidman

Prima mare iubire a actriței a fost baletul, apoi a manifestat interes și față de actorie. A debutat la vârsta de cinci ani, într-o piesă la școală. Până la vârsta de 10 ani, luase deja cursuri de actorie, iar la 16 ani deținea primul rol principal în filmul australian ”Bush Christmas” (1983).

Apariția în această producție i-a adus numeroase alte oferte, printre care un nou rol principal, în filmul ”BMX Bandits” (1983).

Pe când tânăra actriță avea doar 19 ani, celebrul regizor hollywood-ian George Miller scrisese deja mini-seriile tv ”Vietnam” și ”Bangkok Hilton”, cu roluri concepute special pentru ea, notează site-ul nicolekidmanofficial.com.

Pentru rolul din filmul ”Vietnam”, Nicole Kidman a fost distinsă cu premiul Institutului de Film Australian (AFI) pentru cea mai bună actriță.

În 1989, Nicole Kidman debutează în primul film american, thriller-ul ”Dead Calm”. Filmul care i-a schimbat cursul vieții a fost „Days of Thunder” (1990), în care a jucat rolul iubitei lui Tom Cruise, povestea de dragoste transpunându-se și în viața reală, prin mariajul celor doi protagoniști, la finalul aceluiași an.

Au urmat numeroase roluri în filme precum ”Flirting” (1991), ”Billy Bathgate” (1991), ”Far and Away” (1992), în care joacă din nou alături de Tom Cruise, și ”My Life” (1993).  Dani mai târziu, joacă în ”Batman Forever” (1995), dar reușește să se afirme cu rolul din filmul lui Gus Van Sant, ”To Die For” (1995), pentru care a fost distinsă cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriță și cu o serie de premii de critică.

În 1996, Nicole Kidman se remarcă, alături de Jane Campion, în adaptarea cinematografică a romanului semnat de Henry James, ”The Portrait of a Lady”. Câteva luni mai târziu, schimbă registrul, cu rolul din filmul ”The Peacemaker” (1997).

În 1998, Kidman a debutat cu succes pe scena teatrală londoneză în piesa intitulată ”The Blue Room”, o adaptare a piesei ”La Ronde” a lui Arthur Schnitzler, în regia lui Sam Mendes. Atât Kidman, cât și partenerul său de scenă, Iain Glenn, au interpretat cinci roluri diferite în ”The Blue Room”, performanță care i-a adus lui Kidman o nominalizare la Premiul ”Laurence Olivier” pentru cea mai bună actriță.

Unul dintre rolurile care vor rămâne cu siguranță în memoria cinefililor este acela din „Eyes Wide Shut” (1999), o dramă psiho-sexuală în care joacă, de această dată, rolul soției lui Tom Cruise.

În 2001, însă, după 10 ani de mariaj, cei doi au divorțat. Au împreună doi copii adoptați, pe Isabella Jane și pe Connor Anthony. Divorțul nu a oprit ascensiunea profesională a lui Nicole Kidman, ea bucurându-se de un succes enorm cu filmul „Moulin Rouge” (2001), unde a jucat alături de Ewan McGregor. În rolul curtezanei din secolul al XIX-lea de la Paris, Nicole Kidman câștigă un Glob de Aur și o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță. În același an, a jucat în ”Birthday Girl”.

În 2002, interpretează rolul Virginiei Woolf în filmul ”The Hours”, care i-a adus premiul Oscar pentru cea mai bună interpretare feminină. Filmul prezintă povestea a trei femei, din trei epoci diferite: Clarissa Vaughan, care o reprezintă pe doamna Dalloway din romanul scris de Virginia Woolf, Laura Brown, al cărei nume a fost preluat dintr-un eseu scris de aceeași Virginia Woolf, și Virginia Woolf, care reprezintă liantul dintre cele trei destine.

Pe lângă premiul Oscar acordat în anul 2003 pentru interpretarea binecunoscutei scriitoare, Nicole Kidman a mai fost distinsă cu Globul de Aur, BAFTA și Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.

Cariera actriței a continuat, în 2003, cu filmele „The Human Stain”, „Dogville” și „Cold Mountain”, film turnat în România, lângă satul Potigrafu, aproape de București, apoi într-o localitate de munte, la Zărnești, nu departe de Poiana Brașov. Tot în 2003, Nicole Kidman a primit, în 2003, premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, pentru rolul interpretat în filmul ”The Hours”, în regia lui Michael Moore.

În 2004, Nicole Kidman joacă în „Birth” și în „The Stepford Wives”, urmate de ”Bewitched” (2005), musicalul animat „Happy Feet” (2006), în care interpretează rolul Normei Jean (voce), ”Margot at the Wedding” (2007), „The Golden Compass” (2007), „The Invasion” (2007), ”Australia” (2008), ”Nine” (2009), ”Rabbit Hole” (2010, nominalizată la Oscar în 2011), ”Trespass” (2011), ”The Paperboy” (2012).

