Pentru ce mergem la Operă? Lansare de carte cu dirijorul Tiberiu Soare
https://www.ziarulmetropolis.ro/pentru-ce-mergem-la-opera-lansare-de-carte-cu-dirijorul-tiberiu-soare/

Joi, 20 martie, de la 18.30, în Sala de Cinema a Cercului Militar Naţional se lansează volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, rezultat al unui proiect realizat de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare. Participarea se face pe bază de înscriere la [email protected].

Un articol de Elena Simion|19 martie 2014

Joi, 20 martie, de la 18.30, în Sala de Cinema a Cercului Militar Național se lansează volumul „Pentru ce mergem la Operă?”, rezultat al unui proiect realizat de Fundația Calea Victoriei împreună cu dirijorul Tiberiu Soare. Participarea se face pe bază de înscriere la [email protected].

Volumul conține textul celor treisprezece conferințe despre opere și balete celebre, pe care dirijorul Tiberiu Soare le-a susținut în perioada 2012-2013, în cadrul proiectului „Pentru ce mergem la operă?”. Această serie de conferințe s-a adresat pasionaților de muzică, dar mai ales tinerilor curioși să descopere tainele captivante ale unor cunoscute creații clasice.

În 2008-2009, Tiberiu Soare a susţinut la Fundația Calea Victoriei cursul în 10 şedinţe „Cum să ascultăm muzica”, care s-a dovedit a fi un mare succes. Au urmat conferinţe pe diferite teme muzicale în anii 2010 şi 2011. Astfel, a apărut ideea unui nou proiect: programul cultural „Pentru ce mergem la Operă?”, care a fost lansat în ianuarie 2012 și s-a derulat la Opera Naţională Bucureşti, cu scopul de a iniţia tinerii şi publicul larg în frumuseţea şi complexitatea muzicii de operă, prin abordarea tematicii ei în cadrul unor conferinţe-eveniment.

Proiectul a fost premiat în vara anului 2013 cu premiul III la Gala Societății Civile, la  secțiunea Artă și Cultură, recunoscându-se rolul educativ al acestui program unic în lumea culturală românească.

Cartea este un vis împlinit, în scopul tipăririi ei făcându-se multe eforturi. Fondurile pentru realizarea ei s-au strâns în urma unui concert în care artiștii au cântat pro bono, dar și cu sprijinul multor pasionați de muzică. La finalul concertului s-au expus și câteva obiecte valoroase destinate vânzării. Chiar Tiberiu Soare a oferit pentru licitație un obiect cu valoare muzicală și sentimentală – o partitură a Simfoniei numărul 2 a lui George Enescu, pe care erau făcute însemnări de-ale dirijorului.

“Ce este, de fapt, această carte, nu vă pot spune cu siguranţă. Ea nici nu a fost concepută ca atare: la ora la care vorbeam nu ştiam că se va transforma într-o culegere de texte tipărite. La drept vorbind, nici măcar nu am scris-o. Doar am povestit-o, seară de seară, la acele întâlniri. Cred că mi-ar fi mai uşor să vă spun ce nu este această carte: nu este un text de specialitate, rezultatul vreunei cercetări de ordin muzicologic, şi nici vreo enciclopedie de operă şi balet. Nu este un curs, nici măcar pentru începători, şi nici vreo lucrare de istorie a genului, cu atât mai puţin vreo colecţie de analize ale partiturilor aduse în discuţie. Ca într-o parabolă orientală, ea nu este luna, ci doar degetul care arată înspre aceasta.”

Tiberiu Soare

„Așa suntem noi, avem mai multe laturi și cred că unul dintre privilegiile artiștilor este acesta de a putea contempla cu ochii deschiși the dark side of the moon, partea nevăzută a lunii, și apoi de a se întoarce și de a povesti și altora ce au văzut acolo. Sau, dacă vreți, putem să o luăm altfel, pe linia mitului lui Orfeu și Euridice, o altă paradigmă importantă a culturii europene și mai ales a noastră, a muzicienilor, unde artistul trebuie să meargă până în infern și să se întoarcă. Este un privilegiu, dar se plătește scump. “ (fragment din conferința „Fascinaţia umbrei asupra sufletului” în opera Don Giovanni de W. A. Mozart)

Volumul, publicat într-o ediție limitată, având treisprezece ilustrații grafice originale realizate de Maria Surducan, poate fi achiziționat de la Fundația Calea Victoriei. Banii strânși vor fi folosiți pentru sprijinirea tinerilor fără posibilități, care doresc să participe la cursurile umaniste ale fundației.

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.