Opt piese scurte, în lectură la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-piese-scurte-in-lectura-la-teatrul-foarte-mic/

INEDIT Lectură în premieră, a opt piese scurte de 10 minute (patru româneşti şi patru americane) scrise la solicitarea unei bursiere Fulbright la Bucureşti, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Azi 13 Mai 2014, de la ora 19.30 la Teatrul Foarte Mic (Bulevardul Carl nr. 21) are loc prezentarea proiectului „Noii mei blugi de la H&M“, un proiect transfrontalier de susținere și promovare a dramaturgiei contemporane și a metodelor de lucru transfrontaliere.

Opt tineri dramaturgi, patru români și patru americani, au fost comisionați pentru a explora procedeele scrierii transfrontaliere și metodele de promovare a procesului dramaturgic. Cei opt au primit acelaşi brief – „Noii mei blugi de la H şi M“ si au fost lăsați mai departe sa scrie orice le-a dictat inspirația.

Organizatorii vă invită să vedeți spectacolele pe care cei opt le-au generat în urma briefului și al unui efort internațional de lucru în ateliere și de traducere.

Proiectul este coordonat de Hannah Wolf, regizor și dramaturg american, aflată în România cu o bursă Fulbright de aproape 9 luni, timp în care a dezvoltat mai multe proiecte de artele spectacolului, axate în principal pe relevarea importanței lecturării de texte noi în mediul teatral, a popularizării ideii de «commissioned work / piese comisionate» și a pieselor de 10 minute.

Lectura va fi în limba română urmând să fie prezentată în engleză în New York în toamna lui 2014.

Echipele de lucru formate pentru prezentarea de miercuri de la Teatrul Foarte Mic includ un regizor român și doi dramaturgi (unul român și unul american), piesele americane fiind traduse pentru lectura în romănă de Oana Arsenoi și Vlad Arghir. În toamna lui 2014, proiectul va fi prezentat la New York în oglinda, cu un regizor american de data aceasta responsabil de două texte (unul român și unul american), textele românești fiind atunci traduse în limba engleză.

Dramaturgii americani implicați în proiect sunt: Caroline V. McGraw, Cory Hinkle, Alice Pencavel și Andrew Kramer, iar cei români sunt: Mihaela Michailov, Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu și Maria Manolescu.
Regizorii români sunt: Horia Suru, Ioana Paun și Alexandru Berceanu.

Proiect curatoriat de Hannah Wolf.

Intrarea este liberă.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.