Roman Polanski a prezentat un documentar la New York prin Skype
https://www.ziarulmetropolis.ro/roman-polanski-a-prezentat-un-documentar-la-new-york-prin-skype/

Regizorul franco-polonez Roman Polanski a prezentat, joi, la New York, un documentar, de la distanţă, prin intermediul platformei de comunicare video Skype.

Un articol de Andrada Văsii|8 noiembrie 2013

Regizorul franco-polonez Roman Polanski a prezentat, joi, la New York, un documentar, de la distanţă, prin intermediul platformei de comunicare video Skype.

Cineastul ,,dat în urmărire de poliţia americană din 1977 pentru faptul că a întreţinut relaţii sexuale cu o minoră, a participat astfel de la distanţă la prezentarea documentarului ,,Weekend Of A Champion”, un film ce prezintă întâlnirea sa cu fostul campion scoţian de Formula 1 Jackie Stewart, cu ocazia Marelui Premiu de la Monaco din 1971. Acest documentar a fost lansat în 1972, însă a fost relansat joi, într-o nouă versiune care include o scenă nouă, ce prezintă o nouă întâlnire între cei doi, , informează AFP.

În hotelul de lux Soho în care a avut loc conferinţa de presă, Jackie Stewart a fost prezent, însă Roman Polanski, constrâns de situaţia sa juridică, a luat parte la discuţii prin intermediul platformei Skype, pe un ecran uriaş.

,,Una dintre cele trei mari dorinţe ale mele ar fi ca Roman să fi putut fi astăzi aici”, a declarat, cu regret, Jackie Stewart, răspunzând jurnaliştilor care l-au rugat să spună ce ar dori să ceară dacă ar avea dreptul să i se împlinească trei dorinţe.

Roman Polanski – regizorul care evită America

În 1977, în California, cunoscutul regizor, pe atunci în vârstă de 43 de ani, era anchetat pentru că ar fi violat o minoră, după o şedinţă fotografică, în casa actorului Jack Nicholson.

După 42 de zile de închisoare şi eliberarea sa condiţionată, cineastul franco-polonez, care s-a recunoscut vinovat la acuzaţia de ,,întreţinere de raporturi sexuale ilegale”, a fugit din Statele Unite înainte de pronunţarea verdictului, temându-se că va primi o condamnare severă. Ulterior, regizorul, refugiat în Europa, a evitat de atunci să călătorească în ţările care au semnate tratate de extrădare cu Statele Unite ale Americii.

Roman Polanski

Scandalul a reizbucnit în 2009, atunci când Roman Polanski a fost arestat în Elveţia, pe baza unui mandat internaţional american, apoi plasat în regim de arest la domiciliu în reşedinţa sa de vacanţă din Gstaad, înainte de a fi eliberat în cele din urmă de autorităţile elveţiene, notează Mediafax.

În prezent în vârstă de 49 de ani şi mamă a trei copii, Samantha Geimer, victima lui Roman Polanski, a publicat în vara acestui an o carte despre evenimentele din 1977. Ea a cerut justiţiei americane, în repetate rânduri, să anuleze mandatul de urmărirea emis pe numele lui Roman Polanski.

Foto credit: Cinemagia, Roman Polanski

29
/10
/20

PORTRET Cunoscuta regizoare japoneză Naomi Kawase, o obişnuită a Festivalului de la Cannes, va susţine sâmbătă, de la ora 17.00, un masterclass online pentru publicul din România, în cadrul "Les Films de Cannes à Bucarest", unde este invitat special. Prilej de a vă propune un scurt portret al acestei cineaste inclasabile.

28
/10
/20

CRONICĂ DE FILM „Mia își ratează răzbunarea” (2020), al doilea lungmetraj, realizat tot în regim independent, al regizorului Bogdan Theodor Olteanu, este o comedie care vorbește despre feminitate și are ca protagonistă o tânără actriță, jucată de Ioana Bugarin.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

21
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră la Festivalul Astra de la Sibiu şi selectat la prestigiosul IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), „Copii pierduţi pe plajă” (2020) este debutul în lungmetrajul documentar al tinerei regizoare Alina Manolache şi încearcă să facă un portret al generaţiei de 30 ani, născută imediat după Revoluţie.

20
/10
/20

Mai sunt doar câteva zile până la startul celei de-a 11-a ediții a Les Films de Cannes à Bucarest ce va avea loc între 23 octombrie și 1 noiembrie. Timp de zece zile spectatorii vor putea vedea cele mai noi titluri de la Cannes 2020 și din selecția celor mai importante festivaluri de film din lume la drive-in dar și outdoor.

19
/10
/20

„Spiral/ Spirala”, primul lungmetraj al regizoarei clujene Cecília Felméri, a fost recompensat cu Mențiunea Specială a Juriului în Competition 1-2 la Festivalul Internațional de Film de la Varșovia.

19
/10
/20

CRONICĂ DE FILM Programat să poată fi văzut la noua ediţie a Festivalului "Les Films de Cannes à Bucarest" (23 octombrie - 1 noiembrie), adaptată condiţiilor de pandemie, „Mandibules” (2020), cel mai recent film al excentricului regizor francez Quentin Dupieux, este o comedie absurdă a cărei lejeritate este şi marele său atu.

18
/10
/20

Asociația Arta în Dialog anunță cea de-a șaptea ediției a Festivalului de Film UrbanEye, care va avea loc în perioada 4 – 8 noiembrie online, dar și în mai multe birouri de arhitectură din România.

18
/10
/20

Cinema ARTA este, în prezent, cel mai vechi cinematograf din România care încă își păstrează funcțiunea. Istoria lui nu este doar istoria unui loc, ci el reflectă istoria ultimului secol în care se intersectează straturi din istoria orașului, a filmului, precum și straturi ale memoriei – straturi subiective, personale.