Premiera lungmetrajului „Complet Necunoscuți”, adaptare realizată de Octavian Strunilă după celebrul „Perfetti Sconosciuti”, are loc la TIFF 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-lungmetrajului-complet-necunoscuti-adaptare-realizata-de-octavian-strunila-dupa-celebrul-perfetti-sconosciuti-are-loc-la-tiff-2021/

„Complet Necunoscuţi”, adaptarea românească a super producţiei de nivel mondial „Perfetti Sconosciuti”, va avea premiera la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), sâmbătă, pe 24 iulie.

Un articol de Liliana Matei|28 iunie 2021

Lungmetrajul regizat și adaptat de Octavian Strunilă, o comedie inteligentă despre adevăr și relații, va putea fi vizionat, în exclusivitate, în cadrul celui mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România, apreciat ca unul dintre cele mai importante 40 de festivaluri din lume! Producția va avea statutul de film invitat, iar publicul se va putea bucura de două proiecții, cea mare, din Piața Unirii, pe 24 iulie, și a doua, indoor, într-o dată ce urmează a fi programată.

La premiera lungmetrajului „Complet Necunoscuți” vor fi prezenți atât producătorii, cât și actorii din distribuția filmului. Anca Dumitra, Andreea Grămoșteanu, Leonid Doni, Alex Conovaru, Ada Galeș, Gabriel Răuță, Adrian Ștefan, Catia M. Tănase, dar și Paul Ipate, host și narator al making of-ului, și Octavian Strunilă, producător, regizor, scenarist și actor, vor fi prezenți cu toții la TIFF, pentru a trăi emoția lansării acestui film atât de așteptat de public.

„În sfârșit pot să-mi exprim public bucuria și entuziasmul acestei vești atât de importante pentru noi, pentru mine și pentru echipa care a muncit alături de mine la acest film! Suntem foarte încântați să avem premiera lungmetrajului „Complet Necunoscuți” la TIFF, un festival de primă mână, cu producții ale marilor regizori din întreaga lume și cu o selecție atât riguroasă făcută de organizatori. Am avut un feedback încurajator din partea directorului artistic al festivalului, Mihai Chirilov, căruia îi mulțumesc pentru răbdarea cu care a analizat unele detalii și pentru încrederea pe care mi-a acordat-o chiar de la debutul meu în lungmetraj. E o onoare și o mândrie pentru mine, mai ales că vom fi la TIFF în plin weekend, într-o zi în care, sper eu, piața va fi plină. Am mari emoții, așa cum e normal, dar sunt nerăbdător să mergem la Cluj-Napoca cu toată echipa filmului, cu actorii, și să vizionăm în premieră filmul, împreună cu publicul TIFF 2021!”, a declarat Octavian Strunilă, regizor și producător.

„Să faci un remake românesc la o comedie deșteaptă, cum este „Perfetti Sconosciutti”, pare simplu, dar nu e. Ai nevoie de o adaptare atentă, de o regie calibrată la teatralitatea și constrângerile materialului original și, poate cel mai important, de un casting la milimetru și de o mână sigură în lucrul cu actorii. Cred că Octavian Strunilă reușește toate aceste lucruri încă de la debutul lui în regie, țintind elegant spre un binemeritat succes de public”, a declarat Mihai Chirilov, director artistic TIFF.

După premiera din cadrul TIFF 2021, Octavian Strunilă promite ca filmul să ajungă în cinematografe în toamnă, astfel ca întreg publicul cinefil românesc să se poată bucura de această super producție.

Lungmetrajul „Complet Necunoscuți” e un proiect desfășurat în pandemie. Filmările s-au încheiat în luna martie 2021, iar post-producția, în luna iunie. Un proiect realizat de către Ștefan Hillerin, producător din partea Black Maria Film, Octavian Strunilă, producător din partea Ecart Studio, Retina Film Production și Chainsaw Europe. Producția, regizată și adaptată de Octavian Strunilă, are o durată de 1h30’.

08
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Alegoria nu e un gen cinematografic uşor. Mai ales când e vorba de una deopotrivă existenţială şi politică, aşa cum se vrea "Spiritele din Inisherin".

05
/02
/23

Cele trei cărţi de cronici de film publicate de Romulus Rusan în anii `70-`80 au fost reeditate recent, într-un singur volum şi într-o ediţie de lux, în seria de autor pe care i-o dedică Editura Spandugino. O apariţie demnă de a fi salutată şi un bun pretext de recitire.

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.