NOVA, festival de noi tehnologii în artele performative, în aprilie, la POINT
https://www.ziarulmetropolis.ro/nova-festival-de-noi-tehnologii-%c3%aen-artele-performative-%c3%aen-aprilie-la-point/

NOVA, aflat la prima ediţie, organizat de hub-ul cultural POINT, este primul festival din România dedicat exclusiv explorării oportunităţilor aduse de cele mai recente dezvoltări ale tehnologiei în artele performative.

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2018

Între 20 și 29 aprilie 2018, POINT va deveni un spațiu colaborativ complex, ce va reuni peste 30 de artiști și cercetători din 7 țări, din sfera dansului, teatrului, muzicii, artelor digitale interactive, care vor prezenta și dezvolta forme inovatoare de expresie artistică, facilitate de tehnologii de ultimă oră.

Programul festivalului include performance-uri, conferințe, woskshop-uri, laboratoare de creație, sesiuni de networking, create și susținute de nume sonore precum Stelarc, Numen, Christian “Mio” Loclair, Antoni Rayzhekov.

Creatorii invitați în cadrul NOVA vor prezenta în cele zece zile ale festivalului invenții artistice multimedia care transformă publicul în copilot și trasează noi universuri, cu noi experiențe. Bio-senzori care scot sentimentele la suprafață și le transformă în timp real în imagine și sunet, instrumente digitale care redau compoziții olfactive, medii sonice tridimensionale, sinergii audio-vizuale, primul prototip de inteligență artificială destinat dansului, corpuri care își depășesc limitele fizice și se re-construiesc în medii noi, cvasi-virtuale, cvasi reale. 

Din programul festivalului face parte și laboratorul de creație NOVA Lab, în cadrul căruia artiști emergenți vor descoperi și experimenta forme noi de expresie, asistate de tehnologie, cu ajutorul unor mentori cu vastă experiență în această zonă. Înscrierile vor începe în curând. 

„Sub impulsul electrizant al tehnologiei, limbajul artelor performative se redefinește constant cu viteza luminii, urmărind noi și noi alfabete hibride. NOVA deschide drumuri important de explorat #aicișiacum, în ton cu spiritul timpului. În plan internațional arta dezvoltă un dialog productiv tot mai intens cu tehnologia. E un spațiu cu potențial extraordinar care, momentan, la noi este abordat cu pași timizi. Încercăm prin festival să încurajăm comunitatea artistică locală și publicul să îl descopere mai mult.  În performance-urile, atelierele, conferințele și laboratoarele de creație ale festivalului veți găsi fibra fragilă a tehnologiei, care sfidează natura sa științifică și transformă matematica în poezie.

Mai multe detalii despre festival

NOVA este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

14
/09
/21

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...

03
/09
/21

Muzeul Național de Artă al României și Asociația Prietenii Muzeului Național de Artă al României organizează joi, 9 septembrie, 2021, de la ora 18.00, la Muzeul Colecțiilor de Artă, o evocare a istoricului și criticului de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, Doina Păuleanu (1948-2020).

25
/08
/21

Young Artists Connections se află la cea de-a doua ediție – un proiect dedicat scenei tinere, inițiat de SwitchLab, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC. Prima ediție a fost dedicată absolvenților universităților de artă, care au participat la o expoziție de grup la MNAC și la o expoziție personală la SwitchLab.

24
/08
/21

Art Safari urcă în autobuzele STB și călătorește prin tot Bucureștiul până la final de septembrie. De azi, ”Arta călătorește” în București grație ineditului parteneriat cultural dintre Art Safari și Societatea de Transport București.

19
/08
/21

„Relația dintre arte și cultură și mediul construit este simbiotică. Având experiența evenimentelor Therme Forum de mare succes din 2018, 2019 și 2020, vom discuta cu lideri din domeniul artistic, designeri, artiști și arhitecți de talie mondială despre schimbările din lume, respectiv despre relația dintre tendințele și presiunile care ne modelează mediul construit și interacțiunile și impactul artelor și al culturii asupra vieților noastre și asupra evoluției artelor.”