„Quartet” – un cvartet de actori renumiți, pe scena de la Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/quartet-un-cvartet-de-actori-renumiti-pe-scena-de-la-teatrelli/

Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin şi Damian Crâşmaru joacă în spectacolul ,,Quartet”, care are premiera pe 2 martie la Teatrelli.

Un articol de Ziarul Metropolis|28 februarie 2014

 Spectacolul ,,Quartet”, de Ronald Harwood, în regia lui Dan Tudor, are premiera duminică, 2 martie, de la ora 20.00, la Teatrelli (Piața Alexandru Lahovari nr. 7). Patru foști mari cântăreți de operă sunt jucați de patru actuali mari actori: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Costel Constantin, Damian Crâșmaru. Ne-am întâlnit cu ei ieri la prânz, la sfârșitul repetițiilor, ca să ne povestească despre un text inteligent și o distribuție onorantă.

Damian Crâșmaru: „Meseriei ăsteia, nimeni nu i-a dat de cap”

„Personajul meu stă alături de alte personaje – niște foste mari personalități artistice – care aruncă ultimul strigăt de moarte. Și vor muri, pentru că și artiștii sunt făcuți din carne și oase. Piesa este melodramatică (melodrama este regina tuturor genurilor) și sperăm să sensibilizăm publicul pentru că eu socotesc că actorii sunt fluturii lui Dumnezeu și că n-ar trebui să moară niciodată. E o pretenție care nu va fi niciodată realizată, dar așa mi-a plăcut să trăiesc și așa am să mor.

Vreau să vă spun ceva: meseriei ăsteia, nimeni nu i-a dat de cap. Din pricina asta nici n-a murit și nu va muri niciodată.”

Adela Mărculescu: „Uitați-vă la mine, ăla e momentul de comedie”

(despre personaj) „Sunt total dusă, mă cheamă Cissy. (râde) Mi-e foarte drag rolul; mi-e frică, întotdeauna mi-e frică, dar mi-e drag. Să dea Dumnezeu să fie un succes, că ne dorim toți.

Pe scenă are loc ,,o luptă” pentru gloria artistică. ,,Dacă se adună patru foști mari cântăreți de operă, e și normal să se întâmple așa ceva, nu? Se întâmplă și în zilele noastre. Uite, mă uit la Crâșmaru și mă sperii. ” (râde) ,,Fiecare are ideea lui, fiecare are părerea lui; toate sunt bune și celălalt nu acceptă. Apoi mai avem și dirijorul, regizorul, care vede totul din afară. Uneori noi mai ricanăm, zicem «nu!», «dar dacă?». Permanent este «dar dacă?»; se repetă, se repetă, dar – în final – tot trebuie să ieșim pe scenă și tot trebuie să facem într-un anume fel.”

Florina Cercel: „Piesa este un omagiu adus marilor actori”

„Când am citit piesa, m-am gândit cu groază că trebuie să joc așa ceva. Glumesc. Mi-a plăcut foarte mult pentru că este un omagiu adus marilor actori, marilor artiști, și cred că societatea românească are nevoie în mod special de acest lucru: să li se aducă aminte, mai ales generației tinere, că în spate au mari artiști.

O replică preferată? «Nimic nu-mi doresc mai mult decât să pot cânta ca odinioară.»”

Quartet la Teatrelli fotografiat de Simion Buia-5796

Costel Constantin, Adela Mărculescu şi Damian Crâşmaru, în spectacolul Quartet
Foto: Simion Buia (www.actoriisifotograful.ro), pentru Ziarul Metropolis

Costel Constantin: „Se scriu rar texte atât de emoționante și de inteligente”

„Textul este superb! Este de un autor pe care l-am mai jucat și îl apreciez foarte mult – unul dintre importanții dramaturgi britanici contemporani. În zilele noastre, se scriu rar texte atât de emoționante și de inteligente. E un umor puțin negru, dar inteligent. E o șansă mare; în primul rând textul, apoi faptul că joc într-o garnitură selectă. E un regal să joci într-o asemenea companie, sub regia lui Dan Tudor, cu care am mai lucrat și care e foarte talentat.

