„Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, în deschiderea programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-acelor-oameni-care-intr-o-seara-s-au-adunat-in-jurul-unei-mese-in-deschiderea-programului-cultural-timisoara-2023-capitala-europeana-a-culturii/

Deschiderea Capitalei Europene a Culturii – Timişoara 2023 este marcată cu o reprezentaţie de gală a spectacolului „Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese”, pe textul şi în regia lui Radu Iacoban. Spectacolul este programat duminică, 19 februarie 2023, de la ora 19, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2023

Cultura, Educația, Arta, Teatrul sunt opțiunile de viață care împing umanitatea înainte. Este o alegere pe care o face fiecare dintre noi, dar pe care o poate, și ar trebui să o facă societatea, în ansamblul ei.

Timișoara a ales să facă acest pas spre un viitor ancorat în sistemul de valori al culturii, al civilizației: în vara anului 2011, „niște oameni s-au adunat în jurul unei mese”, la invitația Teatrului Național, și, trecând peste orice diferențe de opinie, peste orice idiosincrazii, au hotărât împreună ca orașul să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană. Era un obiectiv generos, vizionar care, în următorul deceniu, a construit în jurul său o familie, în toată complexitatea acestei noțiuni.

Zece ani mai târziu, în plină pandemie, dar cu visul Capitalei Europene a Culturii intact, publicul Teatrului Național din Timișoara avea prima sa întâlnire față în față cu Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese de Radu Iacoban, spectacol creat în exact acest context, în interiorul traseului Vocile orașului, parte din programul cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Povestea acelor oameni… este o povestea unei familii de oriunde, de lângă noi, care, însă, reflectă multe din frământările oricărei comunități. Comunicarea – fie ea verbală sau non-verbală – stă la baza evoluției, a dezvoltării, iar spectacolul urmează, așa cum afirma și autorul său, un proces de improvizație în care dialogul sincer cu propriile dorințe, emoții, frici și speranțe reprezintă pilonul principal.

Acest spectacol extraordinar aduce pe scena Teatrului Național o distribuție de excepție – Claudia Ieremia, Ion Rizea, Romeo Ioan, Andrei Chifu, Flavia Giurgiu, Alina Ilea și Matei Chioariu, pentru rolul din acest spectacol, actorului Ion Rizea fiindu-i decernat premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Biletele pot fi achiziționate on-line pe www.tntm.ro și la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, deschisă între orele 11 – 19, tel. 0256 201 117.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.