Papa Ioan Paul al II-lea – Însemnările sale personale, în curs de apariție la Editura Humanitas
https://www.ziarulmetropolis.ro/papa-ioan-paul-al-ii-lea-insemnarile-sale-personale-in-curs-de-aparitie-la-editura-humanitas/

Editura Humanitas a semnat contractul pentru traducerea volumului ce cuprinde, în mai bine de 600 de pagini, însemnările Papei Ioan Paul al II-lea.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2014

Patruzeci de ani din viața Papei Ioan Paul al II-lea, cea mai importantă personalităte spirituală a secolului XX, sunt consemnați într-un volum care, odată publicat la începutul lunii trecute în Polonia, a devenit subiectul unei controverse mediatice internaționale, anunță Editura Humanitas.

Nu întâmplător reflecțiile sale, începute când încă era episcop al Cracoviei și încheiate în 2003, cu doi ani înainte de moartea sa, au fost supuse atenției Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Aceste însemnări personale i-au fost încredințate prin testament cardinalului Stanislaw Dziwisz, secretarul său personal în cei douăzeci și șapte de ani de pontificat, pentru a fi arse, dar, în pofida dorinței Suveranului Pontif, dar din dragoste și profund respect față de Papa, Papa Ioan Paul cardinalul Stanislaw Dziwisz nu le-a distrus.

„Nu am avut curajul să ard carnețele lăsate, pentru că în ele se aflau informații importante despre viața sa. […] Nu am ars însemnările lui Ioan Paul al II-lea pentru că ele sunt cheia către spiritualitatea sa, esența fiecărei ființe umane: către înțelegerea relației sale cu Dumnezeu, cu ceilalți oameni și cu sine însuși”, mărturisea cardinalul Dziwisz.

Karol Wojtyla, arhiepiscop metropolitan al Cracoviei, cardinal, și, din 1978, Suveran Pontif, a străbătut una dintre cele mai dificile perioade din secolul XX, fiind nucleul lumii spirituale occidentale.

Singurul Suveran Pontif care a vizitat România, în această calitate, Ioan Paul al II-lea a făcut posibil un moment de o imensă importanță istorică, sute de mii de oameni, ortodocși, catolici și greco-catolici, participând la evenimentele petrecute în cele trei zile ale vizitei.

Beatificat în 2011, Ioan Paul al II-lea va fi canonizat de către Papa Francisc duminică în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, celebrată în Piața Sf. Petru din Vatican.

Foto cu Papa Ioan Paul al II-lea – wikipedia

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.