Radu Beligan, în lacrimi de bucurie de ziua lui: „În teatru, oamenii pot trăi şi visa împreună“
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-in-lacrimi-de-bucurie-de-ziua-lui-in-teatru-oamenii-pot-trai-si-visa-impreuna/

Sute de spectatori au venit astăzi în Piaţa Timpului să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor. Maestrul a fost sărbătorit de Teatrul Metropolis din Bucureşti.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Sute de spectatori au venit astăzi în Piaţa Timpului să-i cânte „La mulţi ani!“ maestrului Radu Beligan, care a împlinit 95 de ani chiar de ziua Sfântului Filimon, ocrotitorul artiştilor. Radu Beligan a fost sărbătorit de Teatrul Metropolis din Bucureşti.

„95 de ani. O viaţă! Aproape un secol petrecut în slujba Thaliei! Nu mă-ntrebaţi când a trecut, pentru că, în teatru, timpul este relativ. Anii trec adesea ca nişte clipe, iar clipele se scurg, adeseori, mai greu ca anii.

Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm, cu evidentă satisfacţie, că nobila meserie căreia i-am dedicat existenţa este, în continuare, la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie aşa. Teatrul este locul binecuvântat, unde oamenii pot trăi şi visa împreună, locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naştere un miracol“.

Radu Beligan le-a mulţumit apoi, pentru modul în care au fost alături de el în această zi, lui Sorin Oprescu, primarul Capitalei, şi lui George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, şi tuturor celor care au înălţat în Piaţa Timpului un monument chiar în locul în care în urmă cu 200 de ani a avut loc prima reprezentaţie teatrală din România.

În jurul Gongului Thaliei, care a fost lovit de trei ori, pentru prima oară, de ziua lui Radu Beligan, au fost încrustate 200 de nume ale marilor artişti, şi unul în plus, pentru slujitorul anonim de teatru.

Gongul Thaliei

„Sper ca acest monument să dăinuie pentru mult timp de-acum înainte, pentru înfrumuseţarea minunatei noastre urbe şi, mai ales, pentru cinstirea artei“, a mai spus Radu Beligan.

Spectatorii i-au cântat, apoi, „Mulţi ani trăiască!“, alături de actorii veniţi să-l felicite: Ion Dichiseanu, Mircea Albulescu, Monica Davidescu, Ileana Stana Ionescu, Florina Cercel, Mitică Popescu ş.a. La eveniment s-a aflat şi Ilie Năstase, fosta glorie a tenisului.

Radu Beligan s-a închinat, uitându-se spre cer, şi apoi, ştergându-şi lacrimile, şi-a luat „La revedere“ de la spectatori, urcându-se într-o maşină de epocă.

Maestrul a plecat să se pregătească pentru spectacolul în care va juca în seara aceasta, „Lecţia de violoncel“, unde are un rol nou. El îi are ca parteneri pe Marius Manole, Lamia Beligan, Rodica Ionescu/Tania Popa, în spectacolul regizat de Felix Alexa, după o piesă de Mona Radu.

Radu Beligan

George Ivaşcu: „Radu Beligan, o cometă pe cerul Thaliei“

„Vă mulţumim că aţi venit în număr atât de mare, pentru a omagia ceea ce noi denumim «Miracolul Radu Beligan»“, a spus George Ivaşcu. Directorul Teatrului Metropolis a ales să-l prezinte pe Radu Beligan printr-o pildă pe care chiar maestrul a scris-o, în cartea sa, „Între acte“.

Radu Beligan

„Un călător în Franţa, în secolul al XIII-lea, întâlni la răscruce pe drumuri trei oameni, împingând, din greu, trei roabe cu piatră. Interesat de natura muncii lor, li s-a adresat pe rând. Iată răspunsurile lor: primul – «trudesc din zori până în noapte pentru câţiva franci mizerabili»; al doilea – «nu mă plâng de greutatea acestei munci, nevasta mea e bolnavă, copiii flămânzi… trebuie să-i hrănesc»; al treilea – «ajut la construirea Catedralei din Chartres».

În ceasurile de depresiune, zice Domnia Sa (Radu Beligan n.r.), mă gândesc deseori la această istorioară. Chiar dacă nu vom izbuti să înălţăm noi înşine acele opere pe care le visăm, e reconfortant să ai conştiinţa întocmai a acelui truditor anonim din secolul al XIII-lea, ale cărui pietre au netezit terenul pentru viitorii constructori ai catedralelor“, a citat George Ivaşcu.

„Iată un adevărat truditor în cetatea teatrului românesc: Radu Beligan!“, a continuat actorul. „Nu a cărat numai pietrele, netezind terenul, ci a înfiinţat propria sa companie de teatru, în perioada interbelică, apoi a fondat Teatrul de Comedie, a condus mai bine de 20 de ani Teatrul Naţional din Bucureşti şi este directorul fondator al Teatrului Metropolis“, a mai spus George Ivaşcu.

Radu Beligan

Citiţi şi: Radu Beligan împlineşte 95 de ani. Viaţa maestrului, pe o coală A4

Directorul Teatrului Metropolis i-a mulţumit lui Radu Beligan, care, „de când a răsărit ca o cometă pe cerul Thaliei, a încarnat în drumul său de incandescenţă roluri memorabile“. „Astăzi îl aplaudăm pe Radu Beligan, care aduce onoare României, prin intrarea în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă“.

Maestrul a primit felicitări şi din partea Ministerului Culturii, şi din partea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acesta din urmă a spus despre Radu Beligan că este un bun naţional. „Cu tot respectul ne închinăm în faţa carierei, a vieţii, a caracterului dumneavoastră“.

Citiţi şi: Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!

Foto cu Radu Beligan – Fotograful Tău

27
/11
/17

“Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna.” - spunea Cristina Stamate intr-un interviu pentru digi24.ro. Actrița supranumită "Sufletul teatrului de estradă din Bucureşti" a murit în această dimineață, la vârsta de 71 de ani. Cristina Stamate fusese internată de urgență, joi, la Spitalul Floreasca.

26
/11
/17

Stela Popescu a vorbit despre: părinții ei, primii pași in teatru, drumul spre succes, experiența comunismului, omul din afara scenei, experiența libertății și atitudinea față de viață, în cartea „Stela Popescu” de Rhea Cristina.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

24
/11
/17

Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

23
/11
/17

Lumea artistică este în stare de șoc după moartea subita a actriței Stela Popescu. "A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui", a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veștii că Stela Popescu s-a stins din viață.

23
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la orele 13.30, Editura Humanitas lansează, în cadrul Gaudeamus 2017, romanul „Ruta Subterană”, de Colson Whitehead, distins cu Premiul Pulitzer 2017. La evenimentul găzduit de standul editurii vor participa Radu Paraschivescu, Cristian Pătrășconiu și Denisa Comănescu. Nu ratați, așadar, una dintre cele mai de succes cărți ale anului, din care am extras aici câteva fragmente.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Ultimul tablou pictat înainte de moarte de fostul premier britanic Winston Churchill, The Goldfish Pool at Chartwell, a fost vândut la licitație la Londra cu suma de 357.000 de lire (402.160 de euro). Churchill, laureat al premiului Nobel pentru Literatură si pasionat de pictură a realizat zeci de tablouri pe care însă nu le vindea niciodată...

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

23
/11
/17

Vineri, 24 noiembrie și sâmbătă, 25 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, va avea loc premiera spectacolului „Soțul tău rămâne-al meu”, adaptare scenică după textul “Nu-nțeleg ce se-ntâmplă” de Mihai Ignat.