Prioritatea numărul unu pentru acest an este Festivalul George Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/prioritatea-numarul-unu-pentru-acest-an-este-festivalul-george-enescu/

Festivalul „George Enescu” reprezintă „prioritatea numărul unu” pentru acest an, a declarat marţi ministrul Culturii, Daniel Barbu, punctând că ediţia din acest an a evenimentului muzical va avea o desfăşurare „mai monumentală decât oricând”. „Bugetele nu răspund niciodată priorităţilor, aşa se întâmplă în România. Sigur, probabil că într-o ţară din Golf miniştrii culturii, dacă există […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Festivalul „George Enescu” reprezintă „prioritatea numărul unu” pentru acest an, a declarat marţi ministrul Culturii, Daniel Barbu, punctând că ediţia din acest an a evenimentului muzical va avea o desfăşurare „mai monumentală decât oricând”.

„Bugetele nu răspund niciodată priorităţilor, aşa se întâmplă în România. Sigur, probabil că într-o ţară din Golf miniştrii culturii, dacă există asemenea miniştri, nu se plâng. Sunt câteva priorităţi. Neîndoielnic, prioritatea numărul unu pe acest an este Festivalul Enescu, care va avea o desfăşurare mai monumentală decât oricând, va umple întreaga lună septembrie cu evenimente muzicale de o calitate cu totul excepţională. Sigur, deja suntem obişnuiţi. Şi ediţia de acum doi ani a fost la fel de maiestuoasă, dar acum parcă dimensiunile, cum spuneam, sunt de-a dreptul copleşitoare”, a declarat Barbu într-un interviu pentru postul public de radio, întrebat în ce măsură bugetul MCPN va răspunde priorităţilor.

El a subliniat că Festivalul Enescu este principalul eveniment muzical din întreaga lume şi că ţări „infinit mai bogate” decât România nu au avut ambiţia de a organiza un asemenea eveniment.

„Deci, nu vă ascund că pentru mine, personal, în calitate de ministru, e adevărat, Festivalul Enescu este principalul obiectiv în acest an. Sperăm, avem chiar elemente deja numeroase de certitudine, să putem sprijini toate evenimentele culturale aşa cum au fost ele programate. Evident, nu aşa cum probabil ar trebui, nu aşa cum ar merita publicul nostru, dar le vom sprijini”, a completat ministrul Culturii.

Potrivit lui Daniel Barbu, conservarea şi păstrarea valorilor poporului român reprezintă principala datorie a Ministerului Culturii.

„Voi încerca, cum am spus şi înainte, să pun chestiunea conservării patrimoniului nostru – cel monumental, dar şi cel mobil, cum se spune aşa, tehnic, cât şi cel din muzee – în centrul preocupărilor mele. Cu titlu foarte personal, îmi pasă. Cred însă, şi instituţional, că aceasta este principala noastră datorie. Sigur, în al doilea rând, trebuie să ajutăm, pe cât omeneşte posibil, sau pe cât bugetar este cu putinţă, mai bine zis, şi politicile culturale, fenomenul de creaţie al acestei generaţii care se exprimă acum în film, în artele vizuale, în teatru, în muzică. Este o sarcină importantă a ministerului, dar cred că înaintea ei vine, după mintea mea, această datorie de a păstra, de a curăţa, de a pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi, a publicului, cum se spune, patrimoniul nostru identitar”, a mai spus ministrul Culturii.

Sursa: Agerpres

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.