Râsul îşi reintră în rol, în noua stagiune de la Comedie
https://www.ziarulmetropolis.ro/rasul-isi-reintra-in-rol-in-noua-stagiune-de-la-comedie/

Spectacolele „Steaua fără nume“, „Bani din cer“ şi „În plină glorie“ deschid stagiunea teatrală 2015-2016 la Teatrul de Comedie din Bucureşti (Strada Sf. Dumitru, nr. 2 sector 3), pe 18, 19 şi 20 septembrie.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 septembrie 2015

Vineri 18 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan se joacă „Steaua fără nume“, de Mihail Sebastian, în regia lui Vlad Massaci. În rolurile principale: Dan Tudor, Mirela Zeţa şi Mihai Călin.

„O gară. Un spaţiu prin definiţie provizoriu, unde te găseşti lipsit de intimitate, la cheremul curioşilor. Un continuu exerciţiu de imaginaţie: de unde vin şi unde se duc toţi oamenii ăştia?! Cum e la ei acasă? Cum arată vieţile lor? E jocul meu preferat atunci când mă aflu într-o gară. „Steaua fără nume” e un text plin de poezie pentru că e scris în nostalgicii ani dintre războaie, unde, dacă te uiți pe poze, vezi bărbaţi cu pălărie şi doamne elegante. Îi vezi acolo pe Grig şi pe Mona, îl vezi pe timidul profesor Miroiu. Dar dacă aduci textul în prezent? Dacă gara interbelică primeşte acum o uşă de termopan iar spuma poliuretanică e încă la vedere? Mai avem parte de poezie în prezent? Mai există visători, vizionari, cinici, gentlemani? Mai există spleen? Astea sunt întrebările pe care mi le-am pus despre noi, azi. Dar n-am răspuns”, declară Vlad Massaci, regizorul spectacolului.

Din distribuţie mai fac parte Marius Drogeanu, Șerban Georgevici, Andreea Samson, Cristina Juncu, George Grigore, Ruxandra Grecu, Pavel Bârsan, Florian Bala. Scenografia este semnată de Andu Dumitrescu, iar spectacolul are o durată de 2 ore şi 50 de minute, cu pauză.

Sâmbătă, 19 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan este programat succesul de casă „Bani din cer“, de Ray Cooney, în regia lui Horaţiu Mălăele şi scenografia lui Puiu Antemir. Din distribuţie fac parte Mihaela Teleoacă, Mihai Bendeac, Delia Nartea, Dragoş Huluba, Gheorghe Dănilă, Eugen Racoţi, Şerban Georgevici. Spectacolul durează o oră şi jumătate.

„Într-o lume nimicită de conflicte religioase, interetnice, interumane, inter-nu-mai-știu-cum, într-o lume măcelărită de prostie și incultură, singura soluție pământean-tămăduitoare ar fi lumina Spiritului.
Știut fiind că și Comedia este chiriașă pe viață în Casa Spiritului, având convingerea că râsul va mântui lumea, propunem acest spectacol al cărui singură mare virtute este UMORUL”, spune Horaţiu Mălăele.

Duminică, 20 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Radu Beligan se joacă „În plină glorie“, de Peter Quilter, în regia lui Răzvan Mazilu, cu Gabriela Popescu, George Mihăiţă, Felicia Filip, Mihai Bisericanu, Eugen Racoţi, Andreea Samson, Simona Stoicescu, Meda Topârceanu.

George Mihaita, Eugen Racoti

„Florence Foster Jenkins nu era nebună şi nici autistă. Era o visătoare autentică. Lumea e plină de nebuni sadea, de personaje prefăcute, de impostori închipuiţi, care însă îşi joacă rolul cu atâta convingere încât sfârşesc prin a fi crezuţi şi luaţi în serios. Spre deosebire de ei, Florence era în deplinătatea facultăţilor sale mintale şi extrem de lucidă. Marea ei calitate a fost tocmai capacitatea de a fi mereu ea însăşi, autentică şi sinceră în crezul ei imposibil, pe care l-a urmat până la capăt. Şi poate tocmai de aceea a reuşit. Da, ea a reuşit să scrie istoria, să devină un simbol, un exemplu de om care îşi urmează visul cu putere şi curaj, împotriva tuturor. Nu i-a păsat de ceilalţi atunci când o criticau, dar şi-a păstrat întotdeauna credinţa în umanitate, pe care nu a încetat să o ajute. Florence nu a luat locul nimănui, nu a dat la o parte nicio valoare autentică, această anti-eroină devenind astfel un exemplu de generozitate, prin pasiunea cu care a promovat opera şi cu care a ajutat tinerii muzicieni.

Florence rămâne un simbol al celor care, aşa cum spune textul, «au visat, dar nu au îndrăznit niciodată». Lumea are nevoie, uneori, pentru a merge înainte şi a deveni mai bună, de aceşti excentrici plini de originalitate, care fac din propria lor viaţă un fabulos spectacol, care trăiesc fiecare zi ca şi cum ar juca permanent pe o scenă. Care devin modele pentru ceilalţi şi le dăruiesc putere, pasiune, energie. Care «trăiesc pe un nor»“, spune Răzvan Mazilu.

Spectacolul are o durată de două ore şi zece minute, fără pauză.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.