„Scapino”, de Molière, în regia lui Alexandru Dabija, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/scapino-de-moliere-in-regia-lui-alexandru-dabija-la-tvr-2/

În această seară (28 august), iubitorii teatrului pot vedea, de la ora 21.00, la TVR 2, spectacolul „Scapino”, de Molière, în regia lui Alexandru Dabija, realizat în anul 1992. Teatrul Naţional de Televiziune a împlinit anul acesta 60 de ani.

Un articol de |28 august 2017

Alexandru Dabija, autorul spectacolului, foloseşte comedia lui Molière ca pe un pretext pentru întoarcearea la matca originară a personajului principal, Scapino: commedia dell’arte.

Scapino, de Molière – INFO

Adaptare: Alexandru Dabija; Regia TV: Domniţa Munteanu; Scenografia: Sică Rusescu; Regia: Alexandru Dabija.

În distribuţie: Horaţiu Mălăele, Mircea Constantinescu, Valentin Teodosiu,George Alexandru, Valeriu Preda, Mircea Jida, Victoria Cociaş, Anca Băjenaru, Camelia Zorlescu

* * *

Horaţiu Mălăele este unul dintre cei mai îndrăgiţi actori, regizori, caricaturişti și scriitori, români. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, la clasa lui Octavian Cotescu.

A creat peste 50 de roluri în teatru şi în film, a jucat şi a regizat Teatru TV: „Astă seară se joacă fără piesă”, de Luigi Pirandello, regia Eugen Todoran, 1987, „La prima vedere” de Ion Băieşu, regia Horațiu Mălăele, 1994, „Poveste studențească” de Mihail Șorbu, regia Cornel Todea, 1985, „O noapte furtunoasă” de I.L Caragiale, regia Sorana Coroamă Stanca, 1983.

A creat personaje memorabile precum „Unchiul Vanea” la Bulandra, „Sinucigaşul” şi „Poche-Chandebise” la Nottara, „Profesorul” şi „Lelio” la Odeon şi multe, multe altele.

Program de difuzare

TVR 2: Luni, 28 august, ora 21:00

TVR MOLDOVA: Sâmbătă, 2 septembrie, ora 16:00

TVR Internaţional: Vineri, 1 septembrie, ora 23:00/ Sâmbătă, 2 septembrie, ora 18:00

TVR 3: Duminică, 3 septembrie, ora 20:00

Foto: Scapino – tvr.ro

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).

11
/01
/24

Asociația SIGNIS România anunță prima ediție a Festivalului Internațional FILMIKON, care propune o selecție de filme premiate de-a lungul anilor de juriile ecumenice și interreligioase, în peste 30 de festivaluri de film din lume, dar și un dialog despre valorile creștine și umane pornind de la aceste producții. Începând cu anul 1974, Premiul Juriului Ecumenic este un premiu independent acordat filmelor de lungmetraj din competițiile unor festivaluri internaționale de film din lume, precum Cannes sau Berlin.

11
/01
/24

„Corespondențe” de la Teatrul Metropolis este o producție româno-franceză, cu dublă cetățenie, și o demonstrație mamut a teatrului ca etapă de lucru, ca limbaj universal și ca conglomerat de întâlniri.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

09
/01
/24

Opera Națională București, instituție publică de importanță națională aflată sub egida Ministerului Culturii, celebrează Ziua Culturii Naționale, în data de 15 ianuarie, ora 18:00, cu premiera spectacolului Oedipe de George Enescu, în regia lui Stefano Poda și sub bagheta dirijorală a lui Tiberiu Soare. Totodată, evenimentul va fi dedicat și împlinirii a 70 de ani de la inaugurarea celei mai importante scene lirice din România.