O profundă lecţie de viaţă în al VIII-lea volum din „Însemnări zilnice“ ale Reginei Maria a României, la Editura Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-profunda-lectie-de-viata-in-al-viii-lea-volum-din-insemnari-zilnice-ale-reginei-maria-a-romaniei-la-editura-polirom/

Al VIII-lea volum al „Însemnărilor zilnice’’ ale Reginei Maria, apărut în această săptămână la Editura Polirom în traducerea Sandei Ileana Racoviceanu, ediţie îngrijită, cuvânt înainte şi note de Vasile Arimia, cuprinde relatări ale evenimentelor din anul 1926.

Un articol de Andrada Văsii|20 iulie 2013

Al VIII-lea volum al „Însemnărilor zilnice’’ ale Reginei Maria, apărut în această săptămână la Editura Polirom în traducerea Sandei Ileana Racoviceanu, ediţie îngrijită, cuvânt înainte şi note de Vasile Arimia, cuprinde relatări ale evenimentelor din anul 1926.

Anul 1926 a fost marcat de criza dinastică provocată de abdicarea Principelui Carol şi de cumplita boală a Regelui Ferdinand. În jurnalul său, imediat după declaraţia de abdicare a Principelui Carol, Regina Maria nota: „Băiatul nostru (…) a întins coarda mult prea mult. Acum este un renegat pentru veşnicie şi eu, ca mama sa, ca mamele eroine din istorie, l‑am lăsat să plece. Eu!“ (4 ianuarie 1926).

Carol renunţase la „toate drepturile de moştenitor al tronului”. Începea astfel ceea ce în istorie s‑a numit criza dinastică; ulterior, adversarii familei regale au declanşat o campanie de denigrări la adresa reginei şi a prim-ministrului Brătianu.

 Însemnări diverse

„Însemnările” Reginei Maria reflectă atât evenimentele politice – lupta pentru putere a diferitelor partide şi schimbările de guvern –, cât şi viaţa ei cotidiană – cu hobbyurile, descoperirea religiei Baha’i, micile bucurii şi necazuri ale rudelor şi prietenilor, dar mai ales îngrijorarea în ceea ce priveşte starea de sănătate a regelui.

Astfel că, la sfârşitul anului 1926, un consult medical amănunţit a dus la confirmarea diagnosticului grav iniţial, fără să lase loc de speranţe.

Mare suferinţă în întreaga ţară… De fapt, regele este admirat pentru că a hotărât să-şi sacrifice fiul; au sperat cu toţii că Parlamentul se va ridica în bloc să ceară să i se acorde lui o a doua şansă, un timp ca să-şi trăiască visul său rău şi să revină asupra renunţării sale odioase. Nimeni din opinia publică nu ştie că el este cel care nu vrea să se întoarcă. Toţi cred că tatăl lui, mânios din cauza comportamentului fiului, a hotărât să-l dezmoştenească… Totul în jurul meu este indignare şi suferinţă. Cel puţin însă înţeleg cu toţii imensa durere şi, de asemenea, pierderea, cumplita pierdere a unei generaţii.

Regina Maria a României,
Însemnări zilnice

Regina Maria a României (1875-1938), nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, a fost soţia Regelui Ferdinand şi mama Regelui Carol al II-lea. A început să-şi scrie jurnalul în decembrie 1918 şi de atunci şi-a aşternut aproape zilnic pe hîrtie memoriile, pînă în 1938, cu puţin timp înaintea morţii.

Info :

La Editura Polirom a mai apărut: Insemnari zilnice. Volumul al IX-lea (1 ianuarie-31 decembrie 1927).

Foto credit: Polirom, Wikipedia

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.