Norman Manea, 80!
https://www.ziarulmetropolis.ro/norman-manea-80-2/

„Nu talentul le lipseşte românilor, ci caracterul.” – Norman Manea. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi scriitori români, împlineşte, astăzi, 80 de ani!

Un articol de Petre Ivan|19 iulie 2016

Născut la 19 iulie 1936, în Burdujeni-Suceava, Norman Manea este, de asemenea, profesor de literatură europeană și writer in residence la Bard College, New York,

Şi-a făcut debutul publicistic cu povestirea ”Fierul de călcat dragostea”, în suplimentul ”Povestea vorbei” al revistei ”Ramuri” (nr.9/1966), redactat de M.R. Paraschivescu, iar debutul editorial în 1969, cu volumul de proză ”Noaptea pe latura lungă”.

Până la emigrarea și stabilirea sa în Statele Unite ale Americii, în 1986, a publicat în România zece volume (cinci romane, trei volume de proză scurtă, două cărți de eseuri).

După plecarea din România, a continuat să scrie în limba română. ”Nu pot risca literatură într-o limbă învățată târziu. Eul profund locuiește în limba română, acolo își caută expresia”, spunea scriitorul într-un interviu.

Exilul a fost însă o traumă privilegiată, întrucât în timp am înţeles şi adaosul pozitiv, prin urgenţa reconsiderării propriilor gândiri. America m-a obligat să mă revizuiesc. – Norman Manea

Norman Manea a primit Premiul Asociației Scriitorilor din București în 1979 (pentru volumul de eseuri și confesiuni ”Anii de ucenicie ai lui August Prostul”), precum și Premiul Uniunii Scriitorilor din România — 1984.

Norman Manea

Norman Manea

În 1992 a primit Bursa Guggenheim și prestigiosul Premiu MacArthur (”Nobelul american”), iar în 1993 — Premiul Național al Evreilor Americani. În 2002 i-a fost decernat Premiul internațional de literatură ”Nonino” pentru Opera Omnia.

Premiul ”Medicis Etranger” pe 2006, acordat scriitorului pentru ”Întoarcerea huliganului”, a constituit momentul decisiv pentru consacrarea sa în lumea literară internațională, romanul fiind publicat în Statele Unite ale Americii, Germania, Italia, Spania, Olanda, China.

Internetul, cu toate derivatele sale de ultimă oră, mereu în extindere, subminează sau înlocuieşte produsul de „hârtie” şi va schimba probabil, treptat, cam totul, maniera de a scrie, de a citi, de a edita şi a difuza cultura, literatura. Din fericire, nu vom apuca această nouă poznă a progresului, nu suntem nemuritori… – Norman Manea

În mai 2012 a devenit primul autor român membru de onoare al Societății Regale de Literatură din Marea Britanie, cea mai veche și mai prestigioasă instituție britanică dedicată literelor. Din 2006 este membru al Academiei de Arte din Berlin.

Foto: Norman Manea – facebook

22
/11
/22

La finalul acestei săptămâni, vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 18.00, Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr. 8 dezbaterea cu tema „Celălalt | trasee ale cunoașterii” care încheie seria evenimentelor lansate sub umbrela proiectului „Casa cu literaturi literaturi – interculturalitate și multiculturalitate”.

14
/11
/22

Cum facem față provocărilor cotidiene – stres, deprimări și îngrijorări (pentru noi, dar și pentru copiii noștri)? După doi ani de pandemie și de întâlniri online, Săptămâna PSI revine la formula consacrată a atelierelor în prezență, sub forma unor discuții însuflețite de psihoterapeuți și profesori universitari din șapte orașe din țară.

26
/10
/22

Editura Humanitas le propune iubitorilor de animale câteva întâlniri în țară cu Sara Turetta, fondatoare și președintă a asociației româno-italiene Save the Dogs and Other Animals. Cartea sa, „Urme de bucurie și alte amintiri românești ale unei italience”, a fost publicată recent în colecția Memorii/Jurnale, în traducerea Lilianei Nechita.

20
/10
/22

Editura Nemira ne propune în aceste zile o varietate de titluri pentru toate gusturile: de la cea mai nouă carte în limba română a faimosului Julian Barnes, în traducerea lui Radu Paraschivescu, la autobiografia actorului din serialul „Friends”, Matthew Perry. Alege-ți preferatele pentru o toamnă plină de povești!