Premiere și alte spectacole-eveniment din România, la FITS 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiere-si-alte-spectacole-eveniment-din-romania-la-fits-2017/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu susţine şi promovează şi în cadrul ediţiei din acest an unele dintre cele mai importante spectacole de teatru de pe scena românească. Montări clasice sau cu abordări moderne, rupte din cotidian sau spunând poveşti cu tâlc, spectacolele create de instituţii teatrale din România invită publicul la redescoperirea viziunilor regizorale de la noi din ţară.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2017

Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara prezintă „Controversa de la Valladolid”, în regia lui Radu Jude. Spectacolul punctează felul în care cuceritorii îi tratează pe cei cuceriți.

Diferenţa – de etnie, de culoare, de religie, de gen etc. – ca justificare a abuzului, a torturii și a exploatării este o temă recurentă care afectează nu doar indivizi, ci însăşi civilizaţia.

Bobi Pricop a realizat un experiment inedit la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, montând „Un stejar”, cu Mircea Postelnicu și un actor invitat, care nu cunoaște textul și nu a văzut spectacolul în prealabil, fiind nevoit să improvizeze pe toată durata reprezentației. Proiectul propus de regizor chestionează natura realității vizibile în arta spectacolului.

Datorită numărului mare de solicitări, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu aprogramat o nouă reprezentație a spectacolului „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, în data de 10 iunie, de la ora 21:30, la Fabrica de Cultură.

Reprezentațiile spectacolului din cadrul FITS 2017 sunt ultimele care se joacă la Sibiu. Urmează deplasarea la Esch, unde decorul va rămâne pentru reprezentații viitoare. Darul primit de Sibiu în 2007 se întoarce pentru pregătirea Esch Capitală Culturală Europeană 2022.

„Deșteptarea primăverii”, în regia lui Vlad Cristache

„Deșteptarea primăverii”, în regia lui Vlad Cristache

Tot în 10 iunie, de la ora 14:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret „GONG” (sala etaj), a fost programată încă o reprezentație „MAL/PRAXIS”. Cea mai nouă producție a lui Bogdan Georgescu la TNRS este ultima parte a trilogiei #CâtDeDeparteSuntemDePeșterileDinCareAmIeșit?, după „Antisocial” și „#minor”, ale căror reprezentații vor avea loc în aceeași zi.

Teatrul Nottara București prezintă „Iarna”, în regia lui Mihai Măniuțiu. Spectacolul se concentrează pe dialogul interior al ființei cu destinul său și cu moartea. Într-un decor abstract și ascetic, evoluează, în universuri paralele, corpuri reale și fastasmice, care ne vorbesc despre nevoia de celălalt.

„Deșteptarea primăverii”, în regia lui Vlad Cristache, punctează conflictul dintre generații și contradicțiile interioare ale tinerilor, aruncând în aer norme, limite și secrete ale vârstei adolescentine. Spectacolul prezentat de Teatrul Mic aduce pe scenă și muzica live, intepretată de trupa românească de rock alternativ, „FiRMA”.

„N-ai tu treabă!” este o adaptare scrisă de Cătălin Ștefănescu, după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă, pusă în scenă de Teatrul ACT, în regia lui Alexandru Dabija.

„N-ai tu treabă!”,  o adaptare de Cătălin Ștefănescu, după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă

„N-ai tu treabă!”, o adaptare de Cătălin Ștefănescu, după „Dănilă Prepeleac” de Ion Creangă

Pentru mulți dintre noi, azi, minunata poveste a lui Creangă poate să pară ceva nostim, dar de o dezarmantă naivitate. Însă, pecărărileșiocolișurile sale, se ivescîntrebărivalabile de cîndlumea. De ce nu se potrivește o socotealăsimplă, făcutăacasă, cuceadintîrg? De ce furtul de la cineva care a agonisitaverepoate fi considerat un lucrujustificat? De ce tragenoroculdoarlaunii? De ce se spunecăbanul e ochiuldracului? Pentrutoateproblemeleastea, șipentrumultealtele, la noiexistă un răspunssuveran: N-ai tu treabă! (CătălinŞtefănescu)

Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, str. Nicolae Bălcescu nr. 17, în următorul interval: 29 mai –2 iunie, de la ora 9:00 – 20:00; sâmbătă și duminică, 3 și 4 iunie, de la ora 10:00 – 15:00, iar din 5 până în 18 iunie, agenția funcționează în intervalul 9:00 – 20:00.

Bilete pot fi achiziționate și online, prin portalul www.eventim.ro, sau din reţeaua naţională a magazinelor Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Foto: FITS 2017 – facebook

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.