Scriere creativă la Vama Veche, cu T. O. Bobe
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriere-creativa-la-vama-veche-cu-t-o-bobe/

În săptămâna 5 – 12 iunie 2016, Club Revdepov organizează la Vama Veche un atelier de scriere creativă sub îndrumarea scriitorului T. O. Bobe.

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Aflat la a 5-a ediție, atelierul de proză de la Vama Veche îi așteaptă pe cei pasionați de scris și de mare într-o vacanță în care să se bucure de amândouă, alături de colegi cu aceleași interese. Programul cuprinde exerciții literare ad-hoc sau cu deadline până seara. În fiecare dimineață, cursanții vor afla de la T. O. Bobe câteva repere legate de alegerea subiectului, fișa de personaj, structură, suspans, stil, începuturi și finaluri. Serile vor fi dedicate lecturilor și discuțiilor pe texte. Între cele două momente ale zilei e timpul liber, de inspirație și hoinăreală.

„Sînt perfect conștient că într-o săptămînă de cursuri nu se pot realiza prea multe lucruri. Dacă, însă, definim creativitatea în termenii psihoterapeutului Mugur Ciumăgeanu, drept „schizofrenie bine temperată”, m-aș bucura să pot canaliza, într-o oarecare măsură, dacă e cazul, acea „schizofrenie” creativă, astfel încît ea să devină sau să se apropie cît mai mult de ceea ce numim îndeobște „literatură”. Și, mai ales, mi-aș dori să pot deschide cîteva noi unghiuri de a privi lumea și literatura, astfel încît criteriul creativității să nu rămînă doar un deziderat închistat în norme și reguli prea fixe. Desigur, nu poți învăța pe cineva cum să fie creativ, dar sper să pot facilita apariția unor condiții de manifestare a creativității, într-un spirit de prietenie și, deopotrivă, de competiție bună, lipsită de ranchiună și invidie, un spirit cît mai apropiat de acela al cenaclurilor în care am crescut. Mi-aș dori să învățăm fiecare de la fiecare, inclusiv eu, atît cît e posibil în doar o săptămînă petrecută împreună.” (T. O. Bobe)

T.O.BobeÎnscrierile la atelier sunt deschise până pe 15 mai. Cei care vor să participe sunt invitați să trimită un mail la simina arond revdepov punct ro, la care să atașeze o povestire. Costul atelierului este de 300 lei, la care se adaugă cazarea (200 lei). Mai multe detalii pe pagina atelierului.

INFO

Atelierul de scriere creativă de la Vama Veche are loc de două ori pe an, în iunie și în septembrie.

T. O. Bobe – Volume individuale: „Bucla” (Univers, 1999, Humanitas, 2015), „Darul lui Moş Crăciun” (Humanitas, 2003), „Cum mi-am petrecut vacanţa de vară” (Polirom, 2004, 2007; Humanitas, 2011), „Centrifuga” (Polirom, 2005), „Contorsionista” (Humanitas, 2011). Volume colective: „Tablou de familie” (Leka-Brâncuş, 1995), „Cartea cu bunici” (Humanitas, 2007), „Bookătăria de texte şi imagini” (Clubul Ilustratorilor, 2009), „Lexikon der sperrigen Wörter” (Merz & Solitude, 2010), „Primul meu job” (Art, 2011). Volume traduse: „Zentrifuge” (Merz & Solitude, 2004).

Club Revdepov organizează ateliere în care creatorii primesc feedback de la antrenori implicați. Domeniile sunt scriere (proză scurtă, poezie, scriere creativă în engleză, SF&F, scenaristică), artă (caligrafie, animație stop-motion), vorbire (comunicare, argumentare).

 

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.