Radu Jude, Cristian Mungiu și Cristi Puiu, printre regizorii prezenți la Festivalul de la Sarajevo
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-cristian-mungiu-si-cristi-puiu-printre-regizorii-prezenti-la-festivalul-de-la-sarajevo/

Festivalul de Film de la Sarajevo, aflat la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 12-20 august. 10 producţii româneşti vor fi prezentate în cadrul programului competiţional al festivalului şi în secţiunea dedicată In Focus, care prezintă o retrospectivă a celor mai de succes filme ale anului anterior.

Un articol de Liliana Matei|13 august 2016

Regizorul român Alexander Nanau va face parte din juriul competiţiei de documentare. Filmul său „Toto şi surorile lui” a fost câştigătorul competiției de documentare din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.

La Sarajevo Film Festival vor putea fi văzute mai multe filme româneşti, printre care:

  • „Doar o răsuflare” (r. Monica Lăzurean-Gorgan, producător Monica Lăzurean-Gorgan, Hanka Kastelikova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 14 august, ora 20:30, la Multiplex Cinema City.
  • „Câini” (r. Bogdan Mirică, producători: Elie Meirovitz, Marcela Ursu, Stephan Komandarev, Katya Trichkova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 14 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 18 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City
  • „In The Same Garden” (r. Ali Asgari, Adrian Sitaru, Alexandre Rockwell, Rolf De Heer, Gurvinder Singh, Chema García Ibarra, Roger Deutsch, Sergey Bodrov, Andrej Landin, producători: Sergeyi Bodrov, Christopher Walters; Rolf De Heer; Giovanni Pompili; Roger Deutsch; John R. Hallström; Cenk Ertürk, Mehmet Güngören) proiectat în afara competiţiei în data de 15 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • „Cinema, Mon Amour” (r. Alexandru Belc, producători: Tudor Giurgiu, Hanka Kastelicová, Radovan Sibrt, Viktoria Hozzova) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de documentare și proiectat în data de 15 august, ora 15:00, la Multiplex Cinema City. Documentarul a câştigat premiile Cat&Docs Award şi Croatian Radio Television HRT Award decernate în cadrul secţiunii Docu Rough Cut Boutique din cadrul ediţiei 2015 a Sarajevo Film Festival.
  • „Bacalaureat” (regizor şi producător Cristian Mungiu) prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 15 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional.
  • „Albüm” (r. Mehmet Can Mertoglu, producători Yoel Meranda, Eytan İpeker, coproducători: Oana Iancu şi Calin Peter Netzer, director de imagine Marius Panduru,) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 16 august, ora 11:30 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 19 august, ora 12:00, la Multiplex Cinema City.
  • „Mă cheamă Costin” (r. Radu Potcoavă, producător Claudiu Mitcu) difuzat în premieră internaţională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 1 în data de 18 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional.
  • „Inimi cicatrizate” (r. Radu Jude, producător Ada Solomon) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de lungmetraj și proiectat în data de 19 august, ora 09:00 şi ora 20:00 la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, ora 14:30, la Multiplex Cinema City, în prezenţa producătorului Ada Solomon şi a actorilor Lucian Rus şi Ilinca Harnut. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, Prezența delegației române la Locarno fiind susținută de Institutul Cultural Român de la Viena și de Centrul Național al Cinematografiei.
  • „4:15 PM Sfârșitul Lumii” (r. Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, producători: Adina Sădeanu & Alex Tudor Crăciun) difuzat în premieră regională în cadrul competiției de scurtmetraj şi proiectat ca parte din programul Competition Shorts 2 în data de 19 august, ora 13:45, la Teatrul Naţional
  • „Sieranevada” (r. Cristi Puiu, producător Anca Puiu) lungmetraj prezentat în cadrul secțiunii In Focus în data de 19 august, ora 16:00, la Teatrul Naţional şi în data de 20 august, la ora 20:00, la Multiplex Cinema City, în prezenţa regizorului Cristi Puiu şi producătorului Anca Puiu.

De asemenea, festivalul reunește artiști români din domeniul filmului, invitaţi să participe la programele Sarajevo Film Festival dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo. Institutul Cultural Român de la Viena este partener al ediţiei 2016 a Festivalului de Film de la Sarajevo, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Festivalul de Film de la Sarajevo pune accent pe regiunea Europei Centrale şi de Est incluzând producţii din Albania, Armenia, Austria, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Malta, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia şi Ungaria. Astfel este facilitat accesul publicului internaţional la filme, talente şi proiecte viitoare reprezentative pentru acest spaţiu.

Imagine din filmul „Inimi cicatrizate”, regia Radu Jude

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.