Noaptea Lunga a Filmelor Scurte: 15 scurtmetraje în competiţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-lunga-a-filmelor-scurte-15-scurtmetraje-in-competitie/

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, evenimentul-maraton care aduce la un loc cele mai premiate scurtmetraje din ultimul an, va avea loc pe 28 iunie, outdoor, la Grădina Botanică din Bucureşti, începând cu ora 20:00. La a 6-a ediţie, publicul ShortsUP iese din scaunul spectatorului pentru a primi rolul juriului. 

Un articol de Petre Ivan|14 iunie 2014

Pentru prima dată, evenimentul Noaptea Lunga a Filmelor Scurte va include o competiție internațională de scurtmetraj în care cel mai bun film va fi ales de public și răsplătit cu 1.500 EURO.

Competiția ShortsUP Audience Award este susținută de Digi Film și include 15 pelicule care au fost deja validate de marile jurii internaționale de la Oscar, Sundance, Berlin, Palms Springs, Clermont-Ferrand.

Pe 28 iunie, scurtmetrajele anului urmează să treacă și testul publicului – cel care face ca povestea cinemaului sa continue de zeci de ani.

Filmele care vor putea fi votate de spectatori la Noaptea Lungă traversează în forță 12 spații culturale diferite: Franța, Spania, Danemarca, SUA, Rusia, Belgia, Canada, Polonia, Olanda, Finlanda, Marea Britanie și România. Un program plin de povești la timpul prezent, dramele și comediile ce compun întregul vieții de zi cu zi: unele amuzante, altele tragicomice, cele mai multe aducătoare de inspirație.

Printre filmele din competiție se numără Helium (r. Anders Walter, Danemarca, 2014), câștigătorul premiului Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj în 2014, un film plin de imaginație despre lumea magică a lui Alfred, un băiețel bolnav.

Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), amestec de comedie hilară și dramă, redă confruntarea dintre Williams, medic psihiatru cu reputație și pacientul său Voorman, un prizonier care se crede Dumnezeu.

Ce rămâne după o viață trăită pe pământ? Un posibil răspuns vine de la animația îndrăzneață Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013), distinsă cu premiul publicului pentru cea mai bună animație la Sundance 2014. Scurtmetrajul care va pune la încercare emoția spectatorilor e Cel de atunci (r. Esteban Crespo, Spania, 2012), cel mai bun film scurt la premiile GOYA, dramă intensă despre viața unui fost soldat african.

Titlul românesc din competiția Noaptea Lungă este proaspătul câștigător al Premiului Zilele Filmului Românesc acordat în secțiunea de scurtmetraj la TIFF 2014. Odată cu spectatorii ShortsUP, Andrei și Maria, cuplul protagonist al filmului scurt Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină, România, 2014), vor auzi pentru ultima oară cântecul Angelei Similea.

Pentru că aceasta este seara în care fiecare a decis că va muri, de dragoste rănită.

Lista completă cu filmele din competiția ShortsUP Audience Award este disponibilă aici. Spectatorii vor putea vota filmele online, timp de 24 de ore, pe site-ul ShortsUP.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014 are loc la Grădina Botanică București, de la ora 20.00 până în zori la 5.00 dimineața. Spațiu perfect pentru evadare urbană, grădina va fi animată de şase ore de filme scurte plus muzică bună și visuals create special de radio-ul de vacanță nicecream.fm.

Biletele pot fi achiziționate în avans la prețul de 35 de lei prin MyTicket și Eventim, folosind opțiunea ”print at home”. În limita locurilor rămase disponibile, vor putea fi cumpărate și în seara evenimentului la prețul de 40 de lei.

INFO

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale. Scurtmetrajele ajung în atenția publicului larg în fiecare sezon, prin evenimente și zilnic, prin platforma de recomandări online www.shortsup.ro.

