Omul perna – frumuseţe întunecată şi potrete răsturnate
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-frumusete-intunecata-si-potrete-rasturnate/

„Omul pernă“ este un spectacol plin de forţă, în care patru tineri absolvenţi dau strălucire unui text dur şi captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuţ Grama).

Un articol de Elena Simion|26 septembrie 2013

„Omul perna“ este un spectacol plin de forță, în care patru tineri absolvenți dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama).

CRONICĂ DE TEATRU Spectacolul de licenţă al studenţilor Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu şi Tudor Andronic, coordonat de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş şi de profesorul coordonator de an Adrian Titieni, este o provocare artistică atât pentru actori, cât și pentru public. Spectacolul poate fi văzut în această sâmbătă, pe 28 septembrie, la Godot Café Teatru, de la ora 18.00.

„Omul pernă“ de Martin McDonagh este o dramă întunecată care se petrece într-un stat totalitar al cărui nume nu este specificat. Piesa începe într-o cameră de interogatoriu a unei secții de poliție, în care doi ofițeri, Tupolski şi Ariel interoghează un om pe numele său Katurian, în legătură cu nişte crime recente ce au avut ca victime copii.

Omul perna: câştigă o invitaţie la spectacolul de la Godot Cafe Teatru!

Katurian este scriitor, autorul unor povești șocante. Unele dintre ele prezintă în mod explicit moartea unor copii, modalitățile în care aceștia mor fiind identice cu cele prezentate în poveștile lui Katurian. De asemenea, polițiștii îl interoghează și despre fratele său Michal, care este prezentat ca fiind o persoana ce „se prinde mai greu”. Pe parcursul interogării, Katurian este forțat să explice mai multe povești scrise de el, despre care polițiștii cred că au legătură directă cu crimele.

omul perna

George Lepădatu şi Rareş Andrici, într-o scenă din spectacolul Omul perna

Printre aceste povești se află „Omuleții din mere”şi „Povestea orașului de pe râu”, povești care descriu cu acuratețe modul în care au murit cele mai recente victime, în cazul de faţă doi copii, Andrea Jovacovic şi Aaron Goldberg. De asemenea, Katurian vorbeşte despre copilăria sa şi despre momentul în care şi-a ucis părinții (sufocându-i cu o pernă), după ce a aflat că aceștia l-au torturat pe fratele său, Michal, timp de 7 ani.

Katurian susține nevinovăția sa și a fratelui său până în punctul în care cei doi polițiști îl torturează și apoi îi izolează pe amândoi într-o altă cameră, în secție. În acea cameră scriitorul află ceva care îl şochează şi care schimbă total deznodământul propriei vieţi.

O provocare artistică: Omul perna

Publicul este șocat de poveste, privește curios și uneori încruntat, dar nu scapă nimic din jocul celor patru tineri. Fiecare gest este un indiciu, o trimitere către resorturile intime care duc la faptele personajelor. Suspansul specific anchetelor polițiste este presărat cu umor, mai ales în replicile celor doi ofițeri. Totuși, acest umor, uneori negru, are rolul de supapă, eliminând tensiunea ajunsă la apogeu.

Intepretarea celor patru actori este impresionantă, prin raportare la tinerețea lor. Acest fapt este confirmat şi de premiile obținute: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun rol secundar la Gala Absolvenților UNATC 2013, precum și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”.

Fiecare personaj trăiește o dramă ascunsă, iar adevărata dimensiune sufletească a fiecăruia este vizibilă abia în final. Katurian, Michal, Tupolski și Ariel sunt copii traumatizați care își camuflează suferința în diferite moduri. Katurian este desprins de lumea reală și trăiește doar pentru actul artistic: „Singura datorie a unui scriitor este să spună o poveste”.

Poveștile sale dramatice transpun propria suferință, el fiind convins că „în realitate nu există final fericit”. Michal își vede crimele ca pe o salvare. De ce? Pentru că „toți copiii duc o viață îngrozitoare”. Cuplul polițist bun-polițist rău va fi răsturnat în final, iar Ariel salvează scrierile lui Katurian, nu doar copiii aflați în pericol. Astfel, el devine și un geamăn bun al omului-pernă.

Spectacolul aduce multă frumusețe întunecată, multă dramă și sensibilitate, într-o lume desprinsă de real, dar în care fiecare încearcă să își găsească izbăvirea. „I-ai mulțumit lui Dumnezeu pentru că ai fost și pentru că ești mai ciudat?”spune un personaj. Ultima scenă din Omul perna nu este deloc relaxantă, dar lipsa unui final fericit îi lasă spectatorului o mulțime de întrebări în minte.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

INFO

OMUL PERNA

► KATURIAN: Rareș Andrici
► TUPOLSKI: Cosmin Dominte
► ARIEL: George Lepădatu
► MICHAL: Tudor Andronic
REGIE: Florin Ion Grigoraș
TRADUCERE: Ionuț Grama
SCENOGRAFIE: Cătălin Manea
LIGHT DESIGN: Andrei Raicu
SOUND DESIGN/AFIŞ: Alexandru Bădeliță
FOTO/VIDEO: Florina Dumitrache
DURATA: 2h

Premii:

* Premiul pentru cel mai bun spectacol – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”
* Nominalizare pentru cel mai bun spectacol – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”

Foto din Omul perna – Mihaela Petre

27
/05
/17

În ultima sa corespondență de la Cannes, Mihai Cristea a scris despre cel mai nou film al regizoarei Claire Denis, ”Un beau soleil intérieur”, cu Juliette Binoche în rolul principal, și despre documentarul ”Napalm”, de Claude Lanzmann, care a filmat în Coreea de Nord. Și a surprins-o printr-o fotografie pe Elle Fanning.