În anul 2014, Nicole Kidman interpretează rolul principal din filmul biografic ”Grace de Monaco”, care aduce pe marile ecrane povestea fascinantă a celebrei actrițe Grace Kelly, care a devenit prințesă de Monaco.

În 2015, au fost lansate alte patru filme în care poate fi văzută Nicole Kidman: ”Strangerland”, ”Queen of the Desert”, ”The Family Fang” și ”Secret in Their Eyes”. În 2016 joacă alături de Colin Firth și Jude Law în pelicula ”Genius” iar în 2017 în peliculele ”How to Talk to Girls at Parties”, ”Big Little Lies” (TV Mini-Series), ”The Killing of a Sacred Deer”, ”The Beguiled”.

În mai 2017, juriul celei de-a 70-a ediții aniversare a Festivalului de la Cannes i-a acordat premiul special datorită prezenței sale în două filme aflate în competiție, „The Beguiled”, al Sofiei Coppola, și „The Killing of a Sacred Deer” al regizorului grec Yorgos Lanthimos.

Nicole Kidman a acaparat toate flashurile cu ținuta sa juvenilă și o spectaculoasă brățară cu diamante și a pozat alături de echipa lungmetrajului, printre care și partenerul său din film, Colin Farrell.

Foto: Nicole Kidman – facebook

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

28
/11
/16

Lungmetrajul „SIERANEVADA”, în regia lui Cristi Puiu, propunerea României la Oscarul pentru cel mai bun film într-o limbă străină, se află, în această perioadă, în plină campanie de promovare în Statele Unite ale Americii. Astfel până pe 6 decembrie 2016, la Los Angeles, sunt programate mai multe proiecții speciale ale filmului și întâlniri cu presa și critica americană.

28
/11
/16

"Silence", ultimul film al regizorului Martin Scorsese va avea premiera mâine (marţi), la Vatican, unde cineastul va fi întâmpinat de un sobor de 400 de preoţi, care vor participa la proiecţia lungmetrajului ce prezintă martirajul iezuiţilor în Japonia secolului al XVII-lea.

26
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Albüm”, debut al tânărului scenarist şi regizor Mehmet Can Mertoglu, care îl are ca director de imagine pe Marius Panduru, este o satiră blândă la adresa societăţii turce. O comedie la foc mic al cărei umor vine din absurdul situaţiilor redate în planuri-secvenţă elegant coregrafiate.

25
/11
/16

Debutul în lung-metraj al regizorului turc Mehmet Can Mertoglu rulează de vineri în București (Cinemateca Union, Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu), Cluj (Cinema Victoria), Constanța (Cityplex) și Târgu Mureș (Cinema Arta). Album de familie este o co-producție Turcia – Franța – România căreia i-au trebuit trei ani să devină realitate.

25
/11
/16

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din București, se va desfășura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediție a Premiului LUX pentru film european, distincție acordată anual de Parlamentul European.

24
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, documentarul „Iubiții Domnului”, realizat în 1997 de Dan Alexe, prezintă rivalitatea dintre doi șeici derviși din Skopje. Două personaje excentrice, privite cu empatie, dar și cu o ironie blândă - și asta atunci când regizorul chestionează discret practicile lor religioase.

24
/11
/16

"Totdeauna prezentul este cel care contează. E adevărat că nostalgiile plăcute din trecut se pot îmbina cu speranţele din viitor, creând astfel adevărata viaţă a fiecăruia dintre noi. Acest lucru este valabil, sau poate mai valabil, în viaţa artistică." - Emil Hossu

22
/11
/16

Thrillerul psihologic Fragmentar/ Remainder intră în data de 9 decembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin, a fost selectat în competitiile TIFF si Festivalul de Film de la Atena, și marchează debutul în cinematografie al artistului vizual de origine israeliană Omer Fast.

22
/11
/16

Asociația Culturală Metropolis, în parteneriat cu Ministerul Culturii, a lansat Călăuza, prima aplicație de mobil dedicată filmelor de autor și adresată publicului cinefil. Aplicația poate fi descărcată pe telefoanele mobile și reprezintă o platformă pusă la dispoziția organizatorilor de festivaluri și distribuitorilor de film independent, un instrument care adună într-un singur loc filmul de artă ce poate fi urmărit în România, atât în cinematografe, cât și în spațiile alternative.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

18
/11
/16

De vineri, 18 noiembrie o să ruleze în cinematografe un film care a zguduit spectatorii din întreaga lume. The Handmaiden/ Slujnica este în regia unuia dintre cei mai controversaţi regizori mondiali,  Park Chan Wook.

17
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Snowden” este o hagiografie. Dar asta nu ar trebui să surprindă. Oliver Stone a fost întotdeauna un portretist nemilos cu America. Într-atât de vehement încât, în ultimii ani, a trecut în extrema de a intervieva, în documentare encomiastice, lideri autoritari din America Latină.