Radu Aldulescu, câştigătorul Premiului Literar „Augustin Frăţilă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-aldulescu-castigatorul-premiului-literar-augustin-fratila/

Radu Aldulescu a fost desemnat câştigătorul celui mai valoros premiu literar din România, pentru cel mai bun roman românesc publicat în 2012.

Un articol de Teodora Gheorghe|8 noiembrie 2013

Joi, 7 noiembrie, a avut loc Gala Premiului Literar Augustin Frăţilă, aflat la a doua ediţie. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Casa de Cultură şi găzduit de Hotelul InterContinental, în Sala Rondă. Radu Aldulescu a fost desemnat câştigătorul celui mai valoros premiu literar din România, pentru cel mai bun roman românesc publicat în 2012.

Din cele 56 de romane înscrise în concurs cinci au ajuns în finală: „Craii şi morţii” de Dan Stanca, „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu, „Hotel Universal” de Simona Sora, „Omar cel orb” de Daniela Zeca, şi „Şoseaua Căţelu 42” de Alina Nedelea.

Din juriul de specialiate au făcut parte Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea–Enache. Votul final a aparţinut însă juriului de bloggeri (preşedinte: Dragoş Butuzea) care a acordat fiecărui roman puncte de la 1 la 5. Printre aceştia s-au numărat Virginia Costeschi, Dragoş Butuzea, Bogdan Nicolai, Maria Coman, Alex Ciucă.

Romanul lui Radu Aldulescu, „Cronicile genocidului”, a fost desemnat cel mai bun roman românesc publicat în 2012, fiind premiat cu 10.000 euro. Bogdan Ştefănescu, director editorial la Polirom, l-a numit pe Radu Aldulescu „ultimul scriitor care are ureche pentru proletariat”, având curajul de a reda o lume la care puţini au acces.

Radu Aldulescu

Coperta romanului scris de Radu Aldulescu

Invitaţii serii au vorbit, cu umor fin, dar şi cu seriozitate, despre rolul concursului, dar şi al criticilor literari: „Scriitorii trebuie să seducă publicul. Noi ne ocupăm de logistică”, a remarcat preşedintele juriului, Alex. Ştefănescu. În viziunea sa, iniţiativa Casei de Cultură are menirea de a relansa interesul pentru literatură. Criticul literar Daniel Cristea-Enache consideră că un scriitor trebuie recunoscut în timpul vieţii, lăudând astfel meritele celor care au făcut posibilă desfăşurarea concursului.

Evenimentul a fost moderat de Adriana Nedelea. Momentele artistice au fost oferite de talentata Ana Cristina Leonte, masterandă la Conservator.

Foto cu Radu Aldulescu – Editura Cartea Românească

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.