Noaptea Alba a Filmului Românesc – delicii cinematografice
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-delicii-cinematografice/

Cinefilii bucureşteni sunt aşteptaţi la cea de-a cincea ediţie a evenimentului de mare succes, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 19 septembrie 2014. Premiere, avanpremiere, comedii, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopţii Albe este, şi în acest an, unul extrem de atractiv.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2014

După succesul românesc de box-office Despre oameni şi melci, Libra Film Productions aduce pe marile ecrane una dintre cele mai așteptate comedii ale anului, America, venim! (r. Răzvan Săvescu), ce va rula în premieră şi în cadrul „nopții românești”.

Atmosfera românească devine enigmatică cu Kyra Kyralina (r. Dan Pița), o eranizare a romanului scris de Panait Istrati.

De asemenea, Noaptea Albă aduce în avanpremieră filmul de debut al tânărului regizor Andrei Gheorghe, Planșa.

Surprizele se țin lanț și în cantități scurte pentru cinefili! Scurt / 4: Istorii de inimă neagră propune patru scurtmetraje pe cât de diferite, pe atât de captivante, care abordează aceeaşi tematică, a sfârşitului.

O lume nouă, scurtmetraj realizat de Luiza Pârvu în Statele Unite, inspirat din fapte reale, spune povestea primilor imigranți români din Pennsylvania, 1908.

– Scurtmetrajul lui Radu Jude, Trece si prin perete, recompensat cu o Menţiune Specială în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de la Cannes din acest an, e o adaptare liberă după povestirea În magazie, de A. P. Cehov și surprinde spaima unei fetiţe care trebuie să doarmă la bunicul ei şi care află că în apartamentul vecin a murit cineva.

Să mori de dragoste rănită, de Iulia Rugină, a primit Premiul ZFR pentru scurtmetraj la TIFF 2014. Într-o seară, Andrei și Maria vor auzi pentru ultima oară cântecul omonim al Angelei Similea. Pentru că asta este seara în care fiecare a decis că va muri.

Kowalski, al doilea scurtmetraj regizat de Andrei Creţulescu, spune povestea a trei bărbaţi care se întâlnesc într-un pub. Primul bărbat are prea multe întrebări. Al doilea bărbat are un plan perfect. Al treilea bărbat nu are nicio şansă. Un scurtmetraj cu Dorian Boguță, Șerban Pavlu și Andi Vasluianu, plus Rodica Lazăr, într-o apariție specială.

Omnibusul Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, proiect independent născut anul acesta la TIFF, unde toate cele patru scurtmetraje au fost prezentate în cadrul ZFR, va fi prezentat în avanpremieră extraordinară la Noaptea Albă a Filmului Românesc și va fi lansat în cinematografe pe 28 noiembrie.

Cinefilii din Bucureşti sunt așteptați la proiecțiile de film din Noaptea Albă programate la Cinema Studio, Cinema Patria, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO, Muzeul Naţional al Ţăranului Român: Studioul Horia Bernea şi MNTR Open Air, Dianei | 4, J’ai Bistrot.

Programul complet al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

Foto: Noaptea Alba a Filmului Românescromfilmpromotion.ro

17
/11
/16

CRONICĂ DE FILM „Snowden” este o hagiografie. Dar asta nu ar trebui să surprindă. Oliver Stone a fost întotdeauna un portretist nemilos cu America. Într-atât de vehement încât, în ultimii ani, a trecut în extrema de a intervieva, în documentare encomiastice, lideri autoritari din America Latină.

16
/11
/16

UrbanEye Film Festival 2016 ne așteaptă de astăzi până pe 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie, cu documentare captivante despre oraș, proiecții speciale, discuții și filme din competiție.

12
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, multipremiatul documentar „Cabală la Kabul” (2007), realizat de Dan Alexe, tratează cu tandreţe şi umor rivalitatea ultimilor doi evrei din Afganistan. O rivalitate excelent sugerată şi prin regie şi montaj.

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

10
/11
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră în Competiția de la Cannes și programat recent în cadrul Festivalului Filmului Francez de la București, „Ma Loute”, noua bizarerie a lui Bruno Dumont, este probabil cel mai excentric film din mainstream-ul festivalier al acestui an.

10
/11
/16

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize, oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important eveniment cinematografic din America Latină – Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina). Ajuns la cea de-a 31-a ediție, evenimentul se va desfășura între 18 și 27 noiembrie.

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.