O nouă biografie a Reginei Elisabeta a II-a și alte recomandări de lectură
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-biografie-a-reginei-elisabeta-a-ii-a-si-alte-recomandari-de-lectura/

„Regina” de Matthew Dennison, „Povestea lui Casey Han” de Min Jin Lee şi „Omul muzical. O istorie a vieţii pe Pământ” de Michael Spitzer sunt doar trei dintre noutăţile Editurii Nemira care ne atrag atenţia în aceste zile.

Un articol de Ziarul Metropolis|13 noiembrie 2022

Povestea lui Casey Han de Min Jin Lee

Casey Han este o tânără aparent delicată, dar cu voință de fier, fiica crescută în Queens a unor imigranți coreeni. Casey nu-și permite nici măcar să viseze la stilul de viață luxos din Manhattan, dar se poartă ca și cum New Yorkul ar fi la degetul ei mic. E hotărâtă să reușească prin propriile puteri, ca să se elibereze de regulile stricte și moștenirile dureroase ale familiei sale. Însă va afla în curând că o diplomă în economie, chiar și de la Princeton,  nu-ți garantează succesul în lumea reală, iar o relație cu un bărbat alb, de familie bună, nu înseamnă că ai găsit adevărata dragoste.

Când îi iese în cale o veche cunoștință, la picioarele lui Casey se deschide o lume a privilegiilor, puterii și strălucirii – dar cu ce preț? Prinsă între o comunitate tradițională dezrădăcinată și un oraș nemilos, unde orice e posibil, Casey trebuie să facă o alegere.

Lecții de chimie de Bonnie Garmus

Chimista Elizabeth Zott nu este o femeie obișnuită. La începutul anilor ʼ60, se angajează la Institutul de Cercetare Hastings, unde observă că atitudinea față de femei a colegilor săi nu e deloc obiectivă. Singurul care pare să o înțeleagă este genialul și singuraticul Calvin Evans, savantul cu multiple nominalizări la Premiul Nobel, care se îndrăgostește de mintea ei sclipitoare.

Elizabeth se trezește, în doar câțiva ani, nu doar o mamă obligată să-și crească singură fiica, ci și vedeta celei mai îndrăgite emisiuni de gătit din Statele Unite, Cina la șase. Maniera revoluționară în care eroina noastră interpretează gătitul este 100% științifică: „combinați o lingură de acid acetic cu un praf de clorură de sodiu“, își îndeamnă ea telespectatoarele.

Regina de Matthew Dennison

O nouă biografie a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii care oferă o imagine de ansamblu asupra unei domnii întinse pe șapte decenii. Pentru milioane de oameni, nu numai pentru britanici, Elisabeta a II-a este întruchiparea monarhiei. Viața ei s-a întins pe aproape un secol de istorie, de la Marea Criză Economică din interbelic până la pandemia de Covid-19. Cu excepția primilor șapte ani de după Al Doilea Război Mondial, domnia ei a cuprins întreaga epocă postbelică a Regatului Unit. În această perioadă, Maiestatea Sa a fost slujită de cincisprezece prim-miniștri, de la Churchill la Johnson, iar la Casa Albă s-au succedat paisprezece președinți, de la Truman la Biden. Cei mai mulți dintre britanici și-au trăit întreaga viață cu Elisabeta a II-a la conducerea țării și a Commonwealth-ului.

În această nouă biografie a celei mai longevive suverane din istoria britanică, Matthew Dennison oferă o imagine complexă asupra domniei sale marcate de schimbări sociale majore. Cu o scriitură elegantă și judecăți de valoare nuanțate, regina relatează atât bucuriile și reușitele, cât și dezamăgirile și dificultățile unei vieți regale remarcabile, evaluând totodată moștenirea unei femei care a întruchipat valorilor susținute de majoritatea britanicilor: slujirea națiunii, îndeplinirea datoriei, fermitate, generozitate și stoicism.

Scrisoarea de Crăciun de Emily Stone

Totul a început cu o scrisoare. Și s-a sfârșit cu o poveste de dragoste. În fiecare decembrie, Josie le trimite o scrisoare părinților săi pe care i-a pierdut cu mult timp în urmă, într-o noapte de Crăciun. Întodeauna le scrie aceleași cuvinte: „Mi-e dor de voi mereu”. Numai că, anul acesta, călătoria către cutia poștală îi este întreruptă brutal, când se izbește cu bicicleta de un străin misterios, Max, care îi va schimba cursul vieții.

Josie a crezut tot timpul că e singura persoană care nu sărbătorește Crăciunul, dar descoperă că și Max are motive întemeiate să facă același lucru, iar cei doi ajung să petreacă împreună sărbătorile. Îndrăgostită până peste cap, Josie e convinsă că și-a descoperit iubirea vieții, până când Max dispare fără urmă și fără să-și ia măcar rămas-bun. Soarta îi va aduce însă din nou laolaltă, tot înainte de Crăciun. Oare vor reuși să rămână împreună de această dată?

Omul muzical. O istorie a vieții pe Pământ de Michael Spitzer

O istorie fascinantă care explorează relația complexă dintre muzică și specia umană. Acum 165 de milioane de ani s-a născut ritmul. Acum 66 de milioane de ani a apărut prima melodie. Acum 40 de mii de ani Homo sapiens a creat primul instrument muzical. Astăzi, muzica ne umple viețile. Modul în care am creat-o, interpretat-o și ascultat-o în decursul istoriei ne-a definit ca specie și ne-a ajutat să înțelegem cine suntem. Totuși, ea este o parte neglijată a poveștii originii noastre, de aceea Omul muzical ne poartă într-o călătorie palpitantă care explorează legătura foarte strânsă dintre oameni și muzică.

Recurgând la informații din numeroase discipline, muzicologul de renume internațional Michael Spitzer construiește o istorie universală a muzicii, analizând rolul acesteia în viața noastră de zi cu zi, în istoria lumii, precum și de-a lungul evoluției, de la insecte la maimuțe, de la oameni la inteligența artificială. Volumul de față demonstrează convingător că muzica este una dintre creațiile cele mai importante ale omului.

 

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.