„Richard al III-lea”, în regia lui Purcărete, premieră mondială la Tokyo
https://www.ziarulmetropolis.ro/richard-al-iii-lea-in-regia-lui-purcarete-premiera-mondiala-la-tokyo/

„Richard al III-lea”, piesa scrisă de William Shakespeare în urmă cu mai bine de patru secole, în regia lui Silviu Purcărete, va avea premiera mondială la Tokyo Metropolitan Theatre.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2017

Regizorul român de teatru a prezentat mai multe spectacole în Japonia de-a lungul carierei, dar acum a lucrat pentru prima dată cu o distribuţie japoneză în totalitate, potrivit japantimes.co.jp.

Silviu Purcărete, în vârstă de 67 de ani, a vorbit pentru The Japan Times despre producţia sa, în timpul repetiţiilor cu cei 15 bărbaţi-actori. Unii dintre ei interpretează roluri feminine, iar veterana Misako Watanabe are rolul unui scrib.

Când eram tânăr am vrut să fiu pictor şi am studiat la şcoala de arte, dar nu a mers”, a explicat Purcărete, celebru pentru expresiile sale teatrale magnifice, uneori suprarealiste, vizuale, potrivit The Japan Times. „Apoi, în România anului 1970, mulţi regizori de teatru talentaţi au apărut în condiţiile sociale îmbunătăţite, înainte ca regimul comunist să împună austeritatea în anii 1980. Ei m-au inspirat şi de aceea sunt acum aici. – Silviu Purcărete

Purcărete a mai fost la Tokyo, însă cu spectacole româneşti – prima dată cu „Titus Andronicus”, de Shakespeare, în 1992, şi apoi cu „Furtuna”, în 1996. În 2013, regizorul român a fost în Japonia cu „Lulu”, marcând atunci inaugurarea noii clădiri a Teatrului Metropolitan din Tokyo. Doi ani mai târziu, acesta s-a întors în  „Ţara Soarelui Răsare” cu „Oedip Rege”, de Sofocle, dar şi cu „Călătoriile lui Guliver”, de Jonathan Swift.

Foto: Richard al III-lea , Purcarete – facebook

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.