Save the date: ediție aniversară Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/save-the-date-editie-aniversara-festivalul-international-de-teatru-de-strada-bucuresti/

Peste 400 de artişti internaţionali vin între 13 iulie şi 5 august la Bucureşti pentru a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă Bucureşti – B-Fit in the Street! organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2018

Cu un program mai eclectic și mai dinamic ca niciodată, ediția aniversară a festivalului celebrează în 2018 zece ani de existență, dar și Centenarul Marii Uniri cu cea mai mare selecție de producții românești de până acum.

Intitulată „O poveste românească în Anul Centenarului”, ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București se numără astfel printre cele mai de amploare evenimente din anul Centenarului cu patru weekenduri ce cuprind peste 40 de spectacole din 12 țări participante și zeci de reprezentații în zone cheie din București.

Artiști din Asia, America de Sud și Europa surprind publicul prin diversitatea limbajelor artistice, de la pantomimă la circ, dans, acrobație, muzică de stradă, teatru pe catalige și jonglerie cu focul.

Pentru prima dată sunt incluse în programul festivalului instalații interactive care transformă locuri emblematice din București în terenuri de joacă pline de culoare, spectacole educative și ateliere pentru copii susținute de artiști români.

Programul ediției aniversare include:

Producții românești: Prima producție românească de mari dimensiuni reinterpretează în premieră basmul lui Harap Alb, iar acrobații, artiștii pe catalige și circarii din România susțin numere de teatru stradă alături de artiști internaționali.

Instalații interactive: În premieră la ediția din acest an, instalații de mărimi impresionante plasate în zone centrale pot fi explorate de bucureșteni și turiști pe tot parcursul festivalului. Pentru prima dată la București, artista daneză Karoline H. Larsen aduce în Piața Universității „Collective Strings”, o instalație din 300 de kilometri de frânghie colorată, care permite oamenilor să schimbe spațiul public într-un mod creativ și liber.

Ateliere pentru copii: În fiecare weekend de festival, în Parcul Cișmigiu sunt organizate sâmbătă și duminică ateliere educative pentru cei mici, de la ateliere de percuție, de actorie și pantomimă, la ateliere de confecționat păpuși, ateliere de știință prin teatru și ateliere de magie.

Spectacole nocturne: Printre momentele culminante ale festivalului sunt producțiile la scară mare programate doar în serile de weekend. Pe lângă spectacolele de acrobație aeriană care reușesc în fiecare an să atragă cel mai numeros public, în 2018, B-FIT in the Street! aduce la București spectacole nocturne pe apă, ce promit să impresioneze publicul prin jocuri de lumină și foc, decoruri plutitoare și scene suprarealiste. Spectacolul „Water Fools” din Franța transformă lacul din Parcul Cișmigiu în scena unui carnaval pe apă, cu un puternic impact vizual.

Parade: Piața Revoluției, Piațeta Teatrului Odeon și alte zone cheie din București găzduiesc o gamă variată de spectacole de teatru de stradă – reprezentații de jonglerii cu focul, numere pentru copii, spectacole cu un impact puternic vizual și ședințe de astronomie pentru cei mici și mari. Aflat într-o călătorie în jurul lumii, artistul japonez Performer Monk va susține la București un spectacol de acrobație și jonglerie cu focul prezentat la festivaluri din Malaezia, Thailanda, Germania și Turcia.

Spectacole itinerante: Centrul Istoric și Piața Universității se animă în cele nouă zile de festival cu ritmuri de samba, dansuri latine, jonglerii pe catalige, numere interactive de dans și reprezentații de muzică live. Un spectacol de peste 30 de ani vechime, „Colored People” a stârnit reacții senzaționale în Canada, Brazilia, Europa și Asia, iar în 2018 îi pune la încercare pe trecătorii din București cu aparițiile neașteptate ale artiștilor francezi.

Inițiat în anul 2007 Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București B-Fit in the Street! este singurul festival de teatru de stradă din București. După succesul primelor opt ediții, care au reușit să strângă anual peste 20.000 de participanți în doar patru zile de festival, FITSB extinde în 2017 programul la o lună de evenimente și devine astfel cel mai mare festival de teatru de stradă din România.

În 2018, FITSB sărbătorește a zecea ediție cu patru weekenduri de spectacole în perioada 13 iulie – 5 august.

Foto: Festivalul Internațional de Teatru de Stradă București – facebook

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

31
/01
/24

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei și Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

30
/01
/24

Într-un spectacol-colaj mod portret, „Caracatița“, care marchează și prima întâlnire artistică a Catincăi Drăgănescu cu Teatrul Masca, regizoarea stratifică familia disfuncțională contemporană, în care părintele se cunoaște prin „Copilul meu, niciodată!”, iar copilul pare mai degrabă nevoit să se crească singur și, deloc întâmplător, să-și găsească refugiul în abuzul de substanțe.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.