OSCAR 2017. “Cel mai bun film într-o limbă străină” – lista scurtă…
https://www.ziarulmetropolis.ro/oscar-2017-cel-mai-bun-film-intr-o-limba-straina-lista-scurta/

Canadianul Xavier Dolan, nemţoaica Maren Aden, rusul Andrei Koncealovski şi iranianul Asghar Farhadi se numără printre cei nouă regizori cu filme incluse în preselecţia pentru premiul Oscar acordat celui mai bun film într-o limbă străină.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2016

Cele cinci filme finaliste pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină vor fi anunțate de 24 ianuarie.

Tanna” — regia: Bentley Dean, Martin Butler

It’s Only the End of the World” — regia: Xavier Dolan

Land of Mine” — regia: Martin Zandvliet

Toni Erdmann” — regia: Maren Ade

The Salesman” — regia: Asghar Farhadi

The King’s Choice” — regia: Erik Poppe

Paradise” — regia: Andrei Konchalovsky

A Man Called Ove” — regia: Hannes Holm

My Life as a Zucchini” — regia: Claude Barras

Printre cele nouă filme rămase din cele propuse de cele 85 de țări aflate în competiție, „Juste la fin du monde” este fără îndoială unul dintre cele de mare calibru aflate în cursă, după ce a fost distins cu Marele Premiu la ultimul festival de la Cannes.

Această poveste de familie cu accente de isterie, care îi are în distribuție pe actorii francezi Nathalie Baye, Vincent Cassel sau Marion Cotillard, va fi în competiție cu „Forushande” (The Salesman), al regizorului iranian Asghar Farhadi,

„Ma vie de courgette”, de Claude Barras, o coproducție franco-elvețiană, va reprezenta la Oscaruri Confederația elvețiană, fiind în cursa și pentru cel mai bun film de animație.

Filmul rusesc „Ray” (Paradis), cu Philippe Duquesne, a fost inclus și el în preselecția Academiei. Acest film al lui Andrei Koncealovski este o reflecție personală și insolită asupra a trei destine care își încrucișează drumurile, în timp ce se confruntă cu realitatea ororilor războiului și a lagărelor de concentrare naziste.

Pe lângă filmul australian „Tanna”, celelalte filme care au ajuns pe lista de nouă sunt din nordul Europei, precum foarte apreciatul „Toni Erdmann”, al nemțoaicei Maren Aden, filmul norvegian „Kongens Nei” (The King’s Choice), regizat de Erik Poppe, filmul danez „Under sandet” (Land of Mine), al regizorului Martin Zandvliet, și producția suedeză „En man som heter Ove” (A Man Called Ove), al lui Hannes Holm.

„The Salesman” și „Toni Erdmann” se numără și printre cele cinci filme finaliste anunțate luni Asociația presei străine de la Hollywood (HFPA), care decernează Globurile de Aur.

Cele cinci filme finaliste pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film într-o limbă străină vor fi anunțate de 24 ianuarie, înainte de cea de a 89-a ceremonie de decernare a Oscarurilor, care va avea loc la 26 februarie.

Foto: OSCAR 2017 – facebook

29
/04
/15

Independenţa Film va distribui în România încă trei filme selectate anul acesta la Cannes - mult așteptatul Love, al lui Gaspar Noé, programat în afara competiţiei, în secţiunea Midnight Screening, Trois souvenirs de ma jeunesse (r. Arnaud Desplechin) şi Le tout nouveau testament (r. Jaco Van Dormael), în cadrul Quinzaine des réalisateurs .

28
/04
/15

În Cinematograful anilor '30 s-au impus - în acelaşi timp - o actriţă germană devenită americană prin adopţie, Marlene Dietrich, şi un actor francez, Jean Gabin. S-au iubit cu pasiune, dar Al Doilea Război Mondial le-a provocat ruptura fatală.

28
/04
/15

Prima sa experienţă cinematografică a venit după vârsta de 40 de ani. De atunci a fost distribuit de majoritatea regizorilor importanţi de film din România, interpretările sale impresionante aducându-i notorietate şi aprecierea publicului.

27
/04
/15

Cea de-a patra ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. Gala a fost urmată de proiecția peliculei 13 Minutes/ Elser, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, fim care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

27
/04
/15

Regizorul Mircea Daneliuc va fi celebrat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie), la 40 de ani de la debutul său cu lungmetrajul Cursa. O amplă retrospectivă îi va fi dedicată cineastului român, cuprinzând 12 filme, o expoziție cu afișele peliculelor sale, fotografii de la filmare și alte documente inedite aduse pentru prima dată în fața publicului.

25
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Aflat sub interdicția de a realiza filme, de a vorbi cu media străine și de a părăsi Iranul, Jafar Panahi sfidează de câțiva ani prima măsură împotriva sa și continuă să regizeze - clandestin și independent. Cu cel mai recent film, „Taxi”, a câștigat Ursul de Aur.

23
/04
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat pe o piesă de August Strindberg și scris și realizat de cunoscuta actriță (și, ocazional, regizoare) norvegiană Liv Ullmann, „Miss Julie” („Domnișoara Julie”) funcționează cel mai bine în momentele de (aparentă) farsă.

23
/04
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

22
/04
/15

Un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie care pune în discuție relația directă a individului cu divinitatea - sau absența acesteia - în diferitele religii, va închide Festivalul Internațional de Film Cinepolitica, pe 30 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Studio din București.

22
/04
/15

Miss Julie (2014), cu Colin Farrell, Jessica Chastain şi Samantha Morton, în regia norvegiencei Liv Ullmann, va avea premiera în România vineri, 24 aprilie, distribuit de Independenţa Film.