Radu Jude, Cristian Mungiu și Cristi Puiu, printre regizorii prezenți la Festivalul de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-cristian-mungiu-si-cristi-puiu-printre-regizorii-prezenti-la-festivalul-de-la-sarajevo/

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 12-20 august. 10 producţii româneşti vor fi prezentate în cadrul programului competiţional al festivalului şi în secţiunea dedicată In Focus, care prezintă o retrospectivă a celor mai de succes filme ale anului anterior.

Un articol de Liliana Matei|13 august 2016

Regizorul român Alexander Nanau va face parte din juriul competiţiei de documentare. Filmul său „Toto şi surorile lui” a fost câştigătorul competiției de documentare din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.

La Sarajevo Film Festival vor putea fi văzute mai multe filme româneşti, printre care:

  • „Doar o răsuflare” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, producător Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelikova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 14 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City.
  • „Câini” (r. Bogdan Mirică, producători: Elie Meirovitz, Marcela Ursu, Stephan Komandarev, Katya Trichkova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 14 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 18 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City
  • „In The Same Garden” (r. Ali Asgari, Adrian Sitaru, Alexandre Rockwell, Rolf De Heer, Gurvinder Singh, Chema García Ibarra, Roger Deutsch, Sergey Bodrov, Andrej Landin, producători: Sergeyi Bodrov, Christopher Walters; Rolf De Heer; Giovanni Pompili; Roger Deutsch; John R. Hallström; Cenk Ertürk, Mehmet Güngören) proiectat în afara competiţiei în data de 15 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • „Cinema, Mon Amour” (r. Alexandru Belc, producători: Tudor Giurgiu, Hanka Kastelicová, Radovan Sibrt, Viktoria Hozzova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Documentarul a câştigat premiile Cat&Docs Award şi Croatian Radio Television HRT Award decernate în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.
  • „Bacalaureat” (regizor şi producător Cristian Mungiu) prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 15 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional.
  • „Albüm” (r. Mehmet Can Mertoglu, producători Yoel Meranda, Eytan İpeker, coproducători: Oana Iancu şi Calin Peter Netzer, director de imagine Marius Panduru,) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 16 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 19 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City.
  • „Mă cheamă Costin” (r. Radu Potcoavă, producător Claudiu Mitcu) difuzat în premieră internaţională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 1 în data de 18 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional.
  • „Inimi cicatrizate” (r. Radu Jude, producător Ada Solomon) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 19 august, ora 09:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City, în prezenţa producătorului Ada Solomon şi a actorilor Lucian Rus şi Ilinca Harnut. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Prezența delegației române la Locarno fiind susținută de Institutul Cultural Român de la Viena și de Centrul Național al Cinematografiei.
  • „4:15 PM Sfârșitul Lumii” (r. Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, producători: Adina Sădeanu & Alex Tudor Crăciun) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 19 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • „Sieranevada” (r. Cristi Puiu, producător Anca Puiu) lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 19 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, la ora 20:00, la Multiplex Cinema City, în prezenţa regizorului Cristi Puiu şi producătorului Anca Puiu.

De asemenea, festivalul reunește artiști români din domeniul filmului, invitaţi să participe la programele Sarajevo Film Festival dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Festivalul de Film de la Sarajevo pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Astfel este facilitat accesul publicului internaţional la filme, talente şi proiecte viitoare reprezentative pentru acest spaţiu.

Imagine din filmul „Inimi cicatrizate”, regia Radu Jude

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.