Prestez servicii artistice – se caută actori
https://www.ziarulmetropolis.ro/prestez-servicii-artistice-se-cauta-actori/

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunţe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fiţe.

Un articol de Teodora Gheorghe|30 ianuarie 2014

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunțe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fițe.

Ce se ȋntȃmplă ȋn continuare sfidează orice așteptare. Pătrundem direct ȋn culisele unui spectacol, pe urmele creatorilor săi. Ȋn micul univers din spatele cortinei, protagoniștii ne invită să descoperim suișurile și coborȃșurile din viața oamenilor care ne mint frumos, ascunși dincolo de măștile vesele și triste.

Ne găsim ȋn postura de martori și chiar co-creatori ai unei lumi pe care nu o cunoaștem pentru că ne aflăm mereu ȋn fața, și nu ȋn interiorul ei. Timp de o oră și douăzeci și trei de minute (cu aplauze) avem oportunitatea de a privi neȋngrădit la ȋntȃlnirea explozivă dintre două mentalități: de o parte a baricadei stă țanțoș teatrul independent, noul val de prestatori de servicii artistice. Reprezentantul lor – „regizorul american” Dan Rădulescu, pedant și puțin stresat, cu o groază de idei excentrice (a se citi irealizabile). Ȋn costumul multicolor, pare un fashion designer coleric ȋn căutarea unei ținute perfecte.

Dan Radulescu

Dan Rădulescu, ,,regizorul” din ,,Prestez servicii artistice

De cealaltă parte, teatrul clasic, tradiția ȋnfrȃntă de ifosele generației „copy paste”: Valentin Teodosiu a.k.a vocea de la PRO TV, o apariție burlescă ȋn pantaloni bufanți și perucă; Manuela Hărăbor, actrița care tricotează ȋntr-un colț al scenei ȋn așteptarea unui rol de eroină și Diana Dumitrescu, eleva profesorului Teo, sufleoarea cu aspirații de vedetă.

Dintr-o dată, apare cineva pentru preselecție, tocmai de pe meleagurile Facebook-ului. Ȋntr-o postură neutră, Corina Moise ridică stegulețul alb pe cȃmpul de bătălie. Este destul de modernă ca să fie pe placul lui Dan și ȋndeajuns de entuziastă ȋncȃt să-i amuze pe actorii apatici și să destindă, astfel, atmosfera ȋncordată.

Și totuși se joacă pe scena mignonă de la Godot Cafe. Publicul nu trebuie dezamăgit, nu? Specialitatea casei – ciopȃrțirea operelor lui Shakespeare. Dacă vă era dor de o parodie spumoasă după „Visul unei nopți de vară” sau „Ȋmblȃnzirea scorpiei”, atunci ați nimerit unde trebuia.

Și acum, substratul dramatic; ȋntrebările, frămȃntările. Care este rolul teatrului independent ȋn zilele noastre? Printre grimase și replici tăioase, eroii nepoveștii ni se confesează. Uneori sarcastici, alteori nostalgici, ne vorbesc despre o realitate mai puțin comodă. Teatrul nu este doar zȃmbet, ci și nereușite, repetiții, oboseală, cafea și țigări pentru inspirație. Mai mult de atȃt, el se reinventează și atunci generațiile se scindează. Apar acuzele și orgoliile. Scena se umple de mirosul talentelor care ard mocnit ȋn focul noutății. Se poate pune ȋnsă semnul egalității ȋntre nou și ,,de calitate”?

Chris Simion vă provoacă să vă dați singuri un răspuns, cu o ȋmbietoare autoironie și mult haz, ȋn cel mai recent spectacol al său, Prestez servicii artistice, care a avut premiera pe 28 ianuarie, la Godot Cafe – teatru.

INFO

Prestez servicii artistice

de Chris Simon

Cu: Valentin Teodosiu, Manuela Hărăbor, Dan Rădulescu, Diana Dumitrescu și Corina Moise

Regia: Chris Simion

Foto din spectacolul Prestez servicii artistice: Dinu Lazăr

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.