Samoilă Mârza „Fotograful Unirii“, spectacol și expoziție la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/samoila-marza-fotograful-unirii-spectacol-si-expozitie-la-tnb/

În cadrul Programului Centenarul Marii Uniri, Institutul Cultural Român în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti organizează şi prezintă, în premieră naţională, producţia Teatrului de Artă Deva „Fotograful Unirii“ de Denis Dinulescu,în regia lui Mihai Panaitescu.

Un articol de Petre Ivan|28 februarie 2018

Cu acest prilej va fi prezentată expoziția de fotografie și tehnică fotografică de acum un secol „100 de chipuri românești“ de Radu Chindriș, produsă de „Fugașin & Partenerii“.

Samoilă Mârza, interpretat de Rarer Dodiu angajatul Muzeului Unirii din Alba Iulia

Evenimentul este dedicat lui Samoilă Mârza, de la care ne-au rămas puținele și singurele fotografii-mărturie cu delegațiile prezente la Marea Adunare Populară de la Alba Iulia, are loc duminică, 4 martie 2018, ora 19:00, la Sala Studio, respectiv în foaierul de la etajul întâi al Teatrului Național București.

Spectacolul Teatrului de Artă Deva, în regia lui Mihai Panaitescu, care a avut o avanpremieră cu public în ianuarie 2018 la Deva, este inspirat din realitate: Samoilă Mârza poate fi numit pe drept cuvânt „Fotograful Unirii“ și este un veritabil erou al acelor vremuri, inclusiv pentru că fotografiile sale cu scene exterioare ale delegațiilor reunite în număr foarte mare pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, au avut un rol major în dovedirea actului de voință populară masivă la tratativele de pace care au consfințit ulterior unirea Transilvaniei cu România.

Din distribuția spectacolului fac parteEugen Pădureanu (Samoilă Mârza), Delia Lazăr (soția lui), Mihai Panaitescu (un militar al Armatei Române), Andreea Pascu (Nepoata României Mârza).

Destinul lui Samoilă Mârza este unul dramatic. Înrolat ca fotograf militar de Imperiul austro-ungar pe fronturile Primului Război Mondial din Italia și Galiția, Mârza fixează ororile conflagrației pe plăcile de sticlă ale aparatelor de fotografiat de acum un veac. Lăsat la vatră, pleacă de la Galtiu, pe bicicletă, la Adunarea de la Alba Iulia, dar nu este primit în Sala Unirii fiindcă nu avea acreditare.

Așadar imortalizează doar scenele exterioare. La începutul anului 1919 Samoilă Mârza și-a publicat fotografiile într-un album intitulat „Marea adunare de la Alba Iulia în chipuri“, menționat și în ziarul „Alba Iulia“ din 10 martie.

Albumul a fost prezentat de către delegația română și la Conferința de pace de la Versailles.Spre sfârșitul vieții, sărac și demn, Samoilă Mârza vrea să îi dea lui Ceaușescu un album cu fotografiile sale, și are sprijinul unui militar român care, de altfel, apare de-a lungul timpului, în spectacol, însoțind mereu destinul eroului.

Institutul Cultural Român intenționează să sprijine de-a lungul anului 2018 itinerarea spectacolului Teatrulului de Artă Deva și a unei formule sintetice a expoziției în țară și în străinătate.

„Fugașin&Partenerii“ și-a propus prin proiectul său să realizeze portretele celor mai importanți români ai momentului actualprin tehnica veche a fotografierii pe sticlă, a developării pe colodiu umed și tipăririi pe hârtie din bumbac, precum și realizarea unui album dedicat proiectului.

Foto: Samoilă Mârza „Fotograful Unirii“ – facebook

28
/04
/23

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Asociația Culturală „Grigore Bradea” vă invită la vernisajul expoziției realizate de Florin Tamba – laureat al Premiului „Grigore Bradea” 2021. Vernisajul expoziției de sculptură are loc vineri, 5 mai 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Județean Bistrița-Năsăud. Expoziția va fi prezentată de istoricul de artă Vasile Duda.

27
/04
/23

Finalul lunii aprilie aduce încă două vernisaje în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă. De pe 26 aprilie și până pe 6 iunie, la Kulterra Gallery (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106), se poate vedea expoziția „Călătorii” a artistei Ioana Badea, ce explorează drumuri, și nu destinații, făcute atât cu pasul, cât și cu gândul și între 29 aprilie și 13 mai artistul Bogdan – George Negulescu aduce în spațiul-acvariu din B-dul Carol, nr. 53 expoziția ”Red my mind”.

27
/04
/23

Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico se va desfășura, în perioada 27 aprilie - 2 mai 2023, în orașul Logroño (Spania), iar România va fi din nou prezentă, cu instalația „Fresaˮ/„Căpșunăˮ, realizată de arhitecta Oana Stănescu. Participarea României la această ediție a Festivalului este susținută de Institutul Cultural Român de la Madrid, partener al Festivalului, cu sprijinul Uniunii Arhitecților din România.

25
/04
/23

Fundația Art Encounters din Timişoara, oraş care este Capitala Europeană a Culturii în acest an, găzduieşte expoziția "Adrian Ghenie - Corpul imposibil", ce conține o serie de desene și câteva picturi tulburătoaere, inspirate din izolarea din perioada pandemiei.

24
/04
/23

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.

20
/04
/23

Spotlight – Bucharest International Light Festival revine între 21 şi 23 aprilie la Bucureşti cu noi experienţe şi locaţii în premieră. Cea de-a şaptea ediţie Spotlight Festival se numeşte ”Geometry of the City” şi transformă Calea Victoriei şi ARCUB – Hanul Gabroveni prin spectacole de video mapping, proiecţii de lumină şi instalaţii multimedia din Franţa, Austria, Ungaria şi România.

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

10
/04
/23

La începutul lunii, ca într-un city break în care au devorat tot ce se putea în materie de artă contemporană, mai mulți membri ai Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT) din Parlamentul European au văzut tot ce are de oferit Timișoara în prezent, în muzee, săli de spectacol și spații neconvenționale. Expresia redundantă, care a fost rostită de mai mulți parlamentari europeni a fost: „Cum putem să ajutăm“?