Rezidența BRD Scena9 prezintă DEGETE VERZI
https://www.ziarulmetropolis.ro/rezidenta-brd-scena9-prezinta-degete-verzi/

DEGETE VERZI este un proiect despre comunitate şi grădini publice sau private, iniţiat de Rezidenţa BRD Scena9, cu scopul de a reconecta locuitorii Bucureştiului cu spaţiile lor verzi.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Între 01 iunie și 17 octombrie, la Rezidența BRD Scena9 și în cartierul Grădina Icoanei, DEGETE VERZI propune o serie de amenajări de grădină, ateliere, instalații de artă contemporană, expoziții și conferințe a căror temă comună este spațiul verde împărtășit. Acestea vor fi completate de o cercetare în arhive și pe teren asupra relației locuitorilor cu spațiul verde, într-un areal care cuprinde zonele Icoanei, Calderon și Ioanid. Proiectul aduce împreună arhitecți, peisagiști și urbaniști, artiști contemporani și locuitori ai cartierului Grădina Icoanei pentru a crea un focus asupra unor elemente extrem de importante în calitatea vieții unui oraș: confortul pe care îl oferă locuitorilor săi spațiul public și relația acestuia cu necesitățile locuitorilor.

„Fac parte din norocoșii care au avut parte de o copilărie magică petrecută în mijlocul bălăriilor. Am avut un bunic care avea știința altoirii pomilor de la care am învățat plantele medicinale care lecuiau nu doar omul, ci și orătăniile din ogradă. Am pierdut legătura cu natura o dată cu venirea la oraș și am trăit ultimii zece ani cu spaimă în suflet că am un copil care va uita ce înseamnă anotimpurile. În contextul pandemiei, salvarea sufletului și a minților mi-au fost asigurate de lucrul cu degetele în gradină. Drept pentru care am gândit DEGETE VERZI ca prilej de întâlnire, dialog și lucru împreună cu și despre grădini și plante, ca să putem împărtăși asta”. – Suzana Dan, manager Rezidența BRD Scena9, proiect DEGETE VERZI

Între 01 iunie și 17 octombrie, programul DEGETE VERZI este structurat în jurul a cinci întâlniri, conectate la agenda culturală a Bucureștiului: 12 iunie (Noaptea Muzeelor), 02-04 iulie (Street Delivery), 3-4 august, 24 august și 14-16 octombrie (Noaptea Albă a Galeriilor). Fiecare moment este prilejul întâlnirii între artiști contemporani, public și specialiști ai spațiului public și este structurat astfel: o componentă de artă contemporană (instalațiile Ștrencăneală), o componentă de conferințe (conferințele DEGETE VERZI) și una comunitară, de întâlnire cu publicul (Nocturnele DEGETE VERZI).

5 artiste vor transforma, pe rând, gardul Rezidenței BRD Scena9, prin seria de instalații Ștrencăneală. Conferințele DEGETE VERZI invită zece specialiști pentru a discuta istoria grădinilor, importanța lor și cum poate fi construită o comunitate în jurul lor. A treia componentă, cea comunitară, este dată de Nocturnele Rezidenței care deschid grădina Rezidenței BRD Scena9 publicului larg, dar și de cercetarea pe teren și arhive, care va fi realizată pe timpul verii împreună cu o echipă de voluntari și ale căror rezultate vor fi comunicate în ultima fază a proiectului, în octombrie. Tot în componenta comunitară sunt incluse și atelierele de lampioane pentru copii care se desfășoară vara asta: în parteneriat cu IOM (International Organization for Migration Mission in Romania), vom lucra cu grupe de copii refugiați din Iordania, Liban și Turcia, prin programul Interact+ care le oferă persoanelor refugiate la noi în țară asistență medicală, financiară, juridică și psihologică cât și activități culturale și recreative de integrare.

12 iunie este prima dată de întâlnire a DEGETE VERZI, o dată cu Noaptea Muzeelor – artista invitată este Wanda Hutira, iar la conferințele DEGETE VERZI vor participa peisagistul Nicolas Triboi și istoricul de artă Oana Marinache. Al doilea episod va avea loc între 2-4 iulie, când porțile grădinii de la Rezidență vor fi deschise pentru publicul Street Delivery. Urmează să animăm serile calde ale lunii august cu alte două serii de evenimente și să încheiem proiectul DEGETE VERZI o dată cu ediția aniversară de cincisprezece ani a Nopții Albe a Galeriilor în perioada 15-17 octombrie.

 

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.

03
/05
/22

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, va oferi publicului, în cadrul celei de-a 9-a ediții (12 mai-7 august 2022), o expoziție semnată de artistul aflat în centrul celei mai mari mișcări de avangardă în România și Israel și, totodată, creatorul primei construcții moderniste din Bucureștiul anilor ’20: Marcel Iancu.

02
/05
/22

Consulatul General al României din Torino și IUSE – Institutul Universitar de Studii Europene, în colaborare cu Accademia di Romania și cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 29 aprilie – 10 mai 2022 expoziția de fotografie „Orașe în rezumat. Piețe din Europa și istoriile lor - Un proiect de antropologie vizuală”.

20
/04
/22

Creațiile a doi dintre cei mai importanți artiști plastici spanioli ai secolului XX – Picasso și Dalí – intră în dialog cu muzica maestrului Manuel de Falla și cu baletul „Le Tricorne” („Pălăria cu trei colțuri”) la Art Safari, într-o expoziție curatoriată de Dr. J. Óscar Carrascosa. Aflăm povestea acestei expoziții de la curatorul spaniol.

08
/04
/22

Asociația Docuart organizează spectacolul-expoziție „Confesiuni congruente - Ascultă-mă! Încurajează-mă! Hai să facem lucruri împreună!” la Ceauru-Bălești, județul Gorj, sâmbătă, 09 aprilie 2022, de la ora 11.00, pe locul de joacă de la Stadionul Ceauru. Evenimentul face parte din proiectul de intervenție socio-culturală „CONGRUENT”, organizat de Docuart în perioada 2021-2022 și dedicat copiilor, părinților, profesorilor și membrilor comunității din Ceauru-Bălești.