Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann la One World Romania #12
https://www.ziarulmetropolis.ro/retrospectiva-extraordinara-ruth-beckermann-la-one-world-romania-12/

Privind în ochi trecutul apropiat… La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

Un articol de Petre Ivan|15 martie 2019

Marea realizatoare austriacă de documentare va fi prezentă la Bucureşti pentru a discuta cu publicul român, la sfârşitul fiecărei proiecţii, despre miza temelor tratate şi impactul social al filmelor sale.

Unul din lucrurile fantastice la documentarele lui Ruth Beckermann e că revin obsesiv la aceleași problematici, adăugându-le de fiecare dată perspective și nuanțe noi și surprinzătoare. Film după film, în selecția pe care v-o propunem în cadrul festivalului, cineasta recuperează istorii particulare ale evreilor, anterioare și ulterioare Holocaustului, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și surprinde urme ale anti-semitismului rămase moștenire până în zilele noastre”, spun selecționerii festivalului.

Viitorul nostru depinde în mare măsură de modul în care ne înţelegem trecutul. Filmele lui Ruth Beckermann ne confruntă cu acele situaţii şi adevăruri obiective pe care nu avem voie să le trecem cu vederea sau să le aruncăm într-un colţ al minţii. Numai învăţând din aceste experienţe şi greşeli vom putea să nu ne întoarcem de unde am plecat. Ne bucurăm să o avem alături de noi, la Bucureşti, pe Ruth Beckermann şi să putem prezenta publicului român câteva dintre cele mai puternice documentare ale sale, excelente producţii cinematografice care nu au lăsat şi nu pot lăsa pe nimeni indiferent”, adaugă Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti.

Născută în capitala Austriei din părinţi evrei, supravieţuitori ai Holocaustului (povestea tatălui său, originar din Bucovina, este surprinsă în filmul Podul de hârtie), Ruth Beckermann a făcut studii de jurnalism şi istoria artei la Viena, Tel Aviv şi New York. A fondat prima sa societate de distribuţie de film în 1978, iar din 1985 lucrează exclusiv ca scriitoare şi realizatoare de documentare. Filmele sale au fost prezentate cu un foarte mare succes în cele mai importante festivaluri de profil (Cinéma du réel, Viennale etc.) şi au cucerit premii importante precum „Glashütte”, premiul pentru documentar original acordat peliculei Valsul Waldheim la Festivalul internaţional de film de la Berlin 2018.

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” se desfăşoară între 15 și 24 martie 2019, la București. Selecţia din acest an cuprinde aproximativ 90 de documentare, împărţite în mai multe secţiuni tematice grupate în jurul unei teme principale – 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est.

Programul complet al proiecțiilor din cadrul #OWR12, la care va participa și regizoarea Ruth Beckermann:

Sâmbătă 16 martie | ora 19:30 | Cinema Elvire Popesco

Duminică 17 martie | ora 16:00 | Cinemateca Eforie
Valsul Waldheim / Waldheims Walzer (2018)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/valsul-waldheim-545/

Duminică 17 martie | ora 20:30 | ARCUB
La est de război / Jenseits des Krieges (1996)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/la-est-de-rzboi-488/

Luni 18 martie | ora 20:30 | POINT
Homemad(e) (2001)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/homemade-489/

Marți 19 martie | ora 20:30 | POINT
Podul de hârtie / Die Papierene Brücke (1987)
Bilete și detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/podul-de-hrtie-490/

În afara acestei retrospective, trei alte producţii şi coproducţii austriece vor figura pe afişul celei de-a 12-a ediţii a festivalului One World Romania:

Sâmbătă 16 martie | ora 18:30 | ARCUB

Duminică 17 martie | ora 13:30 | Cinemateca Eforie

Copii sub punte / Kinder unter der deck (2018)

Regizor – Bettina Henkel

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/copii-sub-punte-464/

 Miercuri 20 martie | ora 17:00 | Pavilion 32 Goethe-Institut

Le dernier des injustes / Ultimul dintre nedrepţi (2013)

Regizor – Claude Lanzmann

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/ultimul-dintre-nedrepi-474/

Vineri 22 martie | ora 18:00 | Cinema Elvire Popesco

Duminică 24 martie | ora 13:30 | Cinemateca Union

Die bauliche Maßnahme / Gardul de la frontieră (2018)

Regizor  – Nikolaus Geyrhalter

Bilete şi detalii: https://festival-oneworld.ro/l/ro/gardul-de-la-frontier-482/

Foto: One Word Romania – facebook

02
/02
/23

CRONICĂ DE FILM Probabil că e şi simbolic, însă cu siguranţă e ceva comic în constatarea că cel mai prolific regizor de filme comerciale din cinematografia română post-2000 e un spaniol. În timp ce noi eram ocupaţi cu filmele de festival, Jesús del Cerro îşi urma neabătut şi vesel propriul drum, aproape singur pe culoar.

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.