O nouă expoziție la Centrul Ceh – Benzile desenate cehe: aici și acum
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-expozitie-la-centrul-ceh-benzile-desenate-cehe-aici-si-acum/

Centrul Ceh prezintă din 6 mai şi până pe 4 iunie 2021 o nouă expoziţie, dedicată benzii desenate.

Un articol de Liliana Matei|11 mai 2021

Conectat la lumea benzilor desenate din Cehia și din România, Centrul Ceh readuce în spațiul de pe Ion Ghica 11 un nou eveniment dedicat celei de-a noua arte, care, de data aceasta, îi scoate la lumină pe cei mai importanți artiști contemporani din domeniu.

Este prima dată în istoria benzilor desenate cehe când industria se dezvoltă atât de dinamic și pentru o perioadă atât de lungă, fără influențe din exterior. Drept urmare, în ultimele două decenii, scena locală a asistat la două valuri de artiști care au avut ocazia să creeze și să publice în mod liber. Situația lor a fost oarecum restricționată de dimensiunea pieței cehe și de faptul că a existat o întrerupere atât de lungă a tradițiilor locale; cu toate acestea, benzile desenate cehe sunt mai diverse ca niciodată și își sărbătoresc primele succese internaționale.

În mare parte a secolului al XX-lea, creatorii de benzi desenate cehe s-au confruntat cu problema continuității în privința dezvoltării lor; ocupația nazistă și cei patruzeci de ani de dictatură comunistă au avut un impact devastator asupra scenei, regimul totalitar influențând stabilirea unor granițe și limitări. Autorii de benzi desenate cehe și-au dorit mult timp să-și confirme poziția în lume, iar primele lor încercări sistematice de a „cuceri Occidentul” sunt legate de liberalizarea politică de la sfârșitul anilor 1960; o diversificare mai mare a avut loc abia după 1989 și în noul mileniu. Dacă anul 2000 este adesea privit ca un moment de cotitură în care scena cehă a început să se refacă după ani de stagnare, atunci 2010 ar putea fi descris ca fiind momentul când era consolidării s-a încheiat și a început o perioadă de înflorire vizibilă.

Lucrare de Karel Jerie

Expoziția Benzile desenate cehe: aici și acum trece în revistă creatori ce îmbină zona mitică a legendelor cehe cu structura clasică de bildungsroman, omagierea unor figuri istorice, documentarea unor fresce sociale, dar și a unor evenimente traumatizante la nivelul individului sau al societății, punând sub lupă toate aceste trăiri printr-o miriadă de stiluri vizuale, originale sau cu influențe vestice sau asiatice. Cele două valuri de artiști ce s-au făcut remarcate în ultimele două decenii au ridicat, astfel, oglinzi către societatea cehă și le-au transformat în portaluri comice, dramatice, romantice, mai aproape de real sau de fantastic, menținându-se actuale și adeseori revelatoare.

„În această expoziție îi prezentăm pe artiștii de seamă ai scenei contemporane a benzilor desenate, ce oferă o varietate vizuală și narativă – unele lucrări sunt pentru copii, altele arată lumi fictive create de la zero, pe când o parte reflectă evenimente istorice, dar și subiecte ale societății actuale. În plus, am pregătit și un element ce combină scena benzii desenate cehe cu cea românească”, spune Robin Ujfalusi, directorul Centrului Ceh.

Expoziția este deschisă, în zilele lucrătoare, până pe 4 iunie, în intervalul orar 9:00 – 16:00, la Centrul Ceh (Ion Ghica 11). Eveniment Facebook aici.

Eveniment organizat de Centrul Ceh București, împreună cu Institute of Czech Literature CAS, Moravian Museum in Brno și Bloc Zero și cu sprijinul Budweiser Budvar.

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu normele de prevenire a răspândirii Covid-19. Un număr limitat de persoane va avea acces în sală în același timp, masca de protecție este obligatorie, iar accesul se face doar după luarea temperaturii.

Centrul Ceh este un institut cultural ale cărui evenimente şi programe au ca scop nu doar familiarizarea publicului român cu societatea şi cultura cehă, ci, în primul rând, oferirea unui set de proiecte ce reflectă valori educative, artistice şi sociale, în Bucureşti şi în restul ţării, conectând publicul român la conţinut cultural de calitate, într-un context indie şi deschis.

 

 

05
/10
/20

O expoziție de fotografie, proiecții de filme, teatru, recital de saxofon – programul Institutului Cervantes din București pentru luna octombrie include o serie de evenimente artistice care evidențiază creativitatea și caracterul inovator al mediului artistic de limbă spaniolă, o formă de a marca Ziua Națională a Spaniei, celebrată pe 12 octombrie. Totodată, octombrie înseamnă și reluarea activităților cu prezență la sediul instituției, din Bulevardul Regina Elisabeta 38.

01
/10
/20

În ciuda restricțiilor contextului pandemic, 32.405 de persoane au participat la ediția a 7-a Art Safari, finalizată duminică noapte, probabil cel mai mare eveniment dedicat artei în România, unic ca amploare, concept și structură. Muzeul temporar, deschis pentru două săptămâni, de data aceasta în Victoria Tower, a ocupat cu artă o suprafață de 6.000 de metri pătrați și a găzduit 800 de opere în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

28
/09
/20

Când arta devine o formă de a pătrunde dincolo de vizibil, în adâncurile nevăzute ale ființei, artistul accede la o conectare profundă cu el însuși prin accesarea părților nevăzută ale Sinelui. Creația capătă un substrat mult mai profund, iar artistul devine mai mult decât un simplu imitator al conținutului realității. Cel care lasă emoția să se manifeste pe pânză, invită privitorul spre expresivități și trăiri care compun un întreg ansamblu de stări ale creatorului.

24
/09
/20

Fundația Calea Victoriei aduce o mulțime de noutăți în programul de cursuri online al lunii octombrie, ca să te bucuri de seri reușite și energizante. Istorie și artă urbană, dicție și cetăți medievale, negociere și literatură sau comedie sunt doar câteva posibilități.

10
/09
/20

Ca o încununare a stilurilor arhitecturale neogotic, romantic şi neobaroc, Palatul din centrul Iașilor, conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest, priveşte semeţ în fiecare zi peste orizonturile capitalei culturale a Moldovei. Palatul a fost construit între anii 1906-1925 de către arhitectul Ion. D. Berindey, având suprafața totală de 34.236,35 mp.

08
/09
/20

Proiectul multidisciplinar H3 Garden before detach() se lansează miercuri, 9 septembrie, în București, pe Popa Nan 82. Cinci seri de muzică live, mai multe reprezentații ale spectacolului-instalație Who Am I? A human-robot performance decât erau prevăzute datorită cererii publicului și o expoziție fără precedent de instalații interactive reprezintă perspectiva dinamică pe care H3 o propune în această toamnă.