În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost adesea experienţe interactive şi mixuri neconventionale între film şi arte conexe cinematografiei. ShortsUP Musicology a fuzionat scurtmetrajele cu muzica pe scena Operei Naţionale Bucureşti, iar Adevăr sau Provocare a explorat graniţa dintre cinema şi teatru la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

O dată pe an, ShortsUP organizează Noaptea Lunga a Filmelor Scurte, maratonul nocturn al iubitorilor de cinema în doze mici.

 

 

 

24
/03
/16

După premiera mondială, care a avut loc luna trecută la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în cadrul secțiunii Berlinale Forum, pelicula “Ilegitim”, regizată de Adrian Sitaru, își continuă traseul festivalier. Luna viitoare filmul va fi proiectat în cadrul a trei mari festivaluri europene din Portugalia, Turcia și Lituania.

23
/03
/16

În regia lui Sebastian Cosor, World War Cup urmăreşte povestea a doi veterani de război care duc o bătălie între regrete și amintiri, între acțiunile lor pe front și existenţa lor de după război, şi care, întâmplător, găsesc într-un meci de fotbal ultima ocazie de a scăpa de povara cu care au trăit o viaţă întreagă.

22
/03
/16

De Ziua Internațională a Teatrului - duminică, 27 martie, de la ora 11.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio – iubitorii teatrului sunt invitaţi la “JORJ VOICU – 25 / In memoriam”, un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea îndrăgitului actor

21
/03
/16

Anul acesta, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I.L Caragiale din București și va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD.

21
/03
/16

  CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film-eseu al lui Aleksandr Sokurov, „Francofonia” (2015), o elegie deloc încrâncenată despre paradoxurile istoriei şi o meditaţie relaxată despre rostul artei, arată cât de liber poate fi limbajul cinematografic.

20
/03
/16

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitați la cea de-a 123-a ediție a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) și al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

18
/03
/16

Ultimul lup (3D), în regia lui Jean-Jacques Annaud (Numele trandafirului - 1986, Ursul - 1988, Amantul - 1992, Șapte ani în Tibet - 1997) va putea fi văzut în cinematografe din 25 martie. Adaptare după best- sellerul Totemul Lupului/Wolf Totem, scris de Jiang Rong, filmul a fost filmat în întregime în China.

17
/03
/16

Relansat în prezent pe platforma gratuită Cinepub, „Déjà vu” (2013) era al patrulea film al lui Dan Chişu. Rolul principal, extrem de solicitant, aparţinea Ioanei Flora, una din cele mai bune actriţe ale noii generaţii. Prilej de rememorare a celor mai semnificative interpretări ale sale. 

16
/03
/16

Actorii Florin Piersic şi Stela Popescu împreună cu membrii trupei Cargo au fost decoraţi, aseară, de preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni. Piersic a izbucnit în lacrimi la finalul discursului. ”Trebuie să faceți asta și cu alți colegi”, a spus, emoționat, actorul.

16
/03
/16

La 16 martie 1957 se stingea din viaţă Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX. Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la naşterea sculptorului român, Centrul Georges Pompidou a proiectat, zilele trecute, în premieră, la Madrid, o serie de imagini inedite cu Brâncuşi.

16
/03
/16

Astăzi este ultima zi în care românii mai pot fuma în baruri, restaurante sau cluburi. De joi, 17 martie, intră în vigoare legea antifumat care interzice consumul de tutun în spaţiile publice închise. Cinefilii autohtoni se mai pot bucura, cel puţin o perioadă (!), de scenele în care actorii lor preferaţi fumează în voie ţigară după ţigară pe marele ecran. Iar aceasta în ciuda statisticilor care spun că mulţi tineri se apucă de fumat tocmai din acest motiv.

15
/03
/16

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF, ajuns la ediția cu numărul șase, s-a deschis luni seară, cu o sală arhiplină la avanpremiera în România a filmului Francofonia, de Aleksandr Sokurov, care a avut loc la CinemaPRO.