„Școala de altădată”, o expoziție inedită dedicată părinților și copiilor de acum
https://www.ziarulmetropolis.ro/scoala-de-altadata-o-expozitie-inedita-dedicata-parintilor-si-copiilor-de-acum/

În prag de început de an şcolar, copiii de ieri şi de azi sunt invitaţi la Mega Mall să viziteze expoziţia Școala de Altădată, în perioada 4 – 27 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|8 septembrie 2020

Un prilej pentru părinți să-și amintească de cei mai frumoși ani, iar pentru cei mici să ia contact cu ce însemna școala fără tablete și internet, expoziția semnată de Asociația Muzeul Jucăriilor reușește să creioneze o istorie vizuală a școlii românești din ultima sută de ani.
„Școala de altădată” aduce laolaltă un număr impresionant de peste 500 de obiecte din perioada interbelică și comunistă, care ilustrează evoluția școlii prin prisma accesoriilor școlare. De exemplu, tăblița de ardezie, creta si stiloul ne spun povestea scrisului la școală, înainte de apariția tabletelor și a tehnologiei.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere manuale școlare, globuri pământești, uniforme școlare, bănci, ascuțitori, caiete școlare, creioane, gume de șters, stilouri, tocuri, pixuri, călimări, cerneală, acuarele, penare, numărători, cretă, matricole, ghiozdane, fotografii de epocă originale cu școala de altădată, diplome, insigne, pionieri și străjeri, carnete pentru note, planșe școlare, reviste, cărți cu tematică școlară și multe altele.

Printre cele mai interesante obiecte expuse se numără o primă ediție din 1960 a popularei cărți pentru copii „Martinel Învață Alfabetul”. Mare parte dintre exemplificările literelor sunt specifice perioadei publicării cărții: avionul care imită un MIG 15, steagul roșu, ziarul “Veac Nou” ș.a.m.d. Alte elemente speciale ale colecției pe care vizitatorii sunt invitați să le descopere sunt creioanele fabricate în România în anii 1930, sau caiete de amintiri (precursorul îndrăgitului oracol) din 1880.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 4 septembrie la etajul 1 al centrului comercial, zona Peek & Cloppenburg, și face parte dintr-o serie de evenimente inițiată de Mega Mall pentru a aduce mai aproape de publicul larg, povești și obiecte de muzeu, într-un mod accesibil și distractiv. Din seria expozițiilor educative găzduite de Mega Mall anul acesta mai fac parte „Muzeul Jucăriilor” și „Can Art&Design Festival”.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.