Rob de Graaf, autorul piesei „Sex“, vine la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/rob-de-graaf-autorul-piesei-sex-vine-la-teatrul-metropolis/

Rob de Graaf vine pentru prima dată în capitală, la Teatrul Metropolis, pentru un spectacol ce aparţine dramaturgiei contemporane olandeze.

Un articol de Andrada Văsii|20 septembrie 2013

Rob de Graaf vine pentru prima dată în capitală, la Teatrul Metropolis, pentru un spectacol ce aparţine dramaturgiei contemporane olandeze. 

Rob de Graaf, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani din Olanda va fi prezent la Teatrul Metropolis, sâmbătă 21 septembrie, la spectacolul cu piesa SEX, scrisă în anul 2004.

Este o premieră pentru lumea teatrală bucureşteană, care are acum ocazia de a vedea un spectacol sensibil, cu problematica contemporană olandeză, ce înfăţisează infinitezimal reacţiile şi evoluţia a patru personaje – două cupluri care ajung să interfereze, sperând să regăsească cândva armonia pierdută şi simţirea ca trăire firească.

Robert de Graaf

Rob de Graaf va fi prezent la Teatrul Metropolis, sâmbătă 21 septembrie, la spectacolul cu piesa SEX.

Acesta este primul spectacol la  care va fi prezent însuşi autorul.

Rob de Graaf – prezent la sesiunea de întrebări

Emilia Popescu, Mircea Rusu, Gelu Nitu si Mihai Calota vă vor răspunde la întrebările despre meandrele iubirii în spectacolul cu piesa SEX, de Rob de Graaf, în regia lui Claudiu Goga, care se va juca sâmbătă 21 septembrie, la ora 19.00, la Teatrul Metropolis, în prezenţa autorului.

Citiţi şi: INTERVIU Emilia Popescu: „Generalizarea în artă înseamnă moarte“

După ce s-a specializat în biblioteconomie şi documentare, apoi în jurnalism, Rob de Graaf (1952) a început să scrie teatru mai întâi pentru trupa de pantomima Nieuw West, pe care a fondat-o în 1978 şi ale cărei producţii au fost selecţionate la festivaluri din Olanda şi Flandra.

La începutul anilor ’90, scrie pentru companii ca Dood Paard. Piesa 2SKIN (1996) îi aduce premiul pentru Dramaturgie Taalunie. Aceeaşi distincţie îi este acordată pentru piesa Vrede (2007).

SEX – un spectacol profund

SEX (Geslacht), a avut premiera în 2004, în montarea companiei Dood Paard. O nouă versiune scenică a fost realizată de Compania Het Toneel Speelt din Amsterdam, în regia lui Ger Thijs (2009).

Este o piesă în care se spun adevăruri tulburătoare. Este o piesă despre dragoste, despre eșecul unor relații, indiferent că este vorba despre o poveste bărbat-femeie, sau bărbat-bărbat. Dragoste, ratare, moarte. Sigur că într-o relație de dragoste există și această parte fizică, care uneori are mai mare sau mai mică importanță. Este o poveste tulburătoare, reală și extrem de ofertantă ca partitură actoricească.

Emilia Popescu

„SEX“ analizează profund și cu emoție, într-un ritm alert, reacțiile și evoluția a patru personaje: soțul, soția, prietenul casei și partenerul acestuia – două cupluri ale căror probleme ajung să interfereze, urmărindu-i până în cele mai ascunse cute al intimității lor erotice şi morale.

Rob de Graaf vorbea despre evenimentele din piesă ca despre un cumul: „Certitudinile de altădată oricât de îndepărtate și de slabe, formează un nucleu de nostalgie. Și chiar dacă știi că trecutul nu se mai întoarce, acest nucleu te păstrează în mișcare. Speri să regăsești cândva armonia pierdută şi simțirea ca trăire firească” .

Foto credit: Teatrul Metropolis

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

29
/01
/24

Pe 13 februarie, de la orele 18:30, SCENA  GÂNDIRII - Conferințele Operei Naționale București îl va avea ca invitat pe istoricul Adrian Cioroianu, care va susține prelegerea „MAREA TEMERE. Cât de probabil este un nou război global?”, prilej pentru o incursiune în miezul posibilităților și incertitudinilor actuale.