Revista Sfera Politicii, la 20 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/revista-sfera-politicii-la-20-de-ani/

Conducerea revistei Sfera Politicii a marcat miercuri seara, la Jockey Club, împlinirea a 20 de ani de existenţă a acestei prestigioase publicaţii. Directorul revistei, Stelian Tănase, şi-a exprimat speranţa că revista va exista în continuare, regretând faptul că nu vor fi acordate premii miercuri seară din cauza lipsei fondurilor, existând însă promisiuni în această privinţă […]

Un articol de Andrada Văsii|13 decembrie 2012

Conducerea revistei Sfera Politicii a marcat miercuri seara, la Jockey Club, împlinirea a 20 de ani de existenţă a acestei prestigioase publicaţii.

Directorul revistei, Stelian Tănase, şi-a exprimat speranţa că revista va exista în continuare, regretând faptul că nu vor fi acordate premii miercuri seară din cauza lipsei fondurilor, existând însă promisiuni în această privinţă pentru începutul anului viitor.

Tănase a salutat prezenţa în sală a maestrului Dan Grigore, primul preşedinte al Fundaţiei care a sprijinit revista, în primii ani ai existenţei acesteia.

Redactorul şef al publicaţiei, profesorul Alexandru Radu, a anunţat că un număr aniversar al celor 20 de ani de Sfera Politicii va apărea începând de joi pe site şi probabil şi pe hârtie.

Radu a declarat pentru AGERPRES că acest număr, spre deosebire de cele de până acum, va include o serie de editoriale scrise de foştii redactori şefi ai Sferei Politicii.

El a anunţat că revista este în proces de acreditare internaţională.

„Revista continuă să apară şi eu cred că are încă un rol important în sfera ştiinţelor politice româneşti”, a spus Dan Pavel, fost redactor şef al publicaţiei.

Romulus Brâncoveanu, un alt fost redactor şef al revistei, a apreciat că publicaţia a reuşit să constituie un anumit nucleu de comunitate ştiinţifică în domeniul ştiinţelor politice, având o contribuţie fundamentală în cultura românească de după ’90 care a fost mereu cu un pas înainte, ca singura publicaţie de ştiinţe politice cu o asemenea contribuţie prestigioasă.

Primul număr al revistei Sfera Politicii apare în decembrie 1991, editat de Fundaţia ‘Societatea Civilă’. Formatul revistei era unul de mărimea unei pagini A4.

Revista avea, la acel moment, aproximativ 50 de pagini, lucru care s-a menţinut până către sfârşitul anilor 1990.

Dacă în special în prima jumătate a anilor ’90 autorii veneau din domenii diverse, către sfârşitul anilor 1990 ei erau universitari sau cercetători care dovediseră preocupări pentru domeniul, recent apărut, al ştiinţelor politice. Aceştia erau fie dintre primii licenţiaţi în domeniul ştiinţelor politice, fie dintre tinerii sociologi, filosofi şi istorici care după 1989 s-au consacrat (în cadrul academic) noului domeniu de cercetare, dar şi critici literari sau cercetători din perioada comunistă, în cele mai multe cazuri, universitari.

În prezent se încearcă, dar rămâne încă un obiectiv pentru viitor, deschiderea revistei pentru autori tineri, universitari, dar şi doctoranzi sau studenţi la master în anii terminali.

Membrii redacţiei sunt dintre primii specialişti în domeniu, tineri universitari ai anilor 1990 sau dintre tinerii cercetători sau universitari actualmente, având o formaţie în ştiinţele politice (şi uneori o dublă specializare). În aceleaşi categorii tind să se înscrie şi autorii, având formaţii diverse, totuşi specializarea dominantă rămâne ştiinţa politică.

Publicul actual se compune în cea mai mare parte din cadre universitare şi studenţi ai facultăţilor de ştiinţe politice, dar şi ai facultăţilor de sociologie sau de ştiinţele comunicării.

Articolele sunt redactate, în marea lor majoritate, în limba română, dar şi în limba engleză, textele fiind întotdeauna însoţite de un rezumat şi de cuvinte-cheie în limba engleză.

Selecţia articolelor revine membrilor redacţiei, uneori, atunci când se impune, prin consultarea altor specialişti, universitari sau cercetători, numerele fiind tematice, dar ele pot conţine şi texte în afara tematicii propuse.

Revista este accesibilă gratuit pe internet, publicarea ei în această formă precedând cu o săptămână apariţia sa în format hârtie.

Sursa: Agerpres

09
/06
/15

La finalul unei stagiuni în care a oferit lunar publicului un frumos concert de folclor de calitate, ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO vă invită duminică, 14 iunie (17.00), la Sala Radio, la un concert deosebit intitulat „Şlagărele muzicii populare româneşti”.

09
/06
/15

Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă aşteaptă marţi, 9 iunie, de la ora 19.00 pentru o întâlnire cu Dan C. Mihăilescu despre cea mai nouă carte a sa „Ce-mi puteţi face dacă vă iubesc!?“ Eseu confesiv despre Ioan Alexandru, una dintre cele mai bine vândute cărţi Humanitas la Bookfest 2015.

08
/06
/15

MEMORIA CULTURALĂ În biblioteca marilor procese care au uimit lumea românească se înscrie şi dosarul juridic „Caragiale-Caion”, cu deznodământ în 1902. I.L. Caragiale îşi încredinţa „onoarea sa de dramaturg” justiţiei române pentru a face dreptate într-un caz care depăşise limitele unei polemici jurnalistice, oricât de „pamfletară” era.

08
/06
/15

În perioada 9 - 14 iunie, Grădina Muzeului Național al Țăranului Român din București va fi gazda Nomad International Film Festival. Un ecran de aproape 80 de metri pătrați, sute de „scaune de cinefil” și echipamente de proiecție performante vor transforma grădina Muzeului Național al Țăranului Român într-un adevărat „cinematograf în aer liber”.

08
/06
/15

Vineri, 12 iunie, două persoane pot lua masa cu actrița Oana Pellea, în cadrul proiectului ,,Prânz caritabil cu o personalitate”, organizat de Merci Charity Boutique.

07
/06
/15

Refuz cât de multe invitații pot la premiere, la gale, la seri speciale. Nu-mi plac premierele, galele, serile speciale. Cred că spectacolele de teatru au o viață complicată și că emoțiile împărtășite „prima dată“ nu slujesc bine spectatorului care mă încăpățânez să rămân. Nu la premiere am văzut cele mai bune reprezentații.

07
/06
/15

Filmul argentinian Incendiul / El incendio, în regia lui Juan Schnitman, a câștigat Trofeul Transilvania, sâmbătă seară, la Teatrul Național Cluj, la gala de închidere a celei de-a 14-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF).

07
/06
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Letiția Vlădescu (27 de ani). O știți din “Peretele”, musicalul de la Teatrul Metropolis. Letiția provine dintr-o familie de muzicieni și până să dea la Teatru a studiat vioara. Sora ei este pianista Cezara-Lucia Vlădescu. În prezent, pe Letiția o mai puteți vedea și la Teatrul Mignon, dar și la Operetă.

06
/06
/15

Magia B-FIT in the Street! continuă și în următoarele zile. Peste 20 de acte artistice ce au la bază coregrafii impresionante, mașinării de dimensiuni impunătoare, dar și elemente de improvizație și interacțiunea cu mulțimile vor face deliciul publicului bucureștean, deja loial festivalului organizat de ARCUB și ajuns la cea de-a VII-a ediție.