Porumboiu, Ujică, Caramitru şi Iliescu, în programul dedicat Revoluţiei, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/porumboiu-ujica-caramitru-si-iliescu-in-programul-dedicat-revolutiei-la-tvr/

Telespectatorii TVR vor putea urmări o serie de programe dedicate Revoluţiei române, postul public difuzând emisiuni cu invitaţi precum Ion Iliescu, Mircea Dinescu şi Ion Caramitru, dar şi documentare despre evenimentele din 1989, realizate de regizori ca Andrei Ujică şi Corneliu Porumboiu.

Un articol de Petre Ivan|17 decembrie 2014

Momentele importante ale Revoluţiei din 1989, evenimentele ce au marcat istoria României vor fi reflectate în programele TVR în acest final de decembrie. Alături de proiectul maraton „După 25 de ani”, proiect ce se derulează la TVR 1 şi online, pe TVR+, pe o durată mai lungă de timp, în perioada 16 – 23 decembrie, telespectatorii TVR pot urmări şi alte programe dedicate Revoluţiei române.

Astfel, ediţiile emisiunii „Vorbeşte liber!”, din 16, 22 şi 23 decembrie, difuzată de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+, sunt dedicate momentului de cotitură din istoria recentă a României. În 22 decembrie, invitatul emisiunii „Vorbeşte liber!” va fi Ion Iliescu, iar, pe 23 decembrie, printre cei care vor vorbi despre Decembrie ’89 şi despre transfomările prin care a trecut România se vor număra Ana Blandiana, Mircea Dinescu şi Ion Caramitru, notează Mediafax.

Porumboiu

Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, sâmbătă, 20 decembrie, de la ora 22.50, TVR 1

De asemenea, sâmbătă, de la ora 22.50, TVR 1 difuzează documentarul „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, în regia lui Andrei Ujică.

Filmul este realizat exclusiv din imagini de arhivă, de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

Pe 21 decembrie, de la ora 21.10, este programată prima parte a filmului „Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!”, de Ioana Uricaru, Hanno Hoffer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, cu Ioan Sapdaru, Virginia Mirea, Gabriel Spahiu,

„Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber”, de Cristian Mungiu, cu Vlad Ivanov, Tania Popa, Diana Cavallioti, poate fi urmărită în aceeaşi zi, de la ora 23.10.

Luni, de la ora 22.50, Oana Pellea şi Răzvan Vasilescu au rolurile principale în drama „Stare de fapt”, de Stere Gulea, iar pe 23 decembrie, tot de la ora 22.50, telespectatorii TVR 1 pot urmări filmul „A fost sau n-a fost?”, semnat de Corneliu Porumboiu.

Foto: Porumboiu, A fost sau n-a fost, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu –

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.