Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache, prim-balerini ai Baletului Naţional Român
https://www.ziarulmetropolis.ro/ovidiu-matei-iancu-si-robert-enache-prim-balerini-ai-baletului-national-roman/

Cu prilejul unei noi reprezentaţii a spectacolului de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet de Edward Clug, Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache au primit titlul de prim-balerini ai Baletului Naţional Român, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|9 aprilie 2014

Cu prilejul unei noi reprezentaţii a spectacolului de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet de Edward Clug, Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache au primit titlul de prim-balerini ai Baletului Naţional Român, pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Distincţiile le-au fost înmânate de către Directorul Artistic al Baletului Naţional Român Johan Kobborg.

Ovidiu Matei Iancu este un balerin extrem de adaptabil şi rafinat, preţuit de colegi şi public deopotrivă (Johan Kobborg). Absolvent al Liceului „Floria Capsali” din Bucureşti (2002) şi bursier al English National Ballet School din Londra, Balerinul Ovidiu Matei Iancu a fost prim-solist al Baletului din Tulsa (Oklahoma, Statele Unite ale Americii), dansând în spectacole semnate de coregrafi precum Eduart Liang, Jorma Elo, Wayne McGregor, Marcelo Angelini, Ben Stevenson, Val Caniparoli, Paul Taylor, Christopher Weldon.

Ovidiu Matei Iancu

Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache

Robert Enache s-a perfecţionat în cadrul mai multor workshop-uri susţinute de Gilbert Mayer, Sergiu Ştefanski, Alexander Prokofiev, Arlette van Boven (specialistă în tehnica Kylián) şi a participat la mai multe festivaluri în ţară şi peste hotare (Italia, Franţa). Repertoriul artistului conţine roluri precum Prinţul din Albă ca zăpada şi cei şapte pitici de Cornel Trăilescu; Konrad din Corsarul, Albert din Giselle de Adolphe Ch. Adam; Siegfried din Lacul lebedelor, Prinţul din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski.

Cei doi artişti pot fi urmăriţi pe scena Operei Naţionale Bucureşti în baletul Corsarul în data de 26 aprilie, de la ora 19.00.

Foto cu Ovidiu Matei Iancu şi Robert Enache – ONB

23
/03
/16

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează expoziţia Viaţa românească – 110 ani de la apariţie, ce valorifică patrimoniul MNLRI şi extraordinara colecţie a istoricului literar Nicolae Scurtu. Vor fi expuse în premieră documente de patrimoniu deosebit de valoroase pentru istoria noastră literară, de la scrisori şi fotografii la ediţii princeps, ediţii cu autograf sau cărţi de vizită.

22
/03
/16

De Ziua Internațională a Teatrului - duminică, 27 martie, de la ora 11.00, la Teatrul Odeon, Sala Studio – iubitorii teatrului sunt invitaţi la “JORJ VOICU – 25 / In memoriam”, un eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la moartea îndrăgitului actor

22
/03
/16

Lăsând la o parte glumiţa din titlu şi imaginea – un (micro)pamflet / aluzie care trebuie tratat / tratată ca atare, în ciuda… “folosirii abuzive şi nelegale a siglei USR” – , în “Galaxia” Uniunii Scriitorilor din România (USR) există două certitudini. Prima, că războiul este în toi, iar a doua că, aseară, Consiliul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a decis excluderea din Uniune a membrilor autodeclaratei “conduceri a USR”, respectiv a scriitorilor Ioana Crăciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perţa, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.

22
/03
/16

BUCUREŞTIUL DE TOTDEAUNA Oraş de câmpie, cu mai toate casele făcute din chirpici, paiantă ori nuiele  - asta până la mijlocul secolului al XIX-lea – Bucureştiul a rămas expus tuturor calamităţilor: inundaţii, cutremure, incendii. Acestea din urmă pârjoleau o uliţă, o mahala, până în 1847, când au distrus aproape o treime din el.

22
/03
/16

Peste aproximativ o săptămână, debutează ediţia de primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. De miercuri, 30 martie, până duminică, 3 aprilie, cele mai însemnate edituri autohtone îşi aşteaptă vizitatorii la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi. 

22
/03
/16

Editura RAO anunţă apariţia volumului ,,Grace. Biografia”, de Thilo Wydra, un tribut adus lui Grace Kelly, actriţă de succes, câştigătoare a unui premiu Oscar, devenită prinţesă prin căsătoria cu prinţul Rainier al III-lea de Monaco.

21
/03
/16

Anul acesta, Premiile Gopo îi aduc un omagiu marelui actor Florin Piersic, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră în cadrul Galei ce va avea loc pe 28 martie, la Teatrul Național I.L Caragiale din București și va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, pe TVR 2 și TVR HD.

21
/03
/16

  CRONICĂ DE FILM Cel mai nou film-eseu al lui Aleksandr Sokurov, „Francofonia” (2015), o elegie deloc încrâncenată despre paradoxurile istoriei şi o meditaţie relaxată despre rostul artei, arată cât de liber poate fi limbajul cinematografic.

21
/03
/16

Ziua Mondială a Teatrului de Păpuși ("Puppet World Theatre Day") se aniversează, începând din 2003, în fiecare an la 21 martie. Această zi reprezintă și un prilej pentru a-i sărbătorii pe artiștii din acest domeniu, din întreaga lume.

21
/03
/16

Mă văd aievea aruncându-mă în adâncul internetului, călătorind, cine poate şti cum, prin neştiutele servere ale Domnului, până la prietenul meu virtual T.O. Bobe. Mă văd aievea ieşind din computerul dumnealui personal, luându-l de guler şi plesnindu-l cu două palme - blând, dar ferm, amical, dar răsunător. I-aş spune, dând în el, întocmai aceste cuvinte: de ce nu mai publici, mă nenorocitule, poezie?

21
/03
/16

Casa de Producție TVR programează în această seară, la TVR 2, de la ora 20.10 şi luni, 28 martie, de la ora 01.50, spectacolul „Hangiţa” de la a cărui premieră la TVR se împlinesc 30 de ani. Din distribuţie fac parte: Dana Dogaru, Ovidiu Schumacher, Mitică Popescu, Marian Hudac, Coca Andronescu, Janine Stavarache, Dinu Manolache, Hamdi Cerchez, Dumitru Chesa, Răzvan Vasilescu, Catalin Bîrcă, Gheorghe Șimonca.

21
/03
/16

Intr-o zi de 21 martie se năşteau Gabriel Spahiu, Dorina Chiriac şi Stefan Ciubotărașu.  La vârsta de 12 ani (1922), Ştefan Ciubotărașu sosea la Bucureşti "cu un tren mărfar", pentru a învăţa meseria de pantofar. În timpul liber făcea mici comisioane primind în schimb bilete la teatru. Devine fascinat de spectacolul "O scrisoare pierdută" şi de piesa lui Victor Eftimiu "Înşirăte, mărgărite".

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

În 1826, luminatul boier Dinicu Golescu publica „Însemnare a călătoriei mele“. Îşi ţinea băieţii la studii în Elveţia şi cu doi ani în urmă se dusese să vadă cum le merge învăţătura. A traversat Europa Centrală şi uimirile îl ţintuiesc la tot pasul. În Austria şi statele italiene, pe lângă drumuri şi şosele, cu rigole curate, străjuite de copaci atent îngrijiţi, tatăl viitorilor paşoptişti vede puzderie de statui. Ce sunt astea? La ce folosesc?