Pozitia copilului – printre filmele europene preferate de criticii de la Cineuropa
https://www.ziarulmetropolis.ro/pozitia-copilului-printre-filmele-europene-preferate-de-criticii-de-la-cineuropa/

Lungmetrajul „Pozitia copilului”, regizat de Călin Peter Netzer, se numără printre filmele europene din 2013 preferate de jurnaliştii şi criticii de cinema care colaborează cu prestigiosul portal cinematografic Cineuropa.org.

Un articol de Andrada Văsii|12 decembrie 2013

Lungmetrajul „Pozitia copilului“, regizat de Călin Peter Netzer, se numără printre filmele europene din 2013 preferate de jurnaliştii şi criticii de cinema care colaborează cu prestigiosul portal cinematografic Cineuropa.org.

Odată cu sosirea sfârşitului de an, 18 jurnalişti şi critici de film care colaborează cu portalul web Cineuropa – un site în patru limbi străine care promovează cinematografia europeană – au alcătuit fiecare un Top 5 cu peliculele europene preferate ce au fost lansate în 2013.

Filmele selecţionate au fost coproduse în UE, au avut premierele într-un festival major european sau au fost distribuite în cel puţin unul dintre statele membre ale UE în anul 2013.

Astfel, filmul „Pozitia copilului„, regizat de Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Berlinala 2013, a ocupat primul loc în topurile întocmite de doi colaboratori ai site-ului Cineuropa.org: jurnalista franceză Benedicte Prot şi jurnalistul spaniol Alfonso Rivera.

Pozitia copilului

Distribuţia filmului Pozitia copilului

În Topul 5 alcătuit de Benedicte Prot, filmul „Pozitia copilului” este urmat de peliculele „La Vie d’Adèle”, „An Episode in the Life of an Iron Picker”, „Mes Séances de lutte” şi „Locke”. În Topul 5 realizat de Alfonso Rivera, lungmetrajul românesc „Poziţia copilului” ocupă tot prima poziţie. Pe locurile următoare se află filmele „The Act of Killing”, „Paradise Love”, „La Jungla Interior” şi „Floating Skyscrapers”, notează Mediafax.

Totuşi, filmul cu cele mai multe prezenţe în cele 18 Topuri 5 întocmite de jurnaliştii portalului Cineuropa.org este „La vie d’Adèle”. Acest lungmetraj, regizat de Abdellatif Kechiche, recompensat cu trofeul Palme d’Or la Cannes în acest an, a ocupat de cinci ori primul loc şi de patru ori locul al doilea.

Foto credit: Cinemagia, filmul Pozitia copilului

24
/08
/21

În premieră în România, „Cosmogony”, un performance digital live în care dansatori virtuali apar prin video mapping pe fațada Teatrului Odeon din București, va putea fi văzut pe 4 septembrie. Cea de-a șaptea ediție BIDFF include, pe lângă secțiunile competitive adresate scurtmetrajelor și patru documentare premiate internațional, și o selecție de 9 lucrări cinematografice VR, ce vor fi disponibile publicului la /SAC @ MALMAISON între 3 - 5 septembrie.

19
/08
/21

Ambasada Spaniei la Bucureşti prezintă, în colaborare cu Muzeul Municipiului Bucureşti, „Serile filmului spaniol: Berlanga, zâmbetul amar”, un ciclu format din şase filme ale renumitului regizor şi scenarist spaniol Luis García Berlanga, de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 100 de ani.

18
/08
/21

Cinema în aer liber se întoarce pe Insula Artelor din Parcul Titan cu cele mai bune filme din ultimul an, un focus Wes Anderson și două retrospective în care se regăsesc filme îndrăgite, de la autori precum Pedro Almodovar, Michael Cacoyannis sau Sean Penn. Acestea vor putea fi urmărite la București, timp de 4 săptămâni, de marți până duminică, în perioada 17 august – 12 septembrie. Intrarea la proiecții este liberă.

17
/08
/21

Debutul în regie al directorului de imagine Tudor Platon, documentarul „Casa cu păpuși”/ „House of Dolls”, proaspăt câștigător al Trofeului „Ceau Cinema!” Timișoara, va avea premiera pe marile ecrane din România pe 24 septembrie 2021.

16
/08
/21

A cincea ediƫie The Black Sea Film Festival va avea loc, pentru prima dată, în Corbu, în perioada 19 - 22 august, în locațiile - Albastru la Mare și Teepee. Minunate seri de film, pe malul mării, vă așteaptă să vă bucurați de briza de vară și să urmăriți filme excepƫionale, sub milioane de stele și galaxii!

13
/08
/21

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca a fost una foarte apropiată de cele de dinaintea pandemiei – multe proiecţii în paralel, cu zeci sau sute de spectatori fiecare, de dimineaţa şi până noaptea, în săli sau afară, numeroşi invitaţi şi tradiţionala atmosferă de festival.