Proiecțiile Docuart, 13 iulie: „Circul vesel”, de Claudiu Mitcu
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectiile-docuart-13-iulie-circul-vesel-de-claudiu-mitcu/

Proiecţiile Docuart aduc în atenţia amatorilor de documentar un nou film – Circul vesel – semnat de Claudiu Mitcu, luni, 13 iunie, începând cu ora 19.00, la Cinema Muzeul Țăranului, intrarea fiind liberă.

Un articol de Liliana Matei|9 iulie 2015

„Un prieten m-a pus în legătură cu nepoata domnului Zdepschi (cel care a venit cu circul Globus din Cehia în România). Împreună am scris scenariul. Numele ei este Aura Sorescu”, spune regizorul Claudiu Mitcu, despre debutul filmului Circul vesel.

Povestea filmului începe în anul 1922, odată cu venirea lui Toma Zdebschi în România alături de Circul Globus. Urmașii lui, o familie stabilită astăzi în cartierul Rahova, care păstrează vagonul de la circ în curte, vorbesc despre culisele vieții de circar în acel context istoric, despre cum s-au închegat legăturile între aceștia datorită circului și vieții în turnee.

Filmul se bucură și de un site exclusiv – circulvesel.ro

Documentarul nu pune accentul pe „istoria circului în România”, ci pe povestea de viață a unor artiști de circ (poate cei mai vechi la momentul actual din România), pe destinul lor, mai spune Mitcu despre Circul Vesel (2009), „un film cinstit, curajos, dar delicat, cu o poveste care se întinde pe parcursul unui secol” .

Documentarul va fi urmat de o sesiune de Q&A cu regizorul Claudiu Mitcu, acesta fiind cel de-al cincilea proiectat în cadrul proiectului desfășurat la Cinema Muzeul Țăranului.
Proiecțiile Docuart este un eveniment inițiat de asociația omonimă începând cu 1 iunie 2015, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, care are ca scop promovarea documentarului românesc.Despre acest gen cinematografic, Claudiu Mitcu afirmă: „încă e la stadiul de pionierat. În ultimii doi ani, a început lumea să realizeze că există și documentar”.

24
/02
/22

CARTEA DE CINEMA Cinefilii care au îndrăgit celebra autobiografie a lui Ingmar Bergman, “Lanterna magică”, apărută şi în română la Editura Meridiane în 1994, s-ar putea să fie puţin dezamăgiţi sau măcar surprinşi de continuarea volumului, lansată la noi cu titlul “Imagini. Viaţa mea în film” şi scoasă recent de Editura Nemira (în traducerea Ioanei Ghişa şi cu o prefaţă de Andrei Gorzo).

21
/02
/22

LEGENDELE DE LA METROPOLIS Arta ei a însemnat enorm pentru filmul românesc. Pe scenă, prezența ei aducea întotdeauna un adevăr puternic, ce însoțea publicul după ce spectacolul s-a terminat.

15
/02
/22

96 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2021, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 16-a ediție a Galei Premiilor Gopo. Cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești va avea loc în luna aprilie.

14
/02
/22

Serile de luni din martie vor sta sub semnul comediei la Warner TV, care va difuza, după ora 20:00, filme cu peripeții amuzante pentru întreaga familie. Seria va debuta pe 7 martie, cu lungmetrajul „Cei trei Ninja lovesc din nou/ 3 Ninjas Kick Back” (1994), regizat de Charles T. Kanganis.