S-a încheiat cea de-a doua ediţie a Anima Sana, proiectul cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-incheiat-cea-de-a-doua-editie-a-anima-sana-proiectul-cultural-care-integreaza-artele-vizuale-in-mediul-institutional-de-sanatate/

Anima Sana 2013, proiect cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, continuă seria de intervenţii artistice cu lucrări de artă site-specific şi conţinut educativ.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Anima Sana 2013, proiect cultural care integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, continuă seria de intervenţii artistice cu lucrări de artă site-specific şi conţinut educativ.

Acestea au fost create de artişti vizuali pe teme din domeniul medical, prin iniţiativa echipei „I love Bucharest“.

Această a doua ediţie s-a desfăşurat în perioada iunie – august, în spatiul a şase saloane din secţia de pediatrie de la etajul III din clădirea Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu”.

Inspirate de specificul spaţiului şi al beneficiarilor săi (pacienţi, însoţitori, cadre medicale) lucrările de artă au fost realizate de artiştii: Irina Abaza, Mara Patriche, Cristina Taraş, Marilena Burcea şi Raluca Băjenaru (artist la debut).

Artă pentru sănătate

Proiectul integrează artele vizuale în mediul instituţional de sănătate din Bucureşti, explorează şi dezvoltă relaţia dintre artă şi sănătate, activează un potenţial cultural important, mediul medical devine mediu de promovare a artiştilor şi artei româneşti contemporane şi reinventează spaţiul de intervenţie, contribuind la procesul de educaţie generală, la îmbunătăţirea factorilor fizici, psihici, sociali şi estetici în spaţiul de sănătate în care aceasta este integrată.

Anima-Sana-2013-2

Includerea artei într-un spaţiu public de sănătate contribuie la procesul de vindecare, la înfrumuseţarea spaţiului şi ameliorarea atmosferei, la crearea unui cadru relaxant,primitor şi la ameliorarea relatiilor dintre specialişti şi pacienţi. 

Efectele pozitive ale artei în sănătatea şi tratamentul corpului sunt de multă vreme cunoscute, iar relaţia dintre artă şi sănătate este recunoscută şi sprijnită prin politici şi fonduri publice la nivel naţional în ţări din lumea întreagă.

Foto credit: Modernism.ro

text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.