Remix ID, alături de Timișoara 2021, intervenții culturale în localitățile bănățene
https://www.ziarulmetropolis.ro/remix-id-alaturi-de-timisoara-2021-interventii-culturale-in-localitatile-banatene/

Asociaţia Culturală META Spaţiu, alături de Asociaţia Timişoara 2021-Capitală Europeană a Culturii, a dat startul seriei de intervenţii culturale REMIX ID, care se va desfăşura în patru localităţi bănăţene, importante din punct de vedere al diversităţii etnice.

Un articol de Liliana Matei|6 octombrie 2019

Scopul evenimentului este reîntoarcerea la rădăcini, la poveștile bunicilor din Banat și la recuperarea patrimoniului străbun, pentru a-l dărui generațiilor urbane, dezrădăcinate de tradiția rurală – de la profunzimea doinei, de la simbolurile sculptate cu însuflețire în miezul lemnului de către meșteșugari, de la primul cântec de leagăn, de la veșnicia satului – către agitația urbană care amestecă oamenii, mașinile, sunetele, luminile, ansamblurile arhitecturale masive și care, într-un final, îngroapă memoria ancestrală și o face uitată până a doua zi.

Cu alte cuvinte, Remix ID înseamnă remixarea tradițiilor minorităților din Banat, a muzicii străbunicilor, recompusă de producători muzicali și de compozitori, a artei tradiționale recombinată cu arta contemporană, a dansurilor folclorice îmbinate cu mișcări din zona dansului contemporan, a imaginilor animate de artiști vizuali.

Evenimentele vor consta în expoziții de artă contemporană semnată de Andreea Medar, Cătălin Marius Petrișor și Silvia Moldovan, proiecția unui documentar video realizat de Mihai Pinti, workshopuri de muzică electronică pentru copii și un show de lasere și muzică susținut de compozitorul Alex Halka Turcin, completat de o instalație video, produsă de artista vizuală Josépha Blanchet.

Itinerariul cuprinde patru localități importante de pe harta minorităților bănățene:

– 8 octombrie, ora 18.00, la Casa de Cultură din Silagiu;

– 11 octombrie 2019, ora 18.00, la Casa de Cultură din Dudeștii-Vechi;

– 24 octombrie 2019, ora 17.00, la Centrul Cultural Deta, cu participarea specială a Ansamblului folcloric svab „Edelweiss” si a Ansamblului de Dansuri Populare Românești al Centrului Cultural Deta;

– 25 octombrie 2019, ora 17.30, la Căminul Cultural din Sânmartinu Sârbesc, cu participarea special a Ansamblului folcloric sarbesc KUD „Kruna” Srpski Semarton,

Muzica remixată poate fi ascultată pe pagina de Soundcloud, iar pe pagina de Youtube se pot viziona documentarele și clipurile video remixate de către artiștii vizuali implicați în proiect.

Soundcloud: https://soundcloud.com/remixid

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCDHj1Hm1J5iwT6Mrp9rVIsQ?view_as=subscriber

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.