Omul perna – frumuseţe întunecată şi potrete răsturnate
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-frumusete-intunecata-si-potrete-rasturnate/

„Omul pernă“ este un spectacol plin de forţă, în care patru tineri absolvenţi dau strălucire unui text dur şi captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuţ Grama).

Un articol de Elena Simion|26 septembrie 2013

„Omul perna“ este un spectacol plin de forță, în care patru tineri absolvenți dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama).

CRONICĂ DE TEATRU Spectacolul de licenţă al studenţilor Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu şi Tudor Andronic, coordonat de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş şi de profesorul coordonator de an Adrian Titieni, este o provocare artistică atât pentru actori, cât și pentru public. Spectacolul poate fi văzut în această sâmbătă, pe 28 septembrie, la Godot Café Teatru, de la ora 18.00.

„Omul pernă“ de Martin McDonagh este o dramă întunecată care se petrece într-un stat totalitar al cărui nume nu este specificat. Piesa începe într-o cameră de interogatoriu a unei secții de poliție, în care doi ofițeri, Tupolski şi Ariel interoghează un om pe numele său Katurian, în legătură cu nişte crime recente ce au avut ca victime copii.

Omul perna: câştigă o invitaţie la spectacolul de la Godot Cafe Teatru!

Katurian este scriitor, autorul unor povești șocante. Unele dintre ele prezintă în mod explicit moartea unor copii, modalitățile în care aceștia mor fiind identice cu cele prezentate în poveștile lui Katurian. De asemenea, polițiștii îl interoghează și despre fratele său Michal, care este prezentat ca fiind o persoana ce „se prinde mai greu”. Pe parcursul interogării, Katurian este forțat să explice mai multe povești scrise de el, despre care polițiștii cred că au legătură directă cu crimele.

omul perna

George Lepădatu şi Rareş Andrici, într-o scenă din spectacolul Omul perna

Printre aceste povești se află „Omuleții din mere”şi „Povestea orașului de pe râu”, povești care descriu cu acuratețe modul în care au murit cele mai recente victime, în cazul de faţă doi copii, Andrea Jovacovic şi Aaron Goldberg. De asemenea, Katurian vorbeşte despre copilăria sa şi despre momentul în care şi-a ucis părinții (sufocându-i cu o pernă), după ce a aflat că aceștia l-au torturat pe fratele său, Michal, timp de 7 ani.

Katurian susține nevinovăția sa și a fratelui său până în punctul în care cei doi polițiști îl torturează și apoi îi izolează pe amândoi într-o altă cameră, în secție. În acea cameră scriitorul află ceva care îl şochează şi care schimbă total deznodământul propriei vieţi.

O provocare artistică: Omul perna

Publicul este șocat de poveste, privește curios și uneori încruntat, dar nu scapă nimic din jocul celor patru tineri. Fiecare gest este un indiciu, o trimitere către resorturile intime care duc la faptele personajelor. Suspansul specific anchetelor polițiste este presărat cu umor, mai ales în replicile celor doi ofițeri. Totuși, acest umor, uneori negru, are rolul de supapă, eliminând tensiunea ajunsă la apogeu.

Intepretarea celor patru actori este impresionantă, prin raportare la tinerețea lor. Acest fapt este confirmat şi de premiile obținute: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun rol secundar la Gala Absolvenților UNATC 2013, precum și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”.

Fiecare personaj trăiește o dramă ascunsă, iar adevărata dimensiune sufletească a fiecăruia este vizibilă abia în final. Katurian, Michal, Tupolski și Ariel sunt copii traumatizați care își camuflează suferința în diferite moduri. Katurian este desprins de lumea reală și trăiește doar pentru actul artistic: „Singura datorie a unui scriitor este să spună o poveste”.

Poveștile sale dramatice transpun propria suferință, el fiind convins că „în realitate nu există final fericit”. Michal își vede crimele ca pe o salvare. De ce? Pentru că „toți copiii duc o viață îngrozitoare”. Cuplul polițist bun-polițist rău va fi răsturnat în final, iar Ariel salvează scrierile lui Katurian, nu doar copiii aflați în pericol. Astfel, el devine și un geamăn bun al omului-pernă.

Spectacolul aduce multă frumusețe întunecată, multă dramă și sensibilitate, într-o lume desprinsă de real, dar în care fiecare încearcă să își găsească izbăvirea. „I-ai mulțumit lui Dumnezeu pentru că ai fost și pentru că ești mai ciudat?”spune un personaj. Ultima scenă din Omul perna nu este deloc relaxantă, dar lipsa unui final fericit îi lasă spectatorului o mulțime de întrebări în minte.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

INFO

OMUL PERNA

► KATURIAN: Rareș Andrici
► TUPOLSKI: Cosmin Dominte
► ARIEL: George Lepădatu
► MICHAL: Tudor Andronic
REGIE: Florin Ion Grigoraș
TRADUCERE: Ionuț Grama
SCENOGRAFIE: Cătălin Manea
LIGHT DESIGN: Andrei Raicu
SOUND DESIGN/AFIŞ: Alexandru Bădeliță
FOTO/VIDEO: Florina Dumitrache
DURATA: 2h

Premii:

* Premiul pentru cel mai bun spectacol – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”
* Nominalizare pentru cel mai bun spectacol – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”

Foto din Omul perna – Mihaela Petre

28
/12
/15

Casa de producție TVR propune să încheie anul cu un film special – „Aerisirea”, regizat de Silviu Jicman, după un text de Iosif Naghiu, cu Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petrică Nicolae, a cărui acțiune este plasată în 13 iunie 1990. Va fi difuzat azi, 28 decembrie, ora 20 :10, la TVR 2.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creștină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacșu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Andre Rieu va susține un concert la București pe 11 iunie 2016, în Piața Constituției, biletele având preţuri între 160 şi 800 de lei. Artistul olandez a susținut șapte concerte la București anul acesta în acompaniamentul orchestrei sale, sub privirile a peste 85.000 de spectatori.

22
/12
/15

Actorii pleacă prea repede, indiferent care le este vârsta biologică... 37 de ani în Teatrul Mic, filme, spectacole pentru televiziune, căldură, generozitate, iubire pentru meserie și pentru familie. Sorin Medeleni a încetat din viață într-o duminică. Casa de Producție TVR vă propune să îl revedeți pe Sorin Medeleni în spectacolul „Bătrâna și hoțul”, miercuri, 23 decembrie, de la ora 9.30, pe TVR2.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

22
/12
/15

Grand Cinema & More răsplătește iubitorii de balet cu o experiență unică în luna ianuarie, la Moscova. Câștigătoarea promoției Bolshoi desfășurată în perioada 15 octombrie – 14 decembrie este Elena Carmen Rădulescu, din București, care va viziona spectacolul “Îmblânzirea Scorpiei” din 24 ianuarie 2016, direct pe scena celebrului teatru Bolshoi din Moscova. 

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.