O pictură de Adrian Ghenie, vândută în licitație cu prețul record de 3.117.000 de lire sterline
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-pictura-de-adrian-ghenie-vanduta-in-licitatie-cu-pretul-record-de-3-117-000-de-lire-sterline/

Lucrarea „The Sunflowers in 1937”, de Adrian Ghenie, a fost adjudecată în licitaţie miercuri, la Londra, pentru suma record de 3.117.000 de lire sterline, informează site-ul oficial al casei Sotheby’s. Pictura, inspirată de celebra lucrare a lui Vincent van Gogh — „Floarea soarelui”, a fost vândută la un preţ record pentru artistul român, peste dublul recordului său anterior de preţ.

Un articol de Petre Ivan|11 februarie 2016

„The Sunflowers in 1937”, un ulei pe pânză de dimensiuni impresionante, a făcut parte din licitația „Contemporary Art Evening” și era estimată la 300.000 — 400.000 de euro.

Elena Ceausescu, de Adrian Ghenie

Lucrarea face parte din seria artistului intitulată „Berlin Noir”, prezentată în 2014 la Galeria Judin din capitala Germaniei. Seria „Berlin Noir” a avut ca inspirație campania de defăimare a artei din timpul celui de-al Treilea Reich — când unele opere, inclusiv cele ale lui van Gogh, au fost considerate „degenerate”.

Ghenie mai are în licitație, astăzi, tot la Sotheby’s, în Londra, două portrete, printre care unul intitulat „Elena Ceaușescu”, fiecare estimat la 60.000 — 80.000 de lire sterline.

Născut în 1977, în Baia Mare, Adrian Ghenie este foarte apreciat în lumea artei contemporane internaționale, fiind prezent cu lucrări în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume: Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer și Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Gent).

Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența).

În 2015, a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția, cu proiectul „Darwin’s Room”.

Foto: Adrian Ghenie, The Sunflowers in 1937 –  sothebys.com

31
/08
/20

H3 Garden before detach() este un proiect multidisciplinar creat de studioul de artă și tehnologie H3 în colaborare cu Teatrul Odeon. Selectat pentru participare la cel mai mare festival din lume de artă, tehnologie și societate, Ars Electronica, evenimentul va avea loc între 9-13 septembrie, pe strada Popa Nan 82, într-un complex de clădiri care va fi demolat în toamna acestui an.

23
/08
/20

Artista Anca Mureșan expune, în perioada 20 august – 5 septembrie 2020, în Galeria Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția unde va crea, după principiul „work in progress”, într-un demers situat stilistic între action painting happening (în variantele lui Pollock și Willem de Kooning) și performance.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

30
/07
/20

CRONICĂ DE TEATRU „Jurnal de România. 1989”, recent montat de Carmen Lidia Vidu în aer liber, pe acoperișul Teatrului Național din București, este un spectacol de teatru documentar care amestecă inspirat monologuri autobiografice rostite de patru actori – Florentina Țilea, Oana Pellea, Daniel Badale și Ion Caramitru - cu elemente multimedia.

27
/07
/20

Realizat la secția germană a Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu şi transmis pe platforma TNRS – Scena Digitală, „LIVE”, de Bobi Pricop, este un spectacol hibrid conceput special pentru online, iar adaptarea la mediul virtual este una firească şi inspirată.