O incursiune în Banatul istoric: Cămine în Mișcare
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-incursiune-in-banatul-istoric-camine-in-miscare/

Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces, proiect cultural de amploare Timişoara 2021, se pregăteşte de lansare.

Un articol de Liliana Matei|15 august 2018

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, și se desfășoară sub umbrela Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Abordând teme precum migraţia, mobilitatea şi dislocările de populaţie, programul îşi propune să pună oamenii aflaţi în mişcare în contact cu comunităţile locale pe care le întâlnesc în drumul lor, promovând arta povestirii (stroytelling) ca o metodă de a aduce oamenii laolaltă şi de a le reda sentimentul de apartenenţă la un spaţiu. Proiectul Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este unul dintre cei mai importanți promotori al Banatului către turiștii internaționali, naționali și către localnici, care își propune promovarea zonei ca întreg în sfera internațională, în scopul creșterii vizibilității diversității formelor de turism care se pot practica aici, prin crearea unor evenimente care să pună în valoare potențialul uman și natural al ruralului bănățean, și să ofere satelor un punct de dezvoltare prin cultură.

Prima manifestare artistică din cadrul Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces va avea loc la Făget, jud. Timiș, în data de 18 august, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat. „Oamenii din zona Banatului sunt beneficiarii muncii noastre, deci tot ei sunt cei care se vor bucura primii de rezultatele preliminare ale muncii noastre. Făgetul e un pol cultural pentru toate localitățile din zonă, acesta fiind motivul pentru care l-am ales ca prim loc de desfășurare pentru seria noastră de evenimente culturale. Urmează și alte evenimente pe care le-am gândit special pentru locuitorii acestor zone aflate mai puțin în atenția operatorilor culturali.”, spune Alexandra Palconi, președinte Asociația Prin Banat.

Pre-evenimentul din 18 august va propune participanților spectacolul de teatru HUOOOOO! – produs de Auăleu Teatru, și un concert de muzică clasică susținut de Petrila Quartet, în Parcul Regele Mihai I (parcul central al Făgetului). Echipa proiectului se va afla la fața locului și va continua să culeagă poveștile oamenilor care se vor alătura manifestărilor culturale. Participarea este gratuită.

Seria de pre-evenimente continuă, în data de 8 septembrie, la Margina, cu un alt spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară. Evenimentul principal pe anul 2018 al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site (www.camineinmiscare.ro) și pe pagina de Facebook (www.facebook.com/movingfireplaces).

Foto: Flavius Neamciuc

22
/05
/15

Violonistul ALEXANDRU TOMESCU va susţine marţi, 26 mai (19.00), la Sala Radio, alături de pianistul rus EDUARD KUNZ, recitalul de la Bucureşti din cadrul turneului internaţional „Stradivarius - ENESCU EXPERIENCE”. Turneul, aflat la a 8-a ediţie, este dedicat memoriei lui George Enescu, la 60 ani de la moartea artistului.

22
/05
/15

Duminică, 24 mai 2015, dirijorul de origine română Ion Marin va dirija orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, cu Simfonia a 9-a de Gustav Mahler. Colaborarea cu această orchestră a început în urmă cu 3 ani şi are în vederea realizarea integralelor simfoniilor compozitorilor Gustav Mahler şi Anton Bruckner.

21
/05
/15

Până la finalul stagiunii, repertoriul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, recent reintrată în circuitul public, se va îmbogăţi cu noi titluri. Piese de succes care, în perioada reconstrucţiei teatrului, au avut premiera la alte săli, precum şi alte titluri care au lipsit de pe afiş din același motiv, vor fi (re-) aduse pe scena Sălii Mari - în cel mai mare şi mai spectaculos spațiu de joc ale teatrului.

21
/05
/15

"Un etaj mai jos", de Radu Muntean, se numără printre filmele preferate de criticii de la Festivalul de la Cannes, pelicula aflându-se pe prima poziţie în clasamentul intermediar al FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în secţiunea sa, cu 3,88 stele.

21
/05
/15

Marin Moraru, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români, cu o carieră în film și teatru ce se întinde pe șase decenii, va fi distins cu Premiul de Excelență la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie). Trofeul îi va fi decernat sâmbătă, 6 iunie, la gala de închidere de la Teatrul Național din Cluj.

20
/05
/15

Acum 50 de ani, în 21 mai 1965, TVR difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Astăzi, de la ora 17.10. (la TVR 1, TVR HD şi TVR+), în cadrul emisiunii Se zice că…, va fi celebrată îndrăgita şi nepieritoarea emisiune, alături de câteva dintre vocile Teleenciclopediei: Răzvan Theodorescu, Carmen Movileanu, Mihai Gruia Sandu şi Mircea Neacşa.

20
/05
/15

Unele veri petrecute în Vama Veche rămân în istorie ca adevărate tripuri inițiatice - se întâmplă povești pe care n-ai cum să le uiți, întâlnești oameni care-ți modifică cursul vieții, asculți muzici care te vor bântui în timp. “Talk to the Bomb” este povestea unui triunghi amoros născut pe plaja din Vama Veche în vara lui 2001, este dramatizarea uneia din miile de povești de dragoste care au început acolo, pe nisipul din Vamă.