Personajul pe care îl joc are aproape aceeași vârstă cu mine. Ne desparte numai faptul că el cântă și eu vorbesc. Deci e dintr-o familie care mi-e foarte apropiată. Nu pot să zic că e ușor – nimic nu e așa în meseria noastră -, dar e frumos și-atunci greutatea nu se mai simte.”

Foto Quartet: Ziarul Metropolis

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

09
/06
/17

Teatrul Metropolis prezintă în luna iunie spectacolul „Secretul doctorului Honigberger” după Mircea Eliade, în regia lui Dragoș Galgoțiu, spectacol ce va face parte din seria teatrală „Misterele Bucureștiului”. Premiera spectacolului va avea loc miercuri 14 iunie 2017,de la ora 19:00.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

Premieră absolută în România: Marilyn Mazur, Branford Marsalis, Kurt Elling și Stanley Jordan cântă în iulie la Bucharest Jazz Festival. Bucharest Jazz Festival revine între 5 și 9 iulie cu o nouă serie de concerte live în Piața George Enescu. Cele mai originale și creative nume ale jazzului internațional și autohton provoacă publicul bucureștean să descopere universalitatea jazzului.

09
/06
/17

De Staat este o trupă olandeză de rock alternativ, ce a debutat în 2009 cu albumul „Wait for Evolution” și, la scurt timp după aceea, a fost prezentă pe toate scenele importante din Olanda și la festivaluri precum Lowlands și Pinkpop, iar la nivel internațional, la festivalurile Sziget și Glastonbury. În 2013 au lansat albumul „I_CON”, care a primit premiul Edison, cel mai prestigios premiu în materie de muzică din Olanda.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

08
/06
/17

“Karamazovii” de Horia Lovinescu și Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului “Frații Karamazovi” de F.M. Dostoievski este cea de-a cincea premieră propusă de Teatrul Mic în această stagiune, după poemul teatral rock, ”Deșteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache și pe muzica live a trupei FiRMA; ”Rendez-vous pe Lună” de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag; “Familia Fără Zahăr”, în regia lui Radu Apostol, coproducție cu Centrul de Teatru Educațional Replika și ”Singularity”, coproducție cu Teatrul de Artă București, în regia Marianei Cămarășan.

08
/06
/17

Între 20-27 mai, Buzăul a devenit scena Festivalului ”Buzău Iubește Teatrul”, un ”nou festival vechi” împrospătat cu un nume și un concept de organizare nou. Spectacole dintre cele mai noi și apreciate din București, dar și două spectacole din Piatra Neamț și Suceava, o secțiune pentru studenți și alta pentru copii, spectacole de stradă și conferințe. L-am prins pe foarte activul director Adrian Găzdaru în mijlocul festivalului și l-am rugat să-și tragă puțin sufletul și să ne povestească despre FBIT.

08
/06
/17

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio propune un concert inedit la Sala Radio, la granița între simfonic, jazz și ritmuri de tango argentinian, avându-l ca invitat special pe unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați saxofoniști de origine greacă, Theodore Kerkezos.

07
/06
/17

Festivalul Internațional de Film NexT (22-26 iunie) găzduiește pentru cel de-al 8-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor cu vârste între 4 și 10 ani. În mod similar edițiilor anterioare, proiecția filmelor va fi urmată de jocuri derivate din temele și personajele scurtmetrajelor proiectate.

07
/06
/17

Într-o zi de 8 iunie (2007) se stingea din viață, pe un pat de spital, suferind de ciroză, Adrian Pintea. Avea doar 53 de ani, o vârsta la care ar mai fi avut multe de spus în teatru și film. Actorul a plecat din această lume neîmplinindu-și un vis.

06
/06
/17

TEATRU „Artists Talk”, spectacol de Gianina Cărbunariu, se joacă la ARCUB. A fost o revelație a acestei stagiuni. Artiștii – Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Bogdan Zamfir – sunt printre cei mai buni din țara noastră, și o demonstrează din nou.