Operele lui Brâncuşi, vedetele caselor de licitaţii. O sculptură celebră a fost estimată la un preţ între 10 şi 15 milioane de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/operele-lui-brancusi-vedetele-caselor-de-licitatii-o-sculptura-celebra-a-fost-estimata-la-un-pret-intre-10-si-15-milioane-de-dolari/

Sculptura „Une Muse” („O Muză”) de Constantin Brâncuşi, estimată la un preţ cuprins între 10 şi 15 milioane de dolari, se află printre piesele centrale ale unei licitaţii de artă modernă şi impresionistă ce va fi organizată de casa Christie’s, la New York, pe 7 noiembrie. Potrivit site-ului oficial al casei organizatoare, la această licitaţie […]

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2012

Sculptura „Une Muse” („O Muză”) de Constantin Brâncuşi, estimată la un preţ cuprins între 10 şi 15 milioane de dolari, se află printre piesele centrale ale unei licitaţii de artă modernă şi impresionistă ce va fi organizată de casa Christie’s, la New York, pe 7 noiembrie.

Potrivit site-ului oficial al casei organizatoare, la această licitaţie vor fi scoase la vânzare şi alte capodopere aparţinând artei moderne şi impresioniste, create de Alberto Giacometti, Henry Moore, Jacques Lipschitz, Marc Chagall, Emil Nolde şi Lyonel Feininger, iar specialiştii se aşteaptă ca valoarea totală a operelor ce vor fi vândute să depăşească suma de 250 de milioane de dolari.

„Une Muse”, lucrată în ghips, este una dintre primele sculpturi ale lui Constantin Brâncuşi care au fost expuse în Statele Unite ale Americii. Realizată în 1912, lucrarea, cu forme delicate ce reprezintă capul unei femei, a stârnit admiraţia publicului şi a colecţionarilor de artă atunci când a fost prezentată la ediţia inaugurală a expoziţiei „Armory Show”, în 1913, la New York.

O hologramă a sculpturii lui Constantin Brâncuşi, care este estimată la un preţ cuprins în intervalul 10-15 milioane de dolari, va fi expusă în zilele de 5 octombrie şi 6 octombrie la Grand Hyatt Hotel din Hong Kong. Specialiştii consideră că această acţiune reprezintă o abordare inovatoare, care permite colecţionarilor de artă din Hong Kong să admire opera lui Brâncuşi în trei dimensiuni, în timp ce opera originală a rămas la New York.

Opera „O Muză” a fost inspirată de baroneasa Renée-Irana Frachon care i-a servit drept model sculptorului român pentru o lucrare precedentă a acestuia – „La Muse Endormie” („Muza adormită”), realizată în 1909-1910.

Pe de altă parte, o altă operă celebră a artistului român, „Prometeu” (Prométhée), un cap turnat în bronz de Constantin Brâncuşi în 1911, s-a vândut în luna mai a acestui an, pentru suma de 12.682.000 de dolari, la New York, într-o licitaţie de artă impresionistă şi modernă organizată de Sotheby’s.

 

Sursa: Mediafax

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.