Revista Sfera Politicii, la 20 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/revista-sfera-politicii-la-20-de-ani/

Conducerea revistei Sfera Politicii a marcat miercuri seara, la Jockey Club, împlinirea a 20 de ani de existenţă a acestei prestigioase publicaţii. Directorul revistei, Stelian Tănase, şi-a exprimat speranţa că revista va exista în continuare, regretând faptul că nu vor fi acordate premii miercuri seară din cauza lipsei fondurilor, existând însă promisiuni în această privinţă […]

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2012

Conducerea revistei Sfera Politicii a marcat miercuri seara, la Jockey Club, împlinirea a 20 de ani de existenţă a acestei prestigioase publicaţii.

Directorul revistei, Stelian Tănase, şi-a exprimat speranţa că revista va exista în continuare, regretând faptul că nu vor fi acordate premii miercuri seară din cauza lipsei fondurilor, existând însă promisiuni în această privinţă pentru începutul anului viitor.

Tănase a salutat prezenţa în sală a maestrului Dan Grigore, primul preşedinte al Fundaţiei care a sprijinit revista, în primii ani ai existenţei acesteia.

Redactorul şef al publicaţiei, profesorul Alexandru Radu, a anunţat că un număr aniversar al celor 20 de ani de Sfera Politicii va apărea începând de joi pe site şi probabil şi pe hârtie.

Radu a declarat pentru AGERPRES că acest număr, spre deosebire de cele de până acum, va include o serie de editoriale scrise de foştii redactori şefi ai Sferei Politicii.

El a anunţat că revista este în proces de acreditare internaţională.

„Revista continuă să apară şi eu cred că are încă un rol important în sfera ştiinţelor politice româneşti”, a spus Dan Pavel, fost redactor şef al publicaţiei.

Romulus Brâncoveanu, un alt fost redactor şef al revistei, a apreciat că publicaţia a reuşit să constituie un anumit nucleu de comunitate ştiinţifică în domeniul ştiinţelor politice, având o contribuţie fundamentală în cultura românească de după ’90 care a fost mereu cu un pas înainte, ca singura publicaţie de ştiinţe politice cu o asemenea contribuţie prestigioasă.

Primul număr al revistei Sfera Politicii apare în decembrie 1991, editat de Fundaţia ‘Societatea Civilă’. Formatul revistei era unul de mărimea unei pagini A4.

Revista avea, la acel moment, aproximativ 50 de pagini, lucru care s-a menţinut până către sfârşitul anilor 1990.

Dacă în special în prima jumătate a anilor ’90 autorii veneau din domenii diverse, către sfârşitul anilor 1990 ei erau universitari sau cercetători care dovediseră preocupări pentru domeniul, recent apărut, al ştiinţelor politice. Aceştia erau fie dintre primii licenţiaţi în domeniul ştiinţelor politice, fie dintre tinerii sociologi, filosofi şi istorici care după 1989 s-au consacrat (în cadrul academic) noului domeniu de cercetare, dar şi critici literari sau cercetători din perioada comunistă, în cele mai multe cazuri, universitari.

În prezent se încearcă, dar rămâne încă un obiectiv pentru viitor, deschiderea revistei pentru autori tineri, universitari, dar şi doctoranzi sau studenţi la master în anii terminali.

Membrii redacţiei sunt dintre primii specialişti în domeniu, tineri universitari ai anilor 1990 sau dintre tinerii cercetători sau universitari actualmente, având o formaţie în ştiinţele politice (şi uneori o dublă specializare). În aceleaşi categorii tind să se înscrie şi autorii, având formaţii diverse, totuşi specializarea dominantă rămâne ştiinţa politică.

Publicul actual se compune în cea mai mare parte din cadre universitare şi studenţi ai facultăţilor de ştiinţe politice, dar şi ai facultăţilor de sociologie sau de ştiinţele comunicării.

Articolele sunt redactate, în marea lor majoritate, în limba română, dar şi în limba engleză, textele fiind întotdeauna însoţite de un rezumat şi de cuvinte-cheie în limba engleză.

Selecţia articolelor revine membrilor redacţiei, uneori, atunci când se impune, prin consultarea altor specialişti, universitari sau cercetători, numerele fiind tematice, dar ele pot conţine şi texte în afara tematicii propuse.

Revista este accesibilă gratuit pe internet, publicarea ei în această formă precedând cu o săptămână apariţia sa în format hârtie.

Sursa: Agerpres

18
/06
/15

Festivalul internaţional de film de animaţie Anim’est întâmpină vacanţa şi dă startul la joacă şi la relaxare, în Braşov. Copiii sunt invitaţi cu mic, cu mare, la Minimest, secțiunea care le este dedicată, unde vor fi răsfăţaţi cu filme şi surprize, în ultimul weekend din luna iunie.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

18
/06
/15

Abia trecuse de jumătate lunii aprilie când s-a întâmplat primul an fără Gabriel García Márquez. Undeva pe la sfârșitul lui martie am rămas ca Aureliano Buendia copil în pragul ușii din bucătărie și am zis: va veni cineva. De ce am zis eu așa?

18
/06
/15

Teatrul ODEON și Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului prezintă premiera primului spectacol din cadrul proiectului Surorile Heddei curatoriat de Cristina Modreanu și susținut de Ibsen Scholarship. Premiera spectacolului are loc vineri, 19 iunie, următoarele reprezentații fiind programate pe 25 și 27 iunie.

18
/06
/15

Actriţa sud-africană Charlize Theron şi actorul american Sean Pean s-au despărţit, punând astfel capăt unei relaţii care a durat aproximativ 18 luni, afirmă mai multe surse citate de presa americană.

17
/06
/15

Vineri, 19 iunie, de la ora 18:00, la Conceptual Lab, se vor întâlni în oglindă două dintre cele mai de succes cărți românești din 2015, ambele semnate de femei şi prezentate chiar de autoarele lor. Este vorba despre jurnalistele și scriitoarele Adina Rosetti, cu volumul de proză scurtă „De zece ori pe buze” și Ioana Bâldea Constantinescu, cu romanul „Dincolo de portocali”.

17
/06
/15

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va fi marcată printr-o ceremonie de gală ce va avea loc sâmbătă, 20 iunie 2015, ora 19:00, la Sala Thalia. Cinci dintre cei mai renumiţi dansatori spanioli vor oferi un spectacol extraordinar în cadrul Galei Celebrităților, ce oferă premii unor personalități marcante din lumea artelor spectacolului.

17
/06
/15

Spectacolul ”Cel mai frumos roman din lume” după Larry Tremblay, în regia Alexandrei Penciuc, se joacă duminică, 21 iunie, la Unteatru. Spectatorii sunt invitați într-o lume fascinantă, aflată la limita dintre real și imaginar, în care regulile sunt dictate de puterea creației.

17
/06
/15

Actorul britanic John Hurt, de două ori nominalizat la Oscar pentru rolurile din filmele "Expresul de la miezul nopţii/ Midnight Express" şi "Omul elefant/ The Elephant Man", a anunţat printr-o declaraţie de presă că a fost diagnosticat cu cancer pancreatic.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

17
/06
/15

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, în perioada 24 - 28 iunie, pentru a noua ediţie şi va fi deschis de proiecţia peliculei "Kurt Cobain: Montage of Heck", de Brett Morgen, primul documentar despre solistul trupei Nirvana realizat cu ajutorul familiei sale.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.