România, în premieră la Târgul Internațional de Carte de la Beijing (26 – 30 august)
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-in-premiera-la-targul-international-de-carte-de-la-beijing-26-30-august/

România participă pentru prima dată la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, cu un stand organizat de Institutul Cultural Român, având tema Discover Romania between the books covers. Aflat la cea de a 22-a ediţie, Târgul Internaţional de Carte de la Beijing este cel mai important eveniment de profil din China.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2015

Evenimentele propuse de Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și ICR Beijing, vor pune în valoare patrimoniul literar românesc și vor oferi o perspectivă asupra evoluțiilor literare și editoriale actuale din România.

Programul românesc include dezbateri și întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari și jurnaliști români și chinezi, constituind o ofertă culturală diversificată.

Printre invitați se numără scriitori, artiști, critici, jurnaliști, traducători și alte personalități culturale.

Din delegația românească fac parte scriitorii Eugen Uricaru și Horia Gârbea, editoarea Raluca Tudor și Bogdan Popescu, directorul Centrului Național al Cărții din cadrul ICR.

La standul României vor fi expuse volume publicate de 14 edituri din spațiul editorial autohton: Art, Casa de Pariuri Literare, Corint, Curtea Veche, Humanitas, Igloo, Editura ICR, Polirom, Ravex Coms, Orizonturi, Tracus Arte, Tritonic, Vivaldi, Vremea, precum și albume editate de Muzeul Național de Artă și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Pe lângă manifestările programate de organizatori, ICR Beijing a pregătit o serie de evenimente:

–           Marcarea Zilei Limbii Române, cu participarea scriitoriilor români prezenți la târg și a prof. univ. Wang Tieshan, Beijingpreședintele interimar al Asociației de prietenie China-România

–           Atelier de traducere din limba română în limba chineză, primul de acest fel din China, cu acordarea unor Diplome de Excelență.

–           Întâlnire între scriitorii români prezenți la Beijing și scriitori chinezi, organizată împreună cu Asociația Scriitorilor din China.

–           Prezentarea piesei Funcționarul destinului pe DVD, precedată de o conferință despre dramaturgia românească de azi susținută de autorul piesei, Horia Gârbea.

–           Lansarea romanului Amorțire de Florin Lăzărescu, apărut recent de Editura Literatura Poporului, cea mai mare editură din China.

–           Conferință dedicată Zilei Limbii Române și anunțul deschiderii oficiale a Bibliotecii ICR Beijing, la Universitatea de Limbi Străine din Beijing

Foto: Târgul Internațional de Carte de la Beijing – facebook

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întâlnire cu tema „Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil” – dialog pornind de la cel mai recent număr al revistei Lettre Internationale. Dezbaterea este organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.

22
/12
/22

Luna aceasta, în cadrul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M a apărut ediția în limba română a unei cărți mult-așteptate: „Infinitul într-o trestie” de Irene Vallejo, cartea de eseu care, acum doi ani, a ținut primele pagini ale ziarelor de cultură din Spania, fiind recompensată cu două dintre cele mai importante distincții: Premiul Național pentru Eseu și Premiului Ojo Crítico. Ulterior, cartea lui Irene Vallejo a cucerit spațiul cultural internațional, fiind în curs de traducere în peste 30 de limbi.

20
/12
/22

Miercuri, 21 decembrie, de la ora 19.30, Editura Humanitas vă invită în Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o discuție despre volumul „Societatea digitală. Stăpâni, cetățeni sau sclavi?", în care Răzvan Rughiniș, profesor la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnice din București, unde predă cursuri de securitate cibernetică, internetul lucrurilor și protecția vieții private, cercetător și unul dintre inițiatorii programului Innovation Labs, analizează problemele și potențialul structurilor digitale care fac din ce în ce mai mult parte din viețile noastre.