Razvan Vasilescu, 60. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-vasilescu-60-la-multi-ani/

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!”

Un articol de Petre Ivan|14 august 2014

Razvan Vasilescu a parcurs încet dar sigur drumul spre consacrare în cinema. După debutul din Un om în loden (1979, Nicolae Mărgineanu) s-a remarcat într-o apariţie scurtă dar percutantă, în Ştefan Luchian al aceluiaşi Mărgineanu.

În 1981 Lucian Pintilie l-a inclus în distribuiţia de mare prestigiu a controversatului De ce trag clopotele, Mitică? Un deceniu mai târziu dă lovitura cu rolul din Balanţa lui Pintilie. Tot în filmele lui Pintilie se va remarca cu roluri memorabile în Prea târziu, Niki Ardelean, colonel în rezervă, O vară de neuitat şi Terminus Paradis.

Este solicitat, de asemenea, de regizori ca Radu Mihăileanu, în Trahir şi Train de vie, Mircea Veroiu, în Craii de Curtea Veche, Sergiu Prodan şi Viorica Mesina, în Patul lui Procust, Şerban Marinescu, în Magnatul, Dan Piţa, în Second Hand, Femeia visurilor şi Ticăloşii etc.

Tot pe tărâmul filmului, Răzvan Vasilescu va fi unul dintre pilonii de bază ai filmului Marfa şi banii, de Cristi Puiu, dar şi unul al peliculei lui Cristian Nemescu, California Dreamin’ (nesfârşit). În ultimii ani a apărut în filme ca Portretul luptătorului la tinereţe şi Undeva la Palilula, debutul în film al lui Silviu Purcărete.

“60 de ani e o vârstă la care atunci când eram tânăr mă gândeam că deja voi fi bătrân. Sunt cam vreo 77 de milioane de oameni de vârsta asta şi, cu toată diversitatea, avem ceva în comun: părinţii noştri au avut dreptate, totul a trecut atât de repede. Genialul Einstein, inventatorul primei coafuri afro pentru albi, este cel care a descoperit teoria relativităţii decadelor. Fiecare decadă trece de două ori mai repede ca precedenta.” Răzvan Vasilescu

Foto cu Razvan Vasilescu – cinemagia

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.