27
/05
/17

Wolfgang Muthspiel, Håkon Kornstad (foto), Nguyên Lê, Vasil Hadžimanov Band și Bobo Stenson se alătură lineup-ului final Gărâna Jazz Festival 21. Sunt așteptate 12 trupe internaționale în cele patru zile de jazz, din iulie, la poalele Munților Semenic.

26
/05
/17

„Ca să scrii bine, trebuie să suferi!”, era crezul său, iar pana care-i țâșnea din suflet își trage seva din lumea penală a ocnelor siberiene, unde a fost încarcerat cu lanțuri la picioare. Ridicat la rangul de mari gânditori, titanul literaturii ruse a crezut până în ultima clipă a vieții sale că lumea se va salva prin frumusețe.

26
/05
/17

“Un înger se îndreaptă către un spital bucureştean, prin ploaia cenuşie de iarnă. Vrea să vadă cu ochii săi supraceleşti dacă nu s-a împuţinat lumina în ochii şi în sufletele chirurgilor. Omul de la volan zări îngerul, îi ghici şi aripile pe sub pardesiul subţire şi se gândi că un asemenea trofeu nu avea nimeni.”. Scriitorul Șerban Tomşa a lansat de curând „SUPRAVEGHETORUL şi alte povestiri”, volum din care vă vom prezenta câteva povestiri, pe parcursul acestei luni.

26
/05
/17

Cum vii dinspre Hala Traian către Piața Unirii, pe Calea Călărașilor – la numărul 55 – este La Scena. Un local prietenos, cu o curte primitoare și o sală de teatru la etaj, situat chiar la stradă. La doi pași de Centrul Vechi al Bucureștiului, această sală a Teatrului Arca, înființat prin Fundația Culturală ParteR, este unul dintre primele spații neconvenționale în care, la începutul anilor 2000, tinerii artiști creau spectacole și jucau teatru, atrăgând în proiectele lor îndrăznețe actori consacrați precum Valeria Seciu, Victor Rebengiuc ori Șerban Ionescu. Făcând un salt rapid în timp – ca într-o poveste SF – acesta este și locul care găzduiește duminică, pe 28 mai, a doua reprezentație a Cenușăresei. Primul musical produs de Compania Pelerin, în regia lui Bogdan Tudor Pelerin și pe muzica lui Zeno Apostolache Kiss, este o premieră și pentru La Scena, fiind primul spectacol pentru copii care se joacă aici. 

26
/05
/17

Într-o zi de 26 mai se stingeau din viaţă doi mari actori români: Ștefan Bănică, în 1995, şi Jean Constantin, cincisprezece ani mai târziu. Despre Bănică se ştie că era nu doar un actor uriaş, ci şi un foarte apreciat cântăreţ/lăutar, printre cele mai celebre piese muzicale ale acestuia numărându-se: „Îmi acordați un dans”, „Cum am ajuns să te iubesc”, „Gioconda se mărită”, „Hei, coșar, coșar” și „Astă seară mă fac praf”.

26
/05
/17

În perioada 27 mai-3 iunie 2017, Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca organizează cea de a XIV-a ediție a Festivalul Absolvenților „Galactoria”. În cele 8 zile vor avea loc spectacole de teatru susținute de absolvenții școlii și workshopuri conduse de invitații Galei.

26
/05
/17

Prima ediție a LIM – Less is More, platforma europeană de dezvoltare a filmelor cu buget limitat continuă să se desfășoare prin două evenimente importante, ambele organizate în România: cel de-al doilea Workshop din seria LIM și prezentarea celor 16 proiecte selecționate, în fața unui public specializat, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

25
/05
/17

Cea de-a zecea ediție a festivalului TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, este în plină desfășurare.

25
/05
/17

La cursurile lui Alin Ciupală îmi amintesc că toți voiam să dăm cele mai deștepte răspunsuri la întrebări care ne provocau într-un mare fel. M-am gândit chiar la acele întrebări recent, când cineva, aflând că am terminat Istorie, mi-a replicat banalul ,,înseamnă că ai o memorie bună”. Greșea, omenește.

25
/05
/17

„Barometrul de Consum Cultural 2016. O radiografie a practicilor de consum cultural”, studiu realizat și publicat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), va fi lansat miercuri, 7 iunie 2017, ora 11.00, la Sala Symposium a Bibliotecii Naționale a României, în prezența unor importante personalități din mediul cultural și academic, precum și a Ministrului Culturii, dl. Ioan Vulpescu.