Protest în faţa ambasadei, după ce Rusia a donat 100 de euro pentru „Cumințenia Pământului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/protest-in-fata-ambasadei-dupa-ce-rusia-a-donat-100-de-euro-pentru-cumintenia-pamantului/

Pe Facebook s-a organizat un protest în faţa Ambasadei Rusiei faţă de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziţionare a „Cuminţeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 şi 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la Bucureşti. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniţi” de „bacşişul” Rusiei.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2016

„Ambasadorul Rusiei a anunțat cu mândrie că a donat 100 de euro pentru Cumințenia Pământului. Considerăm că suntem jigniți, așa că vă invit să returnăm bacșisul în monede cât mai mici. Un cent ar fi suficient dacă ne-am aduna suficienți. Oricum, ar fi bine să nu rămânem datori, așa cum sunt rușii față de noi cu niște zeci de tone de aur, dacă ne oprim doar aici”, au scris organizatorii protestului pe rețeaua de socializare.

Ambasada Rusiei la București a anunţat, luni seară, că a donat 100 de euro pentru „Cumințenia Pământului”și a publicat pe pagina sa oficială de Facebook inclusiv chitanţa. Anunţul este însoţit de o replică video la clipul lansat de o agenţie de publicitate în sprijinul acestei campanii, în care Ambasada Rusiei arată că România s-a reconstruit şi industrializat cu ajutorul Uniunii Sovietice.

Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată”, se spune în clipul respectiv, publicat de ambasada rusă la Bucureşti. Acesta este primul gest public de imagine al noului ambasador al Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, trimis de administraţia lui Putin de la Chişinău în România.

Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat pe 22 august, în mediul online, campania independentă „Hai Că Se Poate” pentru a încuraja donaţiile în vederea achiziţionării sculpturii lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”.

lipul video alb-negru are 2′:13” şi se centrează pe imaginea simbolică a doi copii care privesc mersul istoriei românilor, înfăţişată sub forma unui tren în mers, punctând „comorile pierdute” de români de-a lungul celui De-al Doilea Război Mondial, venirea regimului sovietic, pierderea unei părţi semnificative a tezaurului ţării etc. Spotul se incheie cu imaginea trenului care duce „Cuminţenia pământului” şi se opreşte în faţa copiilor, iar aceştia se ridică în timp pentru a prinde „ultimul tren” încărcat cu valoroasa sculptură.

Foto: Cumințenia Pământului – facebook